Doktorlar Güvenlik Soruşturması

DOKTORLAR GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI

Bu yazımızda Doktorlara güvenlik soruşturması var mı? Sağlık Çalışanlarına güvenlik soruşturması var mı? Doktorların güvenlik soruşturmasında nelere bakılır? Tıpta güvenlik soruşturması kalktı mı? sorularının cevapları ayrıntılı bir şekilde açıklanacaktır.

Kamuda tıp hekimi ve diş hekimi maaşlarında teşvik uygulaması ile maaşlarda artış meydana gelmesi ile beraber doktorlarda kamuya yönelim artmaktadır. Bu nedenle son zamanlarda kamuya atanan doktorların en çok merak ettiği konulardan birisi de doktorlarda güvenlik soruşturmasının olup olmadığı var ise bu güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının ne kadar süreceğidir. Doktorlara güvenlik soruşturması var mı yok mu konusunda maalesef ortada bilgi kirliliği bulunmaktadır. Bu yazımızda bu bilgi kirliliği açıklığa kavuşacaktır.

Öncelikli olarak belirtmek gerekir ki doktorlara ve sağlık çalışanlarına güvenlik soruşturması yoktur fakat arşiv araştırması vardır. Dikkat etmek gerekir ki güvenlik soruşturması ile arşiv araştırması farklı şeylerdir. 

7315 sayılı Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanununda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak kişiler açıkça belirtilmiştir. Bu kanun kapsamında doktorlara güvenlik soruşturması yapılamayacağı açıktır. Doktorlara sadece arşiv araştırması yapılır. Arşiv araştırmasında ise kişilerin yalnızca hakkında devam eden soruşturma ve kovuşturma olup olmadığına bakılır. Kanunda soruşturma olmasının nasıl değerlendirileceği açık olarak yazılmamıştır. Fakat uygulamada emsal verilen kararlar dikkate alındığında Sağlık Bakanlığı hakkınızda adi(basit) suçlardan soruşturma olmasını memuriyete engel olarak değerlendirmemektedir. Uygulamada genellikle hakkınızda terör suçlarından ya da yüz kızartıcı suçlardan soruşturma veya kovuşturma varsa hüküm kesinleşmese bile arşiv araştırmasının sonucu olumsuz gelebilmektedir. Hukuken kişinin hakkındaki hüküm kesinleşmeden olumsuz verilen arşiv araştırması raporu masumiyet karinesinin ihlalidir. Kişi suçluluğu kesinleşene kadar masumdur ve hakkında kesin cezai hüküm olmayan kişinin olumsuz arşiv araştırmasından dolayı memuriyete alınmaması Anayasada güvence altına alınan çalışma hakkının ve mülkiyet hakkının açıkça ihlalidir. Bu nedenle böyle bir durum söz konusu olduğunda idare mahkemelerinde 60 gün içerisinde güvenlik soruşturmasının iptali konulu dava açmak gerekmektedir.

Doktorlara güvenlik soruşturması olmaması ne anlama gelir?

Güvenlik soruşturmasında istihbari bilgi toplanabilir. Hukuki olarak tartışmalı olsa da 7315 sayılı kanuna göre kişinin ailesi araştırılabilir. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelik’te güvenlik soruşturması yapılacak kişiler sayma yoluyla belirtilmiştir. Bu kişiler şunlardır;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birim ve kısımlarında çalıştırılacak kamu personeli.

b) Milli Savunma Bakanlığı teşkilatında çalıştırılacak kamu personeli. 

c) Genelkurmay Başkanlığında çalıştırılacak kamu personeli. 

ç) Emniyet Genel Müdürlüğünde çalıştırılacak kamu personeli. 

d) Jandarma Genel Komutanlığında çalıştırılacak kamu personeli. 

e) Sahil Güvenlik Komutanlığında çalıştırılacak kamu personeli. 

f) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığında çalıştırılacak kamu personeli. 

g) Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel. 

ğ) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak öğretmenler. 

h) Üst kademe kamu yöneticileri. 

ı) Özel kanunları gereğince güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabi tutulan kişiler

Görüldüğü üzere doktorlar ve sağlık çalışanları yönetmelikte gösterilmemiştir. Bu nedenle doktorlar hakkında güvenlik soruşturması yapılamaz sadece arşiv araştırması yapılabilir. Yani kamuya atanacak doktorlar hakkında çok geniş istihbari bir çalışma yapılamaz sadece kişinin hakkında soruşturma ya da kovuşturma var mı buna bakılır.

Arşiv araştırmasında nelere bakılır? 

Bu husus Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelik madde 4’te açıkça düzenlenmiştir. Bu maddeye göre arşiv araştırması,

a) Kişinin adli sicil kaydının, 

b) Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından hâlen aranıp aranmadığının,

c) Kişi hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının, 

ç) Kişi hakkında kesinleşmiş mahkeme kararları ve 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesinin beşinci ve 231 inci maddesinin on üçüncü fıkraları kapsamında alınan kararlar ile kişi hakkında devam eden veya sonuçlanmış olan soruşturma ya da kovuşturmalar kapsamındaki olguların, 

d) Hakkında kamu görevinden çıkarılma ya da kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezası olup olmadığının, mevcut kayıtlardan tespit edilmesidir.

Sıkça Sorulan Sorular:

Otel kaydı güvenlik soruşturmasını olumsuz etkiler mi?

Otel kaydı durumu 7315 sayılı kanunun “güvenlik soruşturmasında bakılacak hususlar” başlıklı maddesindeki kişinin ahlaki durumu başlığı altında incelendiği iddia edilir. Her ne kadar forumlarda, sosyal medyalarda otel kaydımdan elendim vs gibi söylemler dolansa da bu bilgi tamamen bilgi kirliliğidir ve gerçeği yansıtmamaktadır. Danıştayın ve idare mahkemelerinin verdiği emsal kararlar incelendiğinde bugüne kadar otel kaydından elenme nedeniyle dava konusu olmuş hiçbir dava yoktur. Bu husus açıkça göstermektedir ki pratikte bu durumdan dolayı kimse elenmemektedir. Kişinin otel kaydına bakılıyor söylemleri tamamen hukuk dışı dedikodudan ibarettir. Güvenlik soruşturmasında otel kaydına bakılmaz lakin bu durumun güvenlik soruşturmasından önce mülakat aşamasında değerlendirebilmesi mümkündür. Hukuki olarak değerlendirildiğinde ise otel kaydından dolayı bir kişinin devlet memuriyetine alınmaması çalışma ve mülkiyet haklarının ihlali niteliğindedir.
Ayrıca belirtmek gerekir ki doktorlarda güvenlik soruşturması olmadığından yalnızca arşiv kaydı araştırması olduğundan otel kaydı incelemesi yapılması mümkün değildir.

Sağlık çalışanıyım babam KHK ile ihraç oldu atamamda sorun olur mu?

Doktorlarda güvenlik soruşturması yoktur bu nedenle kişinin ailesine bakılmaz. Ayrıca belirtmek gerekir ki güvenlik soruşturması olsaydı dahi suçta ve cezada şahsilik ilkesi gereği bu durum sizi etkilemez. Etkilerse ağır bir çalışma ve mülkiyet hakkı ihlali olur.

HAGB memuriyete engel mi?

Şunu açıkça belirtmek gerekir ki HAGB hüküm değildir. Güvenlik soruşturmasında çıkmaz ve özel sicilde tutulur bu nedenle memuriyete engel değildir.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ne kadar sürer?

Güvenlik soruşturmasının sonuçlanması için 60 gün, arşiv araştırmasının sonuçlanması için ise 30 günlük süre bulunmaktadır. Lakin uygulamada bazen bu süre uzayabilmektedir.

Güvenlik soruşturmam olumsuz geldi ne yapmalıyım?

Güvenlik soruşturmasının olumsuz geldiği size tebliğ edildikten sonra 60 gün içerisinde güvenlik soruşturmasının iptali konulu idare mahkemesinde dava açmanız gerekmektedir. Açılan bu davada yürütmenin durdurulmasının istenmesi oldukça önemlidir. Zira ortada telafisi güç zararlar doğuran bir işlem söz konusu olabilir.

Adli para cezası memuriyete engel midir?

Devlet memurları kanunu m.48/5’teki suçlardan hakkınızda hapis cezası ya da adli para cezası bulunması durumunda bu durum memuriyete engel teşkil edecektir.

Devlet Hizmet Yükümlülüğü (DHY) güvenlik soruşturması olumsuz gelirse ne yapılmalı?

Bilindiği üzere tıp hekimlerinde mezuniyetin akabinde devlet hizmet yükümlülüğü (DHY) bulunmaktadır. Eğer memuriyete engel bir durumunuz var ise çalışma hakkınız kısıtlanamayacağından idareye yapacağınız yazılı başvuru ile memur olamama sebebinizi açıklayarak mecburi hizmet süresi (DHY) yükümlülüğünüzü kaldırarak özel sektörde çalışabilirsiniz.

DHY tebligatta ismim yok ne yapmalıyım? DHY tebligat gelmedi ne yapmalıyım?

DHY tebligatta isminizin olmaması, tebligatın gelmemesi korkulacak bir durum değildir. DHY tebligatta isminizin olmaması arşiv araştırmanızın olumsuz sonuçlanacağı anlamına da gelmemektedir. Arşiv araştırmasında sağlık bakanlığı emniyet genel müdürlüğünden hakkınızda soruşturma olup olmadığının bilgisini ister. Emniyet genel müdürlüğü ise kurumlara yazı yazarak bilgiyi temin edip bakanlığa gönderir. Bu süreç kimi kişiler için hızlı sonuçlanırken kimileri içinse daha uzun sürebilmektedir. Hakkınızda devam eden soruşturma ya da kovuşturma olması ya da daha önce geçirmiş olduğunuz bir soruşturma da arşiv araştırmasının uzun sürmesine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle ilk kez memuriyete atanacak ve tebligat bekleyen tıp hekimlerinin telaşlanmasına mahal yoktur.

Hırsızlık HAGB arşiv araştırmasını olumsuz etkiler mi?

Sağlık Bakanlığı’nın vermiş olduğu güncel kararlara göre yorum yapacak olursak Sağlık Bakanlığı Hırsızlık Suçundan Hagb almayı arşiv araştırması açısından olumsuz olarak değerlendirmektedir. Dava açarak bu kararın iptali mümkündür. Hırsızlık Hagb emsal göreve iade kararımız için bu yazının üzerine tıklayarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

DOKTOR GÜVENLİK SORUŞTURMASI EMSAL GÖREVE İADE KARARLARI

HIRSIZLIK HAGB EMSAL GÖREVE İADE KARARI

Hırsızlık Hagb emsal göreve iade kararımız için bu yazının üzerine tıklayarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasının (HAGB) güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına etkisine ilişkin hukuki yazımızı bu yazının üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonuçlarının olumsuz gelmesi genellikle hukuka aykırı ve dayanaksız olarak verilmektedir. Kişinin ailesi, yakını, sonuçlanmamış soruşturması veya kovuşturması göz önünde bulundurularak olumsuz kararlar verilebilmektedir. Bu durum ağır bir şekilde çalışma hakkını ve mülkiyet hakkını ihlal eder niteliktedir. Bu nedenle güvenlik soruşturmanızın olumsuz gelmesi durumunda idari yargıda idari işlemin iptali davası açmanızda hukuki yarar bulunmaktadır.

Ankara-Avukat TALHA YAYLA 

“Doktorlar Güvenlik Soruşturması” üzerine 287 yorum

  1. Merhaba avukat bey özelde çalışırken bir hasta beni şikayet etmişti 3 aydır güvenlik soruşturmasını bekliyorum bundan dolayı gecikmiş olabilir mi ya da atamama engel oluşturur mu

    Yanıtla
  2. Merhaba Talha Bey. Güvenlik soruşturması sürecinde kişilerin whatsap geçmişi ve mesajları incelenirmi. Yurtdışından birçok kız arkadaşım oldu ve onlarla hem yazılı hemde görüntülü özel sohbetlerimiz oldu bu sorun yaratırmı. Ahlaki durumu zayıf denilerek eleme gibi bir durum olabilirmi. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhabalar, eğer milli istihbarat teşkilatı gibi kurumlara girmiyorsanız güvenlik soruşturmasında whatsapp mesajları, arama geçmişi gibi durumlara bakılmıyor. Bu halk arasında yanlış bilinen bir husus. Sağlık bakanlığı güvenlik soruşturmasında herhangi bir sorun yaşamazsınız.

      Yanıtla
      • Teşekkür ederim Talha Bey. Çok fazla bilgi kirliliği var kimi bakılıyor diyor kimisi bu imkansız özel hayatın gizliliğini ihlalele girer diyor. Cevabınız açıklayıcı oldu.

        Yanıtla
  3. Merhaba avukat bey, CVYO kanunen memuriyete engel değil ama genelde arşiv araştırması olumsuz çıkıyormuş.Bu durumda mahkeme yoluyla memuriyet hakkını elde eden var mı?

    Yanıtla
    • Merhabalar, ceza verilmesine yer olmadığı kararı memuriyete engel değildir. Bazı kurumlar suçun tipine göre takdiri olarak ret verebiliyor. Emsal kararlar var idare mahkemesinin kararı ile memuriyete başlarsınız. Göreve başladıktan sonra geçmişe yönelik olarak da maaşlarınızı yasal faiziyle talep edebilirsiniz.

      Yanıtla
  4. Merhabalar benim bir sorum olacaktı kayıp şahıs hakkında takipsizlik kararı verilmesi magdur olarak gözüküyorum ve psikolojik bir rahatsızlığım vardı o yazıyor babamın ifadelerinde ayrıca kisiyi hürriyetinden yoksun kilma şeklinde takipsizlik kararı verilmiş burda da magdur gözüküyorum bu durumlar guvenlik sorusturmasi ve arşiv araştırmasında karşıma sorun olarak çıkar mı teşekkür ederim

    Yanıtla
  5. 2yıl önce Fetöden tutuklanan bir şahsın telefonunda benim telefonum var diye benim de ifademi aldılar. Hakkımda soruşturma var mı yok mu bilmiyorum peki bu benim atanmama engel olur mu

    Yanıtla
    • İfadeniz bilgi alma sıfatıyla alındıysa soruşturmanız yoktur, şüpheli sıfatıyla alındıysa soruşturmanız vardır ve devam ediyordur, hangi sıfatla ifadenizin alındığı ifade kağıdınızın en üst kısmında yazar, kanunen soruşturmanın devam etmesi atamaya engel değil ama Fetö soruşturmalarında kurum takdiri olarak genellikle olumsuz olarak karar veriyor, arşiv araştırmanızın sonucu olumsuz gelirse tebliğden itibaren 60 gün içinde avukatınız aracılığıyla idari dava açmanız gerekmektedir.

      Yanıtla
    • Merhabalar, ben eczacı olarak atandım benle aynı dönem atananlar arşiv araştırmasıni geçmiş hakkımda bir soruşturma varmış ve ben bunu yolculuk yaparken jandarma tarafından yakalanınca anladım savcılığa ifade verdim adliyedekiler arşiv araştırman olduğun için avukat tut daha iyi olur dediler avukat tuttum hakkımdaki asilsiz suçlama savcılığın insiyatifine kalmış dedi avukat kovuşturma gerek yok diyede verebilir fakat vermezse mahkemede beraat alma ihtimalin %90 nin üstünde dedi bu benim sürecini ne kadar uzatır birde arsiv araştirmasi soruşturma sürecine kadar bekler mi beklerse yaşadığım hak kaybının tazminini alabilirmiyim ?

      Yanıtla
      • Soruşturmanız olduğu için değerlendirme komisyonuna sevk edileceksiniz. Bu nedenle süreç 2-3 ay kadar uzayabilmektedir. Soruşturmanıza göre olumlu ya da olumsuz karar verilecek, ceza soruşturmanızın bitmesi beklenmeyecektir. Soruşturmanızın içeriğinden bahsetmediğiniz için olumlu veya olumsuz olabileceğini yorumlayamayacağım. Olumsuz gelirse tebliğden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemesinde iptal ve yoksun kalınan mali hakların (maaş, teşvik, ek ödeme geliri vs.) iadesi konulu dava açarsanız iptal kararı ile almamış olduğunuz maaşları geriye yönelik alabilirsiniz. Ayrıca maddi ve manevi tazminat davası da açabilirsiniz.

        Yanıtla
  6. Merhaba avukat bey, 2016 yılında bir mesajda ismim ve telefon numaram geçtiği ve 2015te dershanelerine gittiğim için 1 yıl önce fetöden ifadem alındı savcı syok vermişti. şuan ilk tebligatta adım yayınlanmadı, arşiv ve güvenlik araştırmam devam ediyor olumsuz gelir mi?

    Yanıtla
    • Merhabalar kanunen olumsuz gelmesini gerektirecek bir durumunuz yok, kurumun olumsuz görüş vereceğini düşünmüyorum. Sıkıntı yaşamazsınız lakin Fetö soruşturmalarında takdiren bazen arşiv araştırmasında olumsuz kararlar verilebiliyor. Böyle bir durum olursa tebligattan itibaren 60 gün içerisinde açacağınız idari dava ile arşiv araştırması kararı hukuka aykırı olduğu için iptalini sağlayabilirsiniz. İyi günler dilerim.

      Yanıtla
  7. Merhaba
    Hakkimda devam eden ceza mahkemesinde davam var ancak ilk mahkemede tum adli kontroller yurtdisi dahil kaldirildi ancak kalabalik bir dosya oldugu icin mahkeme devam ediyor su an universitede calisiyorum universitede yapilan disiplin sorusturmasinda hakkimda herhangi bir disiplin cezasina gerek olmadigina dair karar cikti . Simdi uzmanlik icin dhy ye girecegim arsiv arastirmasinda atanmama engel olur mu?
    Tesekkurler

    Yanıtla
    • Ceza davanız anayasal düzene karşı işlenen suçlar, terör suçları kapsamları içerisinde değilse atamanızda sorun olmaz.Sağlık bakanlığı devam eden yargılamalar bakımından genellikle bu suçlara olumsuz karar veriyor. Atamanızda sıkıntı olmaz. İyi günler dilerim.

      Yanıtla
  8. Merhaba Avukat bey, tababet ve şuabatı sanatlarının icrasına dair kanun ile alakalı (çok eski bir kanun olduğu için günümüz Türkçe’sine çeviremiyorum fakat diplomayı meslek yetkinliği olmayan kişiye kullandırtmakla alakalı bir maddeden) şüpheli sıfatıyla soruşturma geçiriyorum, yazınızı okudum güvenlik soruşturmasının diş hekimleri için olmadığını gördüm ama arşiv araştırmasında kişi hakkında soruşturma ve kovuşturma olmasını da olumsuz durumlar arasındaki maddelere eklemişsiniz. Acaba atamam olursa arşiv araştırması sürecinden olumsuz bir dönüş olur mu ? Her soruşturma kesinlikle memuriyet hayatımda önüme engel mi olur yoksa soruşturmanın içeriğine mi bakılır ? Cevaplarsanız çok sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba, ilk kez bu soruşturmayı geçiriyorsanız atamanızda sıkıntı olmaz. İkinci kez geçiriyorsanız Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun madde 28 ve TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ VE DİŞHEKİMLERİ ODALARININ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ M.9/f ve m.10 gereği meslekten kalıcı men edilirsiniz ve diplomanız geri alınır. Her soruşturma memuriyet hayatınıza engel olmaz, soruşturmanın içeriğine bakılır. Size tavsiyem gerek idari soruşturma olsun gerekse de ceza soruşturmalarında olsun bir avukat tutup kendinizi yasal olarak koruma altına almanızda fayda bulunmaktadır. İyi günler dilerim.

      Yanıtla
  9. Merhaba Avukat bey, kıymetli zamanınızı ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim fakat bir şeyi algılayamadım, ikinci soruşturma derken adli soruşturmadan mı bahsediyorsunuz yoksa diş hekimleri odasının idari soruşturmasından mı ? Benim bulunduğum süreçte idari soruşturma Türk Diş Hekimleri Birliğinin yüksek disiplin kurulu ve yerel diş hekimleri odasının disiplin kurulunda görüşülüyor. Savcıya şüpheli sıfatıyla ifade verdikten sonra da adli olarak bir soruşturma geçiriyorum sanıyorum. Her iki soruşturma da mı engel teşkil etmez ? Ben cevabınızdan idari soruşturma hakkında yorum yaptığınızı algıladım. Adli olarak da bir soruşturma geçirdiğimi size ilk sorumda belirtmediğim için neye cevap verdiğinizi içinde bulunduğum evhamlı durumdan ve hukuki bilgim kıt olduğundan anlayamadım sanırım. Çünkü bir yandan Diş Hekimliği Uzmanlık sınavlarına hazırlanıyorum, o sırada devlet atamalarına da başvuruyorum. Adli soruşturmamın bunlara engel olması, bir devlet kurumuna yerleşememem ve emeklerimin boşa gitmesi konusundan endişeliyim. Cevaplarsanız çok çok sevinir ve teşekkür ederim.

    Yanıtla
  10. Merhaba arşiv araştırması kimler tarafından yapılıyor hangi birim tarafından herkesinkini özel birim mi yapıyor yoksa genel bi yerde mi yapılıyor vali ve kaymakamlar yapıyor mu veya atanmak istediğimiz yerde ki vali ve kaymakam mı yapıyor

    Yanıtla
    • Merhabalar arşiv araştırması Emniyet Güvenlik Daire Başkanlığı bünyesinde Ankara’dan yapılıyor. Emniyet evrakları atanılan kuruma gönderiyor. Değerlendirmeyi her kurum kendi bünyesinde yapıyor.

      Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasını madde 6’ya göre:
      MADDE 6 – (1) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılır.

      Yanıtla
  11. Yüz kızartıcı suç Hagb 5 yıllık süre dolduktan ve sildirme işlemi yapıldıktan sonra dhy arşiv araştırması için engel teşkil eder mi

    Yanıtla
      • Yüz kızartıcı suçlarda hagb kararı verilmiş olsa bile memur olunamıyor ve hagb kararları arşiv araştırmasında görünüyor diye biliyorum ben. Emin misiniz Avukat bey?

        Yanıtla
        • Sorunuza gerekçeli olarak cevap vereyim. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 48/A(5) der ki;
          Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (…)(1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak. Bu madde devlet memuru olacak kişilerde aranacak özellikleri düzenlemektedir. Şimdi can alıcı noktayı açıklayayım. Maddenin son kısmında mahkum olmama şartı aranmaktadır. Hagb mahkumiyet değildir. Bu nedenle maddede sayılan ve herkes tarafından yüz kızartıcı suçlar olarak bilinen suçlar bakımından da olsa HAGB almak memuriyete engel değildir çünkü HAGB mahkumiyet değildir. Aslında HAGB CMK m.223’te sayılmadığı için hüküm bile değildir. Bu nedenle hem HAGB nedeniyle denetimli serbestlik süreci boyunca hem de denetimli serbestlik süresi kasten suç işlenmeden geçirilip bittikten sonra HAGB memuriyete engel değildir.
          CMK m.231/10 der ki: Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilir.
          Yani denetim serbestlik süresi bittikten sonra düşme kararı verileceğinden, düşme kararı da mahkumiyet olmadığından 5 yıl sonra da memuriyete engel değildir.
          Tabii ki bu cevabım genel bir cevaptır. Bazı mesleklere kabulde özel kanunla şartlar düzenlenmiş ve açık olarak HAGB de alınsa bazı suçların özel kanunla şartları belirlenen mesleğe kabul de engel olduğu düzenlenmiştir.5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu madde 10/d buna örnek olarak verilebilir.

          HAGB özel bir sicilde tutulur, adli sicil ve arşiv kaydında gözükmez ama arşiv araştırmasında çıkar, değerlendirme komisyonu değerlendirir.

          Ancak tüm bu cevabıma ek olarak şunu da belirteyim bu cevabım uygulamada olan değil hukuki ve kanuni olarak olması gerekendir. Uygulamada bazı kurumlar HAGB’yi de memuriyete engel olarak değerlendirmektedir. Böyle bir durumda idari dava açarak ve kanuni gerekçeleri sunarak idari işlemin iptalini sağlamak gerekmektedir.

          Yanıtla
  12. Avukat bey öncelikle merhaba, abim fetöden yargılanıyor(telefon konuşmasından dolayı) ama ceza almadı sadece ihraç edildi. Askerlik sınıflandırma sonucum yedek subay adayı olarak belirlendi. Sınıflandırma öncesinde galiba arşiv araştırmasına tabii oldum. Yedek subay olarak sınıflandırıldıysam sıkıntı çıkmamış demektir. Size sorum acaba güvenlik soruşturmasında bir sıkıntı yaşar mıyım? Son yıllardaki düzenlemelerde sadece şahsın kendisine bakıldığı söyleniyor. Sıkıntı yaşarsam nasıl bir yol izlemem gerek. Emekleriniz ve zamanınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Sıkıntı yaşamazsınız ama hukuk dışı karar veren bir kurum olursa da idari dava ile dönersiniz. Kişileri sadece şahsı ilgilendirir. Abisi, kardeşi, annesi,babası, kuzeni vs. ilgilendirmez.

      Yanıtla
      • Hocam çok teşekkür ederim cevabınız için. Güvenlik soruşturması formunda “KENDİSİ VE YAKIN AKRABALARIYLA İLGİLİ BELİRTİLMESİNDE FAYDA GÖRÜLEN DİĞER HUSUSLAR” kısmına abimin yaşadığı sıkıntıyı yazmak zorunda mıyım? Herhangi bir sıkıntı yaşarsam sizinle beraber dava açmak isterim.

        Yanıtla
        • KENDİSİ VE YAKIN AKRABALARIYLA İLGİLİ BELİRTİLMESİNDE FAYDA GÖRÜLEN DİĞER HUSUSLAR kısmı tamamen hukuk dışı bir sorudur çünkü hiçbir hukuki ve kanuni gerekçesi yok bu sorunun. O nedenle cevaplamak zorunda olduğunuzu düşünmüyor ve boş bırakmanızı tavsiye ediyorum. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanununa göre kişi sadece şahsı ile sorumludur. Ailenizden kaynaklı bir husus sizin güvenlik soruşturmanıza etki etmemelidir.

          Yanıtla
          • Hocam öncelikle merhaba. Benim durumumda bu arkadaşa benziyor. Kardeşim fetöden yargılanıyor. Cemaat evinde kaldığı için meslekten ihraç edildi. Bende yedek subay adayı olarak seçildim kafamda bir soru işareti var. Hocam şimdi TSK, POMEM gibi durumlarda daha ince elenip sık dokunduğu bilgisine ulaştım. Kardeşim yüzünden yedek subaylıktan erliğe düşürülme gibi bir durumum olur mu acaba? Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

            Yanıtla
            • Hukuken olmaması gerekiyor ama kurumun takdiri olarak yapma ihtimali az da olsa mümkün, böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız tebliğden itibaren 60 gün içerisinde idari dava açmanızı öneririm.

              Yanıtla
  13. Merhaba
    672 khk ile ihraç oldum. Mahkeme kararı ile göreve iade oldum .istinaf iademi onadı kurum Danıştaya başvurdu. Dosya danıştayda inceleniyor. Şimdi bir üniversite hastanesinde doktor olarak çalışıyorum. Sağlık bakanlığına geçmek için açıktan atamaya başvurdum. Arşiv araştırması yapılacak. Hakkımda herhangi bir soruşturma yok. Ceza davası yok. Olumsuz gelir mi ?

    Yanıtla
    • Merhaba Betül hanım, arşiv araştırmanızın olumsuz sonuçlanmasını gerektirecek herhangi bir durumunuz yok. Olumsuz sonuçlanacağını düşünmüyorum ama kurum aleyhinize bir karar verirse çok fahiş bir hukuka aykırılık olur ve idari dava ile iptali sağlanır. İyi günler dilerim.

      Yanıtla
  14. Merhaba Talha Bey. Bilgilendirici yazınız için kendim ve meslektaşlarım adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum öncelikle. Size iki sorum olacak, değerli zamanınızı ayırıp cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

    Dolandırıcılıkla alakalı mağdur olarak şikayetçi oldum ancak UYAP sisteminde ve e-devlette herhangi bir dava görünmüyor, bir dava süreci başladı mı yoksa sadece soruşturma aşamasında mı bilmiyorum, tarafıma herhangi bir tebliğ veya bilgilendirme yapılmadı. Arşiv taramasında bu görünüyor mu, görünüyor ise süreci uzatacak bir durum mudur?

    İkinci sorum da şu; mevzuatta, arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü içinde talep eden kuruma bildirilir, yazıyor. Bildiğim kadarı ile (T.C.Sağlık Bakanlığı Atama Birimi’nin bana söylediği) kura sonuçlarının ilanından sonraki gün arşiv taraması EGM tarafından başlatılıyor. 30 iş günü dolduktan sonra arşiv taramasının uzaması halinde mevzuata bir aykırılık teşkil ettiği için hukuki süreç başlatabiliyor muyuz?

    Yanıtla
    • Merhabalar, rica ederim.
      Uyapta soruşturma aşamasında olan dosyalar gözükmez, size herhangi bir tebliğ olmaması soruşturmanın halen devam ettiği anlamına geliyor. Arşiv araştırmasında mağduru/müştekisi/şikayetçisi olduğunuz dosyalar da gözükür ama olumsuz etki kesinlikle yapmaz. Sürecinizi uzatacak bir durum da değildir.
      2. Sorunuzun cevabına gelecek olursak arşiv araştırması zaten genelde 30 iş gününden uzun sürüyor teorik olarak işe geç başlamanızdan dolayı atandığınız bakanlığa eksik ödenen maaşların ödenmesi için başvuru yapılıp kurum ödeme yapmaz ise idari dava açmak mümkün ama pratikte bu çok işlevsel değil. Eğer arşiv araştırmanız çok fahiş bir şekilde aylarca sürer ve çok ciddi bir maaş kaybınız, manevi ruhsal zararınız olursa dava açmanızı tavsiye ederim. İyi günler dilerim.

      Yanıtla
      • Teşekkür ederim cevabınız için. Katıldığım atamada kura tarihinin üstünden 20 gün geçtikten sonra çoğu kişi ÇKYS denilen sisteme düştü. 30 iş günü tamamlandıktan sonra hala arşiv taramam sonuçlanmaz ise EGM’ye mevzuat maddesine dayanarak bir dilekçe yazmayı düşünüyorum. Bunu önerir misiniz? Aslında mevzuata aykırı olduğu için doğrudan hukuki süreci başlatabilmemiz gerekmez mi? Buna aykırı olarak davranılıyor olması hukuka aykırı değil midir?

        Yanıtla
        • Başvuru yapabilirsiniz tabi ki ama avukat olarak önermiyorum çünkü hukuki süreçler sandığınız kadar kısa sürmüyor, zaten başvurunuz işleme alınıp cevap verilene kadar muhtemelen atamanız yapılır. O nedenle biraz daha sabırlı olup önceki cevabımda da bahsettiğim gibi eğer ciddi bir şekilde süreç uzarsa o zaman yazılı olarak başvuru yapmanızı tavsiye ederim.

          Yanıtla
  15. Merhabalar. Ben 2014 de malum cemaatin yurdunda kaldim bir yil liseye gidiyordum ve kalacak yerim olmadigi icin kalmak zorunda oldum. Fakat ne bi soruşturma oldu ne de ifadem falan alindi yani başka hiçbir şekilde bi ilişkimde yoktu zaten. Acaba sağlık bakanlığına atanirken arşiv araştırmamın olumsuz gelme durumu olur mu

    Yanıtla
  16. Merhaba hocam ben şuanda polis memuruyum. 2 sene önce hakkımda Fetö tanık ifadesi olduğundan dolayı soruşturma geçirdim ve kyok aldım. Kpss girip kurum değiştirmeyi düşünüyorum, Sağlık bakanlığına atanırsam arşiv araştırmasında olumsuz verebilirler mi?

    Yanıtla
    • Şu anda memuriyete devam ediyorsanız sorun olacağını sanmıyorum. Arşiv araştırması, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında yapılır. Eğer direkt kurumlar arası geçiş yaparsanız 657’den 657’ye geçtiğiniz için zaten güvenlik soruşturması yapılmıyor. Kurumdan muvafakat alabilirseniz güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tekrardan yapılmaz.

      Yanıtla
      • 1) merhaba Talha bey sağlık bakanlığı alımına eşim atandı. Malum dershaneye 1 yıl geçmişte gitmiş. Üzerinde herhangi bir soruşturma veya kovuşturma yok. Daha önce ikm de mülakatta elendik. Mülakat öncesi güvenlik soruşturması yapıyorlarmış bu dershane mevzusundan olduğunu düşünüyorum.
        2) ikm mülakat öncesi güvenlik soruşturmasında eşiminde tc si vardı onunda herhangi bir sicil kaydı vs yok ama bilmediğimiz bir durumu varmı bilmiyoruz
        Şimdi tekrardan arşiv araştırması olacak mı geçmişteki evraklar tekrar kullanılır mı yardımcı olabilir misiniz

        Yanıtla
  17. Merhaba, ben eski erkek arkadaşımla 2017 yılında 2 gün 2018 yılında 4 gün otelde kalmıştım. Eski erkek arkadaşım askeri okuldan feto sebebiyle ihraç olmuştu. Khk’lı biriydi. Benim hiçbir baglantim ve suçum yok ailemin de öyle. Sicilim temiz. Ben şimdi gelir uzmanlığı sınavına gireceğim. Güvenli soruşturmamda bu durum karşıma çıkar mı? Memuriyetime engel olur mu?

    Yanıtla
  18. Merhabalar, fetö nedeniye soruşturma geçirdim, ama mahkeme cumhurbaşkanına hakaret davasına dönüştü. HABG aldım. şimdi memuriyete dönme olasılığım var sağlık bakanlığında. güvenlik soruşturması nasıl sonuçlanır sizce ?

    Yanıtla
  19. Merhabalar Talha bey ben sağlık bakanlığına eczacı olarak atandım ve atandıktan bir süre sonra saçma sapan bir şikayetten sorusturmam olduğunu gordum ben de bir avukat tutmak zorunda kaldım ve hakkımda takipsizlik verildi şuan 1.5 ay geçti üstünden dönemimdeki herkes işe başladı fakat ben baslayamadim cimere yazdım durumumu da anlattım bilgi alma hakkı yoluyla bana daha arşiv arastirmaniz ve güvenlik soruşturmanız neticesi bakanlığımıza ulaşmadigi için işlemlerinizu başlamatamadık diye bir yazı gönderdiler ve ne yapacağımı hiç bilmiyorum bu süreç daha ne kadar ilerler böyle ?

    Yanıtla
    • Merhabalar, soruşturma geçirmiş kişilerin evrakları değerlendirme komisyonuna sevk ediliyor, bu nedenle atama sürecinizin emsallerinize göre uzun sürmesi gayet normal. Tahminen 1-2 ay içerisinde karar çıkar. Soruşturma içeriğinden bahsetmediğiniz için olumlu/olumsuz karar çıkar konusunda yorum yapmam mümkün değil. Ama hangi suç olursa olsun takipsizlik memuriyete engel değildir. Kurum takdiri olarak ret verse bile idari dava açmanızı öneririm.

      Yanıtla
      • Merhabalar hocam içeriği şu şekilde ben İnternet üzerinden bir ürün alacaktım fakat alacağım ürün bulunduğum ilde olmadığı için kapora gönderdim kişi bana isteğim dışında gönderdiğim hesaba para gönderdi bende gönderdigi parayı geri gönderdim ona daha toy olduğum için bu şekilde birinin dolandirlabilecegi ya da buna curret edebileceğini akıl edemedim çünkü dekontlar falan hepsi açıklamalı neyse bende dolandirildim sikayetci oldum o kişiden fakat bana gelen para aksilik bu ya başka bir kişiden elde ettiği dolandırıcılık parasiymis ve o da şikayet ettiği için hesap olarak benim hesabım gözüktüğü için şüpheli olarak ifade vermek durumunda ve soruşturma geçirdim ama takipsizlik aldım işte yani suçsuz günahsız bir şekilde mağdur kere mağdur oldum bu durumda olumsuz gelme durumu var mı ?

        Yanıtla
        • Olumsuz olursa aynen bana yazdığınız şekilde kuruma dilekçe verip derdinizi anlatın ve olumsuz olan kararı kaldırmalarını talep edin. Vatandaş olarak düşündüklerinizi kuruma, devlet görevlilerine anlatmaktan imtina etmeyin. Onlar da bizim gibi insanlar. Ne yaşadıysanız kuruma yazın bu şekilde. Sorun olacağını sanmıyorum. Olursa da takipsizlik memuriyete engel değil, idari dava ile meseleniz çözülür diye düşünüyorum.

          Yanıtla
  20. 2015 yılında mayıs-temmuz ayları içerisinde ailemin husumetli olduğu bir aileyle aramızda karşılıklı ceza davaları oldu. Karşı taraf aile bana hep senin sicilini karartacağız diye tehditlerde bulundular memur olmak istediğim için ve aile içi birbilerine tanıklık yaptıklarından hakkımda 4 farklı ceza davası açıldı. (Suçlar; Basit yaralama ve hakaret)
    Ceza davalarından birinde karşılıklı olarak şikayetten vazgeçme ile düşme kararı verildi ve dosya kesinleşti
    birinde ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi. Karar, Yargıtay tarafından onandı ve kesinleşti.
    2 dosyada da beraat aldım ve kararlar Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti.
    Bu tarih aralığı dışında ve bu aile dışında kimseyle ilgili bir soruşturmam olmadı.
    Bu aileyle olan davalardan da hiç ceza almadım. Hatta HAGB dahi almadım. İdare davasında bu hususları açıklasam atanabilir miyim? Kararın lehime sonuçlanma olasılığı % kaçtır?

    Yanıtla
    • Olasılık verme gibi bir durumum olamaz. Ama cyok, düşme, beraat bunlar memuriyete engel hususlar değil. Siyasi suçlar olarak nitelendirdiğimiz anayasal düzene karşı işlenen suçlardan ya da yüz kızartıcı suçlardan da yargılamanız olmamış. Bu nedenle kuvvetle muhtemel idari davayı kazanırsınız. Şu anda halkımız maalesef sosyal medyadan, tv dizilerinden çok etkilenip, şikayet etme haklarını rahatça kullanabileceğini düşünüyor. Bu nedenle yargı sistemimiz içi boş çok sayıda dosyayla uğraşır hale geldi. Aktif çalışan memurlar olsun, gerek özelde çalışan kişiler olsun neredeyse herkesin ufak da olsa bir soruşturma geçirmişliği oluyor. Soruşturmanız olması artık gayet sıradanlaştı. Sokaktan rastgele 10 kişi çevirsek rahat 7-8 inin soruşturma geçmişi oluyor. Bu nedenle hakkınızda çok ciddi iddialar olmadıkça ve kanunen memuriyete engel bir haliniz olmadıkça kurumlar takdiri ret verse de genellikle idare mahkemeleri bahsettiğim bu durumları da göz önünde bulundurarak idari işlemin iptali kararı veriyor. Davanızı kendiniz açıyorsanız da sayfalarca yazı yazmanıza gerek yok, mağduriyetinizi yalın bir dille mahkemeye izah edin, memuriyete engel bir haliniz olmadığını belirtip dilekçenizi verin.

      Yanıtla
      • Bilgilendirme için çok teşekkür ederim Avukat bey. Gerektiği takdirde sizlere başvuracağım. Nitekim her işi, işin ehli yapmalı. Bu gibi önemli davalarında kesinlikle bir avukat aracılığıyla takibi yapılmalı. İyi günler ve iyi çalışmalar dilerim.

        Yanıtla
  21. Merhabalar , doktor olarak çalılırken 2016 da khk ile ihraç edildim 2019 da komisyon kararı ile tekrar işe döndüm 2022 de yurtdışına çıktım müstafi sayıldım , sonra tekrardan yurda dönüp yeniden açıktan atama ile yerleştim yalnız 2 ay bitti halen güvenlik soruşturmasını bekliyorum ne olumlu ne de olumsuz bir gelişme yok ne yapabilirim , teşekkürler

    Yanıtla
  22. Merhabalar avukat bey hakkımda mühür kırma ruhsatsız çalışmaktan dava açıldı dava sürerken atandım .Adlı para cezası verildi (Hagb) atamam yapilali 2 ay olmasına rağmen başlayamadım bu süreci ne kadar uzatır ya da olumsuz bir durum oluşturur mu şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar, Sağlık Bakanlığı HAGB’lere normalde sorun çıkarmıyordu ama son 2 aydır sanırım komisyon değişmiş, hagblere ret vermeye başlamışlar. Süreç hakkında Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünden bilgi edinebilirsiniz. Aynı komisyon duruyorsa olumsuz bir durum oluşturma ihtimali maalesef var. En kötü ihtimal idari dava ile dönersiniz diye düşünüyorum.

      Yanıtla
    • Yeni değerlendirme komisyonunun çalışma tarzını henüz anlayamadım, her an her şey olabilir. Ret de gelebilir. Süreciniz en fazla 1-2 ay daha uzar diye düşünüyorum. Kurum ret de verse idari dava muhakkak açın, sağlık çalışanları için hagb memuriyete engel değildir.

      Yanıtla
  23. Merhaba,
    YÖK kadrosunda asistan hekim iken sağlık bakanlığına DHY için atamayla geçişte arşiv taraması yapılıyor mu? En son 2 yıl önce yapılmıştı Sağlık Bakanlığından üniversiteye geçerken. Sanırım bakanlıkta komisyon değişmiş ve çok fazla ret gelmeye başlamış.

    Yanıtla
    • Merhabalar arşiv araştırması ilk defa veya yeniden memuriyete atanacak olanlar için yapılır. Sizin atamanızın 657 sayılı kanundaki atama türlerinden naklen atama olduğunu yorumluyorum. Arşiv araştırması naklen atamalarda yapılmayacağı için sizin durumunuzda olanlara ek istisnai bir kanuni yükümlülük getirilmediyse yapılmayacağını düşünüyorum. Bakanlık ret vermeye artırdı maalesef, davacı doktorlar lehine mahkeme kararları kuruma ulaşmaya başladıkça kararlar hukuka daha uygun olarak düzelmeye başlar diye umut ediyorum.

      Yanıtla
      • Çok teşekkür ederim. Çok haklısınız, hukuki olarak kazananların sayısı arttıkça bu keyfi uygulamaların sayısı azalır diye düşünüyorum ben de.

        Yanıtla
  24. Avukat bey merhaba, yurt dışında işlenen ve dava olmadan soruşturma sonucu para cezasıyla sonuçlanan hırsızlık suçu arşiv kaydında görünecek midir ve görünecekse silinmesi mümkün müdür? Doktorluğa engel oluşturur mu?

    Yanıtla
    • 6706 sayılı Cezai Konularda Adli işbirliği kanununa ve suçu hangi ülkede işlediyseniz o ülkeyle olan ikili adli işbirliği protokollerine bakıp ona göre cevaplandırılması gereken oldukça istisnai bir soru. Suçu işlediğiniz ülke ile olan adli işbirliği gereği işlenen suç Türk makamlarına bildirilmesi gerekiyorsa bildirilmiştir, bildirildiyse arşiv kaydında çıkma ihtimali var. Ben buna çok ihtimal vermiyorum ama net cevap için araştırma yapılması gereken ve emek isteyen bir soru. Kendiniz dediğim mevzuatlara bakıp öğrenebilirsiniz ya da bir avukatla anlaşıp sizin için bunları araştırmasını isteyebilirsiniz.

      Yanıtla
  25. Merhaba, yakın zamanda sonuçlanmış HAGB’ım var. Sorunsuz sonuçlanmış olmasına rağmen komisyona gidiyor mu dosyam TUS atamasından sonra? Şu günlerde aşağı yukarı ne kadar uzatıyor bekleme süresini?

    Yanıtla
    • Hangi suçtan HAGB aldınız vs. buna göre sorunuzun cevabı değişir. Bekleme süreniz 2-3 ayı bulabilir. “Sorunsuz sonuçlanmış olmasına rağmen komisyona gidiyor mu dosyam TUS atamasından sonra?” derken neyi kastettiniz anlayamadım. Sorunuzu biraz daha açar mısınız? Emniyette hakkınızda o an hangi veriler varsa onlar gider.

      Yanıtla
      • madde bulundurma. sorunsuz sonuçlanma derken, 5 yıllık hagb süresinin vukuatsız bitmiş olduğunu belirtiyorum. Bitmiş olmasına rağmen gecikme yaşatıyor mu HAGB?

        Yanıtla
          • Ne kadar gecikme yaşatır aşağı yukarı? Arşiv taraması için 30 iş günü üst limit olarak düzenlenmiş, bu arşiv taramasının başladığı günü nasıl hesap ediyoruz, diğer herkesin atandığı günden itibaren mi? Ayrıca madde bulundurma HAGB’ından ret geldiğini duydunuz mu acaba hiç?

            Yanıtla
            • Bu size de ret geleceğini anlamına gelmemekle beraber ret gelenler olduğunu duydum daha önceden. 30 iş günü bakanlığın arşiv araştırması talebinde bulunması ile başlar. Ancak uygulamada bu süre 2-3 ayı bulabilmektedir.

              Yanıtla
  26. Merhaba avukat bey. Erkek arkadaşım fetö davasından dolayı HAGB aldı. Mezun olduğunda dava süreci devam ettiği için DHY ataması yapılmadı. Bunun ardından HAGB aldı ve aynı dönemde asistanlığı da kazanmıştı ancak ataması yapılmadı. Bunun üzerine dava açtı ve ne olumlu ne olumsuz denebilecek bir cevap aldık. Şuan tekrar tusa girse atamasının yapılması ihtimali nedir. Yukarıda HAGB memuriyete engel değil olarak yazdığınız yazıyı gördüm. Ne yapmamız gerekiyor atamasının yapılabilmesi için. Çok teşekkür ederim şimdiden.

    Yanıtla
    • Merhaba, Fetö Hagblere sağlık bakanlığı sorun oluşturuyor. Dava açtık ama ne olumlu ne olumsuz cevap aldık kısmını anlayamadım. Mahkemenin kararı net olmalı. Tekrar tusa girse yine sorun olabilir ama yerinizde olsam tusa girerim, başvuru yaparım kurum reddederse dava açarım. Hagb Sağlık Bakanlığında doktor olmaya kanunen engel değil. 2. seçenek olarak bunlarla uğraşmak istemiyorum diyorsanız arşiv araştırması yapmayan özel hastaneler var onları araştırıp, tercihinizi onlardan yana kullanabilirsiniz. Kamuya göre maaşları biraz daha düşük onun dışında bir farkı yok.

      Yanıtla
    • Merhabalar, benim durumum da benzer. Hagb aldım ama fetodan değil hırsızlıktan. Tus a girdim kazandım fakat atamam yapılmadı. İdari dava açıldı. İlk derece mahkemesi red verdi yani olumsuz. İstinafa gidecek dosya. İletişime geçmek isterseniz sevinirim.

      Yanıtla
  27. merhabalar. 2016 yılında fetö sebebiyle açığa alındım daha sonra görevime iade edildim. o sırada yaklaşık 2 ay civarı tutuklu yargılandım ve yerel mahkeme acele bir şekilde karar verip herkese ceza verdi. 7 yıldır da istinaf ve yargıtay sürecini beklemekteyim. özetle açığa alınma sonrası göreve iadem var. tutuklu yargılanırken itiraz üzerine ilk duruşmayı beklemeden tahliyem var. yerelin verdiği ve kesinleşmemiş ceza var. masumiyet karinesine riayet ediliyor mu yoksa idari dava açmamız gerekecek mi? danıştayın devam eden mahkemelere karşı tutumu nedir?

    Yanıtla
    • Merhabalar, sorunuzdan anladığım kadarıyla açığa alınma işleminin iptali için dava ile göreve iade edilmişsiniz. Mahkeme lehinize karar verdi ama fiilen göreve iade edilmediyseniz de -aksi bir durum yoksa- mahkeme kararının kesinleşmesine beklemenize gerek yok. Kurum kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde göreve iade etmeli. Etmediyse yazılı başvurun. Danıştayın sağı solu belli olmaz, mahkumiyet alanları göreve iade edip, beraat alanları iade etmediğini gördüm. Danıştay genel olarak ceza mahkemesi gibi ceza dosyasını ve diğer delilleri isteyip, bu kişinin memur olmasında sakınca var mı diye delilleri kendisi değerlendirme yapıyor. Delil durumunuza göre karar çıkar. Bu kişi ceza almış ama kesinleşmemiş, masumiyet karinesi var gibi gerekçeyle dosyayı incelemeden lehinize karar vereceğini sanmıyorum.

      Yanıtla
  28. Avukat bey merhaba.Kardesim evli ve föteden dolayı soruşturması var.Baska şehirde yaşıyor.Beni bir yıl önce polis bilgi almak için arayıp karakola gelmemi söyledi.Oraya gidince de bana belirtti bilgi almak için cagirfiklarini.Ve benim adıma biri hesabıma para aktarmış fetoden aranan biri haberim var mı yok mu sordular.Tanimadigimi söyledim.Birkac soru daha sordular ve bıraktılar .Hakkımda soruşturma vs hiçbir durum yok sicilim temiz. Bu durum engel olur mu ? Sadece bilgi almak için çağırdılarını da belirttiler .

    Yanıtla
      • Evet bilgi almak için olduğunu iki kez belirttiler.Sorular sordular ve ondan sonra hiç aranmadim.Bir yıl önceydi.Saglik bakanlığında bu durum sorun olmaz demi?Yani güvenlik soruşturması ve arşiv taramasında bu sebepten dolayı sıkıntı çıkmaz.Čunku kaç gündür acayip kafam taktım avukat bey.Sadece soruşturmalara bakildigindan bu yönde sıkıntı çıkmaz değil mi?

        Yanıtla
  29. Avukat bey selamlar ,
    Sağlık bakanlığına sürekli işçi kadrosunda.2022 Kura sonucu hak kazanmıştım.fakat yapılan arşiv araştırmasında red cevabı geldi hakkımda herhangi bir açılan dava yok suç yok ifadem yok kendi araştırmam sonucu 2012 yılında batmanda bir davada adım geçiyor orada ise kamu ihaleye fesat karıştırma diye birşey dediler dosyada gizlilik olduğunu bir bilgi paylaşımı yapmayız dediler ve dosya halen açık gözüküyor dava açılır mı süreç nasıl işler benim ne yapmam gerekir sağlık bakanlığı red cevabı 06.11.2023 te geldi

    Yanıtla
    • Merhabalar, 06.11.2023 tarihinden itibaren 60 gün içerisinde olumsuz sonuçlanan arşiv araştırmasının iptali için idari işlemin iptali davası açmanız lazımdı. 60 günlük süre 05.01.2024 tarihinde dolmuş, geç kalmışsınız maalesef. Alternatif yol olarak ceza dosyası kapandığında İYUK m.53 kapsamında yargılanmanın yenilenmesi talepli idari dava açarak şansınızı deneyebilirsiniz. Süreyi kaçırmanız talihsizlik olmuş. Dava açma süresini kaçırarak zaten büyük bir hak kaybına uğramışsınız daha fazla hak kayıpları yaşamamak için bir avukatla çalışmanızı öneririm.

      Yanıtla
  30. Talha bey merhaba benim süresi dolmuş ve mahkeme tarafından düşürülmüş hagb kararım var gördüğüm kadarıyla arşiv araştırmasında bu gözüküyor ve arşiv araştırması uzuyor sizce komisyona bi dilekçe ile hagb kararımın düştüğünü ve etki etmemesi gerektiğini belirten bir dilekçe ve emsal kararları sunmalı mıyım bunun bir faydası olur mu acaba

    Yanıtla
  31. merhaba talha bey adli görevi ihmalden dava açıldı süreç sürüyor.yandal uzmanıyım eğer sonuçta mahkum oldum diyelim.
    ve 1 yıl ceza aldım diyelim.memuriyetten ihraç olursam özel sektörde kendi anadalımda çalışabilirmiyim.yandal uzmanının özelde çalışması kısıtlı çünkü..not olarak yandalımın dhysi bitti ancak anadalımın dhysi tamamlanmadı.teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar, sabıkanız yoksa görevi ihmalden memuriyete engel olacak bir ceza almazsınız muhtemelen ama alırsanız varsayımı üzerinden konuşursak eğitimini bitirdiğiniz uzmanlık dalları üzerinden özelde çalışabilirsiniz. Devlet hizmet yükümlülüğünüzün olup olmamasının bir önemi yok. DHY kaldırmak için sağlık bakanlığına başvurup kaldırdıktan sonra özelde istediğiniz alanda çalışırsınız.

      Yanıtla
  32. Kolay gelsin. Diyanette memur olacağım. Bundan beş sene önce garanti olsun diye (uzaktan bir tanıdığın kazara elinin kesilmesi ve benim de kanıyla temas etmem üzerine) hiv testi yaptırdım hastanede. Şükür tabi sorun çıkmadı. Bu testler e nabızda duruyor. Güvenlik soruşturmasında bir engel teşkil eder mi? Sağlık kayıtlarına da bakılıyor mu? Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  33. Teşekkürler Talha Bey. Sistemde sadece test ve sonuçları yer alıyor. Yani yukarıda anlattığım olay yazmıyor doğal olarak. Genel muayene yazıyor. Doktora da sadece test yaptırmak istediğimi söylemiştim. Yine de bir sıkıntı olmaz değil mi? Kusura bakmayın ikinci kez soruyorum.

    Yanıtla
  34. Kabahatler kanunu 36. 1 madde den idari para cezası almak sağlık bakanlığı arşiv araştirmasını olumsuz etkiler mi acaba

    Yanıtla
  35. Merhaba Talha Bey! Madde bulundurmaktan kamu davasının açılmasının ertelenmesi durumum vardı. Halen denetimim devam ediyor. TUS atamam açısından bir sorun yaratmayacağını yaratırsa da davayla düzeltilebileceğini anladım önceki yanıtlarınızdan. Şu an güvenlik soruşturması devam ediyor atamam henüz gerçekleşmedi bu aşamada önlem olarak yapabileceğim veya süreci hızlandırabileceğim bir yol var mı? (Güvenlik Daire Başkanlığı ile görüşmek, dilekçe vermek vs.)

    Yanıtla
  36. Talha bey merhaba hekimlerde dhy için yapılan arşiv araştırması kura çekildikten sonra mı başlıyor. Yoksa bakanlığın sitesinde kuraya katılacak isimler çıktıktan sonra kura çekilmeden önce arşiv araştırması başlıyor mu

    Yanıtla
    • Kuradan sonra atamaya ilişkin evraklarınızı bakanlığa teslim ettikten sonra, bakanlık emniyetten arşiv araştırması yapılmasını istiyor, emniyetin bu yazıyı almasından sonra arşiv araştırması başlıyor.

      Yanıtla
      • Merhaba hocam,5 ay adli para cezalı hagb cinsel taciz şeklinde sonuçlanmış davam var,Tus araştirma Komisyonuna kalmışım endiselenmem gereken bi durum var mıdır,teşekkürler şimdiden

        Yanıtla
        • Merhaba, Danıştay aşağıdaki emsal kararında aile hekimi olarak çalışan ve cinsel saldırı suçundan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı alan tıp hekimin görevine devam etmesinde bir engel görmemiştir. Değerlendirme komisyonu olumsuz karar verse bile emsal kararlar var idari dava yolu ile göreve başlama imkanınız var.

          T.C. Danıştay 2.DAİRE Esas:2022-4352 Karar:2023-2234 Karar Tarihi:26.04.2023

          “Dava Konusu İstem : Dava; İstanbul ili, Esenler ilçesi, … Aile Sağlığı Merkezinde aile hekimi olarak görev yapan davacı tarafından, 657 sayılı Kanun’un 48. maddesi uyarınca yapılan güvenlik soruşturması sonucunun olumsuz olduğundan bahisle aile hekimliği hizmet sözleşmesinin feshine ilişkin … günlü, … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır. İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiş olup; anılan karara karşı yapılan istinaf başvurusunun kabulü ile Mahkeme kararının kaldırılarak davanın reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararı, Danıştay İkinci Dairesinin 21/06/2022 günlü, E:2021/16235, K:2022/3794 sayılı kararı ile bozulmuştur.Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti : Bozma kararına uyulmak suretiyle verilen … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin temyize konu kararıyla; istinaf başvurusuna konu mahkeme kararının hukuka uygun bulunduğu ve başvuru dilekçesinde ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle istinaf başvurusunun reddine hükmedilmiştir.

          1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,

          2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,”

          Hagb çok sorulduğu için hagb ile ilgili ayrı bir makale yazdım. Sorduğunuz sorunun cevabı ve emsal kararlar ilgili makalede daha detaylı var. Cevap detaylı olacağı için makaleyi okumanız daha iyi olur. Hagb Memuriyete Engel Mi?

          Yanıtla
  37. Merhaba Talha Bey geçmişte reşit değilken açılmış sohbet uygulamarındaki fake hesaplar ve orada yapılan cinsel konuşmalar ve fotoğraf paylaşımları güvenlik soruşturmasını olumsuz etkiler mi hesapların hepsi kapatıldı ama yine de huzursuzum sorumu cevaplarsanız çok sevinirim

    Yanıtla
  38. Merhaba Talha bey , ben doktorum tus sınavıyla atandım ancak henüz arşiv araştırmam tamamalanmadı,ceza davam falan yok adli sicilim temiz ancak sorularda soruşturma ifadeleri var ,soruşturmalardan kasıt nedir,dava mı yoksa örneğin cimere hasta şikayetleri gibi mi ?diğer sorum da şu bazı arşiv araştırmaları değerlendirme komisyonuna gidiyor yazmışsınız , örneğin sağlık bakanlığının değerlendirme komisyonuna mı gidecek hakkımızda bilmediğimiz bir soruşturmamız var diyelim ki ? Ya da bu değerlendirme komisyonu nerde sağlık bakanlığı binasında mı bulunuyor ? Gidip dosyamız değerlendirme komisyonunda mı değil mi sorabilir miyiz ?

    Yanıtla
    • Merhabalar, cimere şikayet olması soruşturma olması anlamında değildir. Soruşturma ifadesiyle savcılık soruşturmasından bahsediyoruz. Hakkınızda açılmış bir soruşturma varsa Sağlık Bakanlığı değerlendirme komisyonuna gidiyor. Komisyon Ankara’da Eskişehir yolundaki bakanlıkta bulunuyor. Çoğunluğun hukukçulardan oluştuğu bir heyet soruşturmanın içeriğine bakarak hakkınızda karar veriyor. Cimere yazarak ya da bakanlığa giderek arşiv araştırmanızın akıbetini öğrenebilirsiniz.

      Yanıtla
  39. Merhaba Talha bey.Ben uzman hekimim,. 2011 yılında TCK 257/2 e göre 2 ay 15 gün ceza aldım. Mahkeme HAGB kararı verdi. Görevime devam ettim. 2016 yılında emekli oldum. 5 yıllık süre 2016 yılında bitti. Başka herhangi bir cezai durum oluşmadı.2023 Kasım ayında tekrar göreve başlamak için açıktan atamaya başvurdum ve yerleştirmem yapıldı.Ancak atamam yapılmadı.Bakanlığa sorduğumda komisyonda denildi.Mahkeme kayıtlarımı dilekçe ile arşiv araştırma bölümüne sundum.Sizce ret kararı gelir mi ?

    Yanıtla
  40. Mehaba Talha bey,

    Üzerime kayıtlı iflas etmiş bir şirket ve icra ve hacizler var. Bunun dışında herhangi bir şey yoktur. Doktor olarak ilk defa katılacağım Dhy atamasında göreve başlamaya ilişkin ek bir uzama ya da problemle karşılaşır mıyım?
    Teşekkürler

    Yanıtla
  41. merhabalar. 15 yıllık doktorum. 2016 yılında hakkımda fetö soruşturması açıldı. 2 ay tutuklu yargılandım. o sırada açığa alındım. itiraz üzerine tahliye edildim ve göreve iadem yapıldı ve göreve başladım. göreve başladıktan bir süre sonra kamudan istifa ettim. devam eden yargılama sürecinde yerelde 3 yıl 1 ay ceza verildi ve istinaf süreci devam ediyor. bu sırada tıpta uzmanlık sınavına katıldım ve yerleştim. güvenlik soruşturması komisyonu yerelin verdiği kararı dikkate alıp ret verir mi? yoksa göreve iade kararım var ve o süreçte kamuda çalışmaya devam ettim ve herhangi bir khk süreci yaşamadım. kabul etme ihtimali olur mu? kurulun toplandığı duyumlarını aldım ama tarafıma ulaşmış bir tebligat yok. onaylandığına dair atama kararı da yayınlanmadı.

    Yanıtla
    • Merhabalar, fetö yargılamanız olduğu için mevcut değerlendirme komisyonu genellikle ret veriyor, dosyanızın içeriğine göre inisiyatif kullanıp göreve de başlatabilirler bunu net bilmek mümkün değil. KHK’lı olmamanızın bu konuda bir önemi olmuyor. Güvenlik soruşturmanıza ret gelirse de 60 gün içerisinde idari dava açabilirsiniz. Kesinleşmiş bir mahkumiyetiniz olmadığı için iptalini sağlamak mümkün.

      Yanıtla
  42. Hocam Avukat Bey bir şey danışacaktım.
    Babası kanser olan biri sağlık mazeret atamasına girse ve kazansa.Kura da çekildi yeri belli.Sadece tebligatı bekliyor.
    Eğer ki tebligatı gelmeden babası vefat eder ise bu durumda ne oluyor tebligat geliyor mu,göreve başlayabiliyor mu,bir bilginiz var mı,teşekkür ederim

    Yanıtla
  43. Merhaba avukat bey. Diş hekimliği ataması güvenlik soruşturması ile ilgili bir sorum olacak. Yasa dışı bahis oynama kaynaklı idari para cezası varlığı, yapılacak olan güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına neden olur mu? Cevabınız için teşekkür ederim

    Yanıtla
      • Avukat bey birçok yerde ve avukattan normal güvenlik soruşturması için sorun olabileceği bilgisini almıştım. Ancak bugün sadece arşiv araştırması olduğunu gördüm sitenizde, doğru anlamak için soruyorum yasa dışı bahis oynamaktan dolayı alınan idari para cezası, diş hekimliği ataması arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanmasına neden olur mu? Devlette işe başlayabilir miyim? Teşekkür ederim çok

        Yanıtla
        • Adli para cezası ile idari para cezası farklı yaptırımlar. Doktorlarda güvenlik soruşturması yok sadece arşiv araştırması var. Arşiv araştırmasında geçirmiş olduğunuz soruşturma ve kovuşturmalar gözükür. Yasadışı kumar oynamak bir kabahattir ve idari para cezası vardır, yasa dışı kumar oynatmak ise suçtur, hapis cezası ve adli para cezası vardır. Oynamak ile oynatmak farklı hukuki durumlar, biri kabahat diğeri ise suç. Sizin memurluğa engel bir haliniz yok. İdari para cezası memuriyete engel değildir. Kurumun ret vereceğini sanmıyorum ama takdiri olarak ret verirse idari davayı büyük bir ihtimalle kazanırsınız.

          Yanıtla
          • Merhaba Talha bey
            Ben arkadaşım ile yürüyorum polisler durdur du arkaşım cebinde uyuşturucu çıktı beni götürdüler idar tahlili aldılar temiz çıktı savcı takipsizlik verdi bana
            Önceden de hagb kararım vardı sizce güvenlik soruşturmasından geçermiyim

            Yanıtla
            • Merhabalar, takipsizlikten dolayı güvenlik soruşturmasında sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum ama HAGB nedeniyle sıkıntı çıkarabilirler. Dosya içeriğine bakmak lazım. Kanunen ikisi de memuriyete engel değil ama bazen HAGB için sorun çıkarabiliyorlar. Ayrıntılı bilgi için Hagb Memuriyete Engel Mi? makalemi okuyabilirsiniz.

              Yanıtla
              • Alkolü araç kullanmaktan dolayı 100 promilden fazla olduğu için hagb verdiler bu sorun olur mu acaba sizide rahatsız ediyorum hakkınızı helal edin
                Sağlık personeliyim

                Yanıtla
  44. Merhaba avukat bey, pek çok hukukçu sayfasında yer alan bilgiler içerisinde yer alan 11. Madde ve ç bendi gibi metinlerde geçen ahlak kısımları yaptığım araştırmaya göre 14/2/2000 tarihli 2000/284 nolu yönetmeliğe ait ancak bahsi geçen bu 11. Madde ve ahlak kısmı gibi birçok madde, 2/6/2022 de yayınlanmış olan 5649 sayılı yeni yönetmelikte geçmemekte. Eski yönetmelik(2000/284), yayınlanan yeni yönetmeliğin 16. Maddesinde yazılana göre yürürlükten kaldırılmıştır. Bu durumda yeni yapılan soruşturmalarda eski yönetmelik dikkate alınır mı? eski yönetmelikte yer alıp yeni de yer almayan ahlak öğesi( otel kaydı vs) ve kumar gibi durumlar değerlendirilir mi?
    11. Madde yani araştırılacak hususlar kısmının yeni yönetmelikte olmaması yeni yönetmelikte bulunmayan ama eski yönetmelikte bulunan ibarelerin araştırılmayacağı anlamına gelir mi?
    Teşekkür ederim sağolun

    Yanıtla
  45. Merhabalar avukat bey ben yaklaşık 2 sene önce 1-2 gün erkek arkadaşımla birlikte otelde konakladım. Benim adli sicil kaydım temiz herhangi bir suça karışmadım ya da örgütle alakam olmadı. Bir daha da otelde bu şekilde konaklamadım fakat konakladığım kişinin adli sicil kaydı temiz değil, yasaklı madde ve kavgadan ötürü dosyaları olabileceğini ve hapis cezası almış olabileceğini öğrendim, haliyle dünyam başıma yıkılmış durumda. Askeriyeye girmek istiyorum. Bu durumun bana karşı nasıl bir etkisi olur? Yani gerçekten bu sebepten ötürü olmama ihtimali yüksek mi? Lütfen yardımcı olur musunuz cevabınız benim için çok kıymetli. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhabalar, diğer memuriyetlerde karşınıza engel olarak çıkmaz ama tsk, emniyet mülakat aşamasında bu tarz meseleleri sorun edebiliyor. Mülakatta soru olarak tarafınıza sorabilirler. Erkek arkadaşınız var mı vs. şeklinde.

      Yanıtla
      • peki bu sebepten elenme ihtimalim yüksek mi? ya da bu tarz kurumlara girmeye çalışıp elenene rastladınız mı? soru aşamasıyla mı kalır verilen cevaba göre mi karar verilir? bu tarz kurumlarda çalışan çok yakınım var sebebi sorulduğunda bu sebepten ötürü emendiğimi öğrenmeleri elenmek utanç verici olur takdir edersiniz ki. o yüzden denemeye değer mi anlamaya çalışıyorum. cevabınız için de teşekkür ederim

        Yanıtla
        • Talha bey yorumunuz benim için çok kıymetli. Olur olmaz demek çok etik değil farkındayım fakat durum bu şekilde. Kaldı ki böyle bir durum ile karşılaşırsam yapılabilecek bir şey var mı merakımı gidermeye çalışıyorum.

          Yanıtla
  46. sorumu yanlış alana sordum sanırım. cevabınız benim için çok önemli. eski erkek arkadaşımla 1-2 kere otelde kaldım. benim adli sicil kaydım temiz herhangi bir terör olayım hiçbir şeyim yok ama kaldığım kişinin adli sicil kaydı temiz değil yasaklı madde ya da kavgadan ötürü hapis cezası olabileceğini öğrendim kendisiyle iletişim halinde değilim. askeriyeye girmeyi istiyorum bu durumun bana nasıl bir etkisi olur daha sonra hiçbir şekilde böyle bir kişi ve yerde konaklamadım. sırf bundan dolayı sıkıntı yaşar mıyım askeriye ve polislik olunca paniğim arttı cevabınız için teşekkür ederim

    Yanıtla
  47. merhaba avukat bey. Kasten yaralama (basit yaralama) suçundan HAGB kararım bulunmakta. Sağlık bakanlığında doktor olarak çalışmaktayım. Arşiv araştırması yapılacak ve sonrasında sağlık bakanlığından istifa edip üniversite doktor öğretim üyesi kadrosuna geçeceğim. Hakkımdaki bu HAGB kararı arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanmasına neden olur mu?

    Yanıtla
  48. Merhabalar, diş hekimliği atamasında cezaevine atandım. Güvenlik soruşturmamı adalet bakanlığı yapıcak. Otel kayıtlarımdan dolayı olumsuz gelme ihtimali var mı?

    Yanıtla
    • Merhabalar, terör şüphelisi ile otel kayıtları olmasına rağmen Sağlık bakanlığı atamasında sıkıntı yaşamayan müvekkillerim olmuştu. Adalet bakanlığı biraz daha titiz, güvenlik soruşturması daha uzun sürüyor ama yine de sıkıntı olacağını sanmıyorum.

      Yanıtla
  49. Merhaba 3 yıl önce birisi seni şikayet ettim demişti ama üç yıldır herhangibi bir şey çıkmadı bana arama gelmedi şikayet edip etmediğini nerden öğrenebilirim aramızda sözlü laf olmuştu atanmaya sıkıntı olur mu kolluk kuvvetleri de yolda denk geldim girdim herhangibi bir şey yok atanmaya sıkıntı olur mu

    Yanıtla
  50. Talha bey merhaba.Güvenlik ile alakalı bir kuruma başvurum var idi.Hakkimda güvenlik soruşturması yapıldığını ilçe emniyet tarafindan muhtara sorulduğunu öğrendim.Sormak istediğim aşama nasıl oluyor yani ilçe emniyetten il emniyete mi gidiyor yoksa valiliğe mi veya direk kurumami ve emniyet birimi olduğu için güvenlik araştırmasının detaylı olacağını biliyorum herhangibir adlı veya idari ceza dosyam vs yok acaba ekstra nelere dikkat ediliyor teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar, emniyet birimlerine alımlarda mahalle muhtarına bu kişiyi ve ailesini nasıl bilirsiniz şeklinde de sorular gelebiliyor. Normal bir süreç. Korkmanıza gerek yok. Araştırmayı genellikle emniyet yapıyor. Bazı kritik kurumlarda mitten de bilgi ediniliyor. Başvuruyu yaptığınız kuruma göre araştırmanın derinliği değişebilir. Adli bir dosyanız yoksa korkmanızı gerektirecek bir durum yok.

      Yanıtla
  51. Alkolü araç kullandım 107 promil olduğu için savcı hagb kararı vermiş
    Sağlık personeliyim güvenlik soruşturmasın geçer miyim acaba

    Yanıtla
  52. Merhaba hocam.
    1. sorum Fetö den yargılandım 2. duruşma da beraat ettim 2 e maddesinden. Tarım bakanligina memurluk için basvurcam . Olumsuz sonuç gelir mi sizce ?
    2) Ve fiilden beraat edilince 2. Kez yargılama olur mu?

    Yanıtla
    • Merhabalar, Cmk 223-2.e maddesini bazı kurumlar iltisak olabilir mahkeme suçlu olduğuna emin olamamış, beraat vermiş ama memur olmasında sakınca görüyoruz şeklinde yorumlayabiliyor. Tarım bakanlığında sıkıntı olacağını sanmıyorum ama sorun olursa muhakkak idari dava açın. Beraat kesinleşirse aynı fiilden ikince kez yargılama yapılamaz.

      Yanıtla
  53. Bekar bi kişinin hamilelik testi vs yaptırması ahlaki açıdan zayıf denip sağlık bakanlığında elenir mi yok demişsiniz yukarıda ama emin olamadım

    Yanıtla
  54. Avukat bey merhaba ben sağlık bakanlığına eczacı olarak atandım arşiv araştırmasındayım nişanlımın fetö olaylarından davası var ve geçmişte antidepresan kullanmıştım. İşe alım süreci ile ilgili sorun yaşar mıyım

    Yanıtla
  55. İyi günler, 2023 Haziran ayında 4708 sayılı (yapı denetim) kanuna muhalefet suçundan 5 ay HAGB kararı verildi hakkımda. Şu an Sağlık bakanlığına atandım arşiv araştırmam olumsuz gelir mi? İki bölüm mezunuyum o yüzden böyle tuhaf bir durum var

    Yanıtla
    • İyi günler, sağlık bakanlığı bu aralar HAGB’lere de ret veriyor maalesef ama 1 yılı geçmeyen cezanız Hagb’ye çevrildiği için bakanlık belki olumlu karar verebilir. Hagb’nin memuriyete engel olup olmadığı hususu çok uzun bir mevzu, yazdığım bu “Hagb Memuriyete Engel Mi?” makaleyi okuyabilirsiniz.

      Yanıtla
  56. Sağlık bakanlığı temizlik alımında ismim çıktı güvenlik soruşturması mı yapılacak yoksa arşiv arastirmasimi

    Yanıtla
  57. Merhaba Avukat Bey. Vallilikte memurum martta sağlık bakanlığına tekniker olarak atandım ama çkys ye düşmedim.
    7-8 ay önce emniyetten ifademi almak için aramışlardı. Bana: ” İmei kodu klonlan bir telefon kullanıyorsunuz hakkınızda x ilinden şikayet var. Bahsettikleri telefon kardeşimin telefonu ama hattı benim adıma olduğunu ifade verdim kardeşimi de çağırıp ifadesini aldılar o da beni tasdik etti. Bir daha da bizi çağırmadılar. Sizce bu engel bir durum mudur? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  58. Ayrıca belirtmek isterim ki kardeşimin telefonu da Türkiye cihazı garantisi yeni bitmişti. İnternette baktım bilinen meşhur sitelerden alınmalarına rağmen bu şekilde imei klonlanan bir çok şikayet mevcut

    Yanıtla
  59. Merhaba Talha bey,
    Ben asistan doktor olarak görev yapıyorum, 4 sene önce FETÖ’den hagb aldım, şu an YÖk kadrosunda asistanlığımı bitirdim ve uzmanlık için DHY’ye katılacağım, arşiv soruşturmasında problem olur mu bu durum? Teşekkür ederim

    Yanıtla
  60. Merhaba avukat bey, fetö davasından hagb kararı aldım özel bir hastaneye uzman dr olarak başlamak istiyorum ancak sağlık bakanlığı başlangıcımı bir aydır yapmadı, hagb özel hastanede çalışmaya engel oluyor mu? Sağlık bakanlığından nereden öğrenebilirim bilginiz var mı acaba

    Yanıtla
  61. Merhabalar. Ben 11.08.2013 ve 20.03.2014 yılında malum dershanede öğretmen olarak çalıştım ve ordan ayrıldım. Sonrasında 2014 un Eylül ayında ücretli öğretmenlik yaptım ve 2016 ya kadar ücretli öğretmenlik yaptım daha sonra ise çalışmadim. Malum yere herhangi bir üyeliğim alakam bsy yok. Maddi durum yüzünden o sıra çalışmak zorunda kalmıştım. Bu durum benim atandıktan sonraki güvenlik soruşturması için sorun oluşturur mu acaba

    Yanıtla
  62. Merhaba, Talha bey daha 4 sene önce internet.uzerinden2. el telefon aldım ancak telefon Bozuk olduğu için bende inada girdim adamın parasını vermedim adam beni şikayet etmiş dolandırıcılık olarak savcıya ifade verdim savcılık parasının iade etmemi istedi hakkımda daha önce herhangi bir dava suç olmadığını ve iade ettikten sonra dekont gönder bize bende aynısını yaptım 1 hafta sonra kavuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi savcı sağlık bakanlığına atandım arşiv araştırmasında herhangi sorun teşkil eder mi acaba cevaplarsanız çok sevinirim

    Yanıtla
  63. merhbalar talha bey;
    sağlık bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanesinde çalışırken hakkımda soruşturma açılması nedeni ile uzaklaştırma kararı verildi. iki yıldır uzaklaştırmam devam ediyor. soruşturmayı hızlandırmaya çalışıyoruz. ama bu sürede devlet memurluğundan çıkartmak için savunma istediler savunmayı verdik 3 aydır dönüş yok sizce bu süreçte ne yapmalıyız

    Yanıtla
  64. Merhaba saglik bakanligina uzman hekim olarak aciktan atama kurasi ile 23 mart 2024 de atamam yapildi. Ancak hala ckys ye dusmedim o sebeple baslayamiyorum. Dosyam emniyetteymis hala. Memuriyetten zaten 10 ay once istifa etmistim(ucretsiz izin hakkimi kullandirmadilar) Master yapmak icin yurt disina cikmistim ve bitirince donmeye karar verdigim icin atamaya basvurdum oldu ama surec neden bu kadar uzuyor anlayamadim. Bildigim hic bir engel yok yurt disina gidip gelmek disinda oda engel mi bilmiyorum. 2 aydir Turkiyedeyim bu arada. Ne zaman sonuclanir sizce?

    Yanıtla
  65. Merhaba talha bey hemşire olarak atandım şuan arşiv soruşturmam devam ediyor ve bir ayı aştı geçmişteki siyasi parti üyeliği soruşturmayı etkiler mi ? Partiden istifa edeli bir yıl oluyor.

    Yanıtla
  66. Merhabalar, geçen sene(2023) madde bulundurmak ve kullanmaktan dolayı savcılıktan “ 5 yıl kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve tedavi ve denetimli serbestlik “ kararı almıştım.Konuyla ilgili geçen sene mahkemede tanık olarak da dinlenildim.Bu sene 1 yıl boyunca tedavi ve denetimli serbestlik tedbirini hiç uyarı cezası almadan sorunsuz bir şekilde tamamladım. Denetimli serbestlik müdürlüğü dosyamı kapatıp savcılığa gönderdi.Memuriyete engel bir durum var mıdır? Atama süreçlerimde herhangi bir problem yaşar mıyım?

    Yanıtla
  67. iyi günler vesayet altına alınmış bir kişinin vesayeti yani vasilik durumu kaldırılınca doktor olabilir mi teşekkür ederim

    Yanıtla
  68. Merhabalar ben 2023 ekin ayında cezaevine diş hekimi olarak atandım hakkımda 2022 yılında özelde çalışırken bir hastamın açmış olduğu dava var savcı ve sağlık bakanlığı soruşturmaya izin vermemiş fakat tazminat vs davalarım istinafta görünüyor.Hala bir dönüş olmadı cezaevleri genel müdürlüğüne sorduğumda komisyonda olduğu söyleniyor.Fakat ben yaklaşık 8 aydır olumlu olumsuz bir dönüş yapılmasını bekliyorum ve çalışamıyorum.Bu süreçte sağlık bakanlığına bağlı hastaneler için yeni bir atamaya başvurabilir miyim ve bu sürecin bu kadar uzaması normal mi geriye dönük mağduriyetimle ilgili bir dava açabilir miyim sonucu beklemem mi gerekiyor

    Yanıtla
    • Merhabalar, sağlık bakanlığına atanmış olsaydınız bu kadar uzun sürmezdi, Adalet Bakanlığı güvenlik soruşturmaları maalesef normalden de çok uzun sürüyor, sürecin bu kadar uzaması tabi sizi mağdur etmiş. Bakanlığa dilekçeyle başvuru yapın, mağduriyetinizi anlatın. Tekrar kuraya başvurmanızda da bir hukuki engel görmüyorum. Güvenlik soruşturmanız makul sürede sonuçlanmadığından yoksun kaldığınız mali ve özlük hakların iadesi için dava açabilirsiniz.

      Yanıtla
  69. Merhaba Talha bey ben 3 sene önce sağlık bakanlığında çalışırken görev tanımımda olmayan bir işi yapmayı reddettiğim için savcı hakkımda ‘görevi kötüye kullanmaktan’ ceza mahkemesinde dava açtı ve beraat kararı aldım. Sonra isrfa ettim ama şimdi tekrar atanmak için başvurdum. Bu görevi körüye kullanma suçundan aldıgıö beraat kararı Arşiv araştırmasını geciktirir mi? Geciktirirse de ne yapmalıyım

    Yanıtla
      • Merhaba Talha bey,tehtid ve hakaretten hakkımda dava acılmıs mahkemem ekim ayında sizce atamamda sorun olur mu ilk davam büyük ihtmalle para cezası verilecek daha once boyle birsey basıma gelmemıstı ilk kez mahkemeye cıkacagım etkisi ne olur sizce,yanıt için şimdiden tesekkürler

        Yanıtla
        • Merhabalar, Sağlık bakanlığının tehdit ve hakaretten olumsuz karar verdiğini daha önce gördüm ama gördüğüm olaylarda tehdit ve hakaret sağlık personeline karşı işlenmişti. Suçun mağduru sağlık personeli olduğu için Sağlık bakanlığının bu şekilde karar aldığını düşünüyorum. Aksi halde hakaret, tehditten yargılanmak vs. kesinlikle memuriyete engel olmamalı. Sorun olacağını düşünmüyorum ama olursa da kesinlikle dava açın.

          Yanıtla
  70. Evli değilim ve betahcg baktırdım diş hekimliği için arşiv araştırmasında sorun yaratır mı ahlaken zayıf denir mi

    Yanıtla
  71. Merhaba avukat bey ben 118. DHY de Atamam yapılacak bundan birkaç yıl önce isim karışıklığı nedeniyle karşı tarafın ismi yanlış vermesi sebebiyle bir hırsızlık davasında ifade verdim Bundan on yıl önce olan bir olay için jandarmaya ve savcıya daha sonrasında kavuşturmaya yer olmadığına dair karar geldi şu anda UYAP’ta gözükmüyor bundan dolayı tebligatımda bir gecikme olur mu eğer öyle bir şey olacaksa yapabileceğimiz bir şey var mı

    Yanıtla
  72. Merhaba talha bey,
    Erkek arkadaşım tıp okuyor ve babası terörden kaynaklı müebbet hapis cezası almış ve 10 yıldır hüküm giyiyor. Bu durum erkek arkadaşımın okulu bittikten sonra dhy atamalarında ve ileride sağlık bakanlığında doktor olarak atanmasındaki arşiv araştırmalarında sorun yaratır mı acaba?

    Yanıtla
  73. Merhaba Talha Bey
    İstifalı hekimim açıktan atanacağım için arşiv araştırması olacak ancak devam eden bir beyaz kod davam var
    Arşiv araştırması sürecini uzatır mı

    Yanıtla
      • Cevabınız için teşekkür ederim. Bugün öğrendiğime göre beyaz kod verdiğim kişi ceza almış ve sonuca itiraz etmiş. Dosya istinafa gitmiş. Bu dosya için ben komisyona girecekmişim. Dosyada müşteki olmama rağmen sizce normalmi . Bu durumda ben ne yapmalıyım Komisyon ne zaman toplanır. Kaç günde karar verirler. Biz nasıl takip edebiliriz

        Yanıtla
        • Müşteki olduğunuz dosyalar genellikle komisyona girmez, belki sizden şikayetçi olmuştur ya da bilmediğiniz bir durum olabilir. Sadece siz müştekiyseniz komisyonda sorun olma ihtimali yok. Bakanlığı arayarak öğrenmeye çalışın.

          Yanıtla
  74. Merhaba talha bey
    Trafik kazası sonucu taksirle adam yaralamadan 6ay 20 gün hagb aldım şuan istinafa gitti uyapta dosyam açık olarak gözükmekte eylül ayında dhy atamam olucak bu karar arşiv araştırmamda red getirir mi veya sürecimi çok uzatır mı

    Yanıtla
    • Merhaba, dosyanız değerlendirme komisyonuna kalır. Süreciniz emsallerinize göre biraz uzar. Taksirle işlediğiniz bir suç olduğu için sorun çıkaracaklarını sanmıyorum. Yüksek ihtimal süreciniz uzar ama olumlu olur.

      Yanıtla
  75. Merhaba Talha Bey , öncelikle kolay gelsin size bi soru soracaktim da ben:

    Babam yaklasik 7 yil once terörle olgili bi suctan 1.5 yil hapis yatti ve suan ben tıp okuyorum benim kendi adli sicil kaydim tertemiz acaba mezun oldugumda doktor olmam icin hakkimda yapilacak arsiv arastirmasinda bi sorun teskil eder mi babamin bu durumu daha once benzer bi durum yasayan muvekkiliniz oldu mu olduysa nasil sonuclandi ?acaba sonuc cevabiniza gore tıp fakultesini birakbilirim hocam bunu dusunmekten ders calisamiyorum

    Şimdiden teşekkur ediyorum hayirli isler dilerim

    Yanıtla
    • Merhaba, fakülteyi bırakmanızı gerektirecek bir durum yok. Sağlık bakanlığı ailesi terörden soruşturma geçirenlere sorun çıkarmıyor. Daha önce sizinle aynı durumda olup atamasında sorun olmayan çok müvekkilim oldu. Telaşlanacak hiçbir durumunuz yok. Sizin hakkınızda devam eden bir soruşturma ya da dava yoksa risk sıfır.

      Yanıtla
      • Tıp fakultesinden mezun olununca devlet hizmet yukumlulugu yapilmazsa ne ozel de ne devlette calisilamiyor yani devlet diplomaya el koyuyor o yuzden dhy’e atamasinda arsiv arastirmamin olumsuz gelmesi 6 yilimin cop olmasi demekti o yuzden babamin bu durumu beni cok düşündürüyordu ama şuan icime su serpildi saolun hocam

        Degerli zamaninizi ayirip cevap verdiginiz icin ayrica tesekkur ederim bu arada iyi gunler dilerim

        Yanıtla
  76. Selamlar Talha bey

    “Dosyanın düşürülmesi” şeklinde karar verilmiş ve kesinleşmiş bir dava dosyasının, içeriği ve dava konusu ne olursa olsun, arşiv araştırmasında hiçbir şekilde sorun oluşturmaz diyebilir miyiz

    Yanıtla
    • Selamlar, maalesef güvenlik soruşturmalarında ya da arşiv araştırmalarında hiçbir şeye kesin gözüyle bakamayız. Dosya hakkında düşme kararı verilince hakkınızda hiçbir yargılama yapılmamış gibi oluyor ama emniyet arşiv araştırmasında bu dosyayı atanacağınız kuruma gönderir. Dolayısıyla kurumun değerlendirme komisyonuna dosyanız gider ve ret olma ihtimali yine mümkün. Uygulamada bazı kurumların bazı suçlara (terör gibi) düşme kararından sonra bile ret verdiğini gördüm. Düşme kararı olması arşiv araştırmasının olumsuz olması ihtimalini azaltır ama tamamen ortadan kaldırmaz. Dava açtığınız zaman davayı kazanma ihtimalinizi artırır ama yüzde 100 yapmaz.

      Yanıtla
      • Sağlık bakanlığına TUS ile ataması yapılacak bir doktor için, sadece arşiv araştırması yapılıyor, güvenlik soruşturması yapılmıyor.
        “Değerlendirme komisyonu” denen kavram, güvenlik soruşturması için geçerli.
        Arşiv araştırması için, “Değerlendirme komisyonu” diye bir aşama yok.
        “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönetmeliğinin 12. Maddesinin birinci fıkrasının son kısmında;
        “Milli güvenlik açısından stratejik önemi
        haiz birim, proje, tesis ve hizmetlerde istihdam edilecekler hakkındaki değerlendirme, ilgili bakanlık ya da kamu kurumları bünyesindeki Değerlendirme Komisyonunca yapılır.”
        Denilmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere sadece kısıtlı bir kitleye ait atamalara değerlendirme komisyonu tarafından karar veriliyor, tüm memurlar için geçerli değil yani.

        Yine aynı yönetmeliğin 15. Maddesinin üçüncü fıkrasında;
        “Bu veriler, işleme karşı dava açılması halinde karar kesinleşmeden silinemez ve
        yok edilemez. Mahkemelerin bu konudaki talepleri, Değerlendirme Komisyonunun
        bünyesinde bulunduğu ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından karşılanır. Mahkemenin olası taleplerinin karşılanabilmesinde ihtiyaç duyulabilecek ilgili evrakın saklanabilmesi için bu durum güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapan birime ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bildirilir. Dava sonucunda verilen karar kesinleştiğinde ise ilgili güvenlik
        soruşturması ve arşiv araştırmasını yapan birime kişisel verilerin silinmesi ve evrakın imha edilebilmesi için ayrıca ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bildirimde bulunulur.”
        Denilmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere; arşiv araştırması sonucu ataması yapılacak kişiye ait dava dosyası vb evraklar bakanlığa gönderilmemektedir. Çünkü arşiv araştırmasının son kararı Emniyet tarafından verilmekte ve sağlık bakanlığına olumlu/olumsuz şeklinde sonuç bildirilmektedir.

        2023 yılında sağlık bakanlığına bu konuyu; “arşiv araştırması sağlık bakanlığının hangi biriminde değerlendiriliyor” şeklinde mail yoluyla sordum. Mail yoluyla şu cevap verildi;
        “Arşiv araştırmasını Emniyet yürütür bizler sonucuna göre atama yaparız.”

        Tüm bu analizlerden anlaşılacağı üzere; ataması yapılacak her memura güvenlik soruşturması yapılmamakta ve değerlendirme komisyonuna tabi tutulmamaktadır. Yönetmelikte belirtilen kısıtlı bir kitleye güvenlik soruşturması yapılmakta ve değerlendirme komisyonuna tabi tutulmaktadır.
        Güvenlik soruşturması yapılmayacak olup, sadece arşiv araştırması sonucu ataması yapılacak olan kişiler değerlendirme komisyonuna tabi tutulmamaktadır. Sadece arşiv araştırması sonucu ile ataması yapılacak kişilere ait dava dosyası vb evraklar bakanlığa gönderilmemektedir. Bu kişilerin arşiv araştırmasının sonucuna emniyet tarafından karar verilmekte ve sağlık bakanlığına olumlu/olumsuz şeklinde bildirilmektedir.

        Sonuç olarak, TUS ile ataması yapılacak olan bir doktora sadece arşiv araştırması yapılıyor ve bu atamanın kararı Emniyet tarafından veriliyor. Sağlık bakanlığının bu atama kararında herhangi bir fikir beyan etme şansı olmuyor.

        Yanıtla
  77. İyi günler avukat bey. 2527 sqyılı kanun kapsamında güvenlik soruşturması devam eden atama bekleyen doktorum. 1 yıl önce şahit olduğum bi olay için karakolda tanık olarak ifade verdim. Ve öğrendiğim kadarıyla ifade verdiğim dosya kapanmış çoktan. Sormak istediğim soru şu; soruşturmam yapılırken her hangi bir şekilde benim ifade vermemle alakalı bir bilgiye ulaşa bilirler mi ve bu atanmamda bir sorun yaratır mı?

    Yanıtla
  78. Merhaba Talha bey , pratisyen hekim olarak 118.dhy’ye katılıyorum devam eden tck 102/1 kovuşturmam var aynı sebepten üniversitede soruşturma geçirdim disiplin cezası almadım bunun için de karşı taraf idare mahkemesine dava açmış, değerlendirme komisyonu üniversitede ceza almamamı dikkate alır mı sonuç ne olur sizce teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Üniversitede ceza almamanız dikkate alınmaz. Değerlendirme komisyonu sadece devam eden kovuşturmanıza ve içeriğine bakar. Sizinle benzeri durumda olanlarda sonuç maalesef olumsuz oluyor genelde. Ama moral bozmaya gerek yok. Daha yeni cinsel tacizden ataması olmayan doktor müvekkilimizin davasında yürütme durdurma kararı aldık. Onu da sitemizde paylaşacağım. Sizin dosyaya yakın bir dosya.

      Yanıtla
      • Avukat bey peki Dhy için soruşturma geçirdiğim üniversiteyi yazsam orada arşiv araştırmasını üniversite idaresi mi yapıyor ? Olumlu olma ihtimalini arttırır mı sizce, teşekkürler.

        Yanıtla
        • Asistanlık başlayışı için arşiv araştırma sonucu bekliyorum. 5 yıl önce istifa etmiştim. Pratisyen hekimlik döneminde hasta için beyaz kod vermek zorunda kalmıştım. Davası 3 yıl kadar civarı sürdü. Dava sonuçlandı. Kişiye ceza verildi. Başka da adliyelik bileyim yok. Arşiv araştırma sonucunun gelmemesi bundan dolayı olabilirmi. Bu kadar uzun sürünce acaba neden diye düşünüyorum. işin içinden çıkamıyorum

          Yanıtla
  79. Merhaba Talha bey, ben 2527 sayılı kanun kapsamında TUS’ta bir devlet hastanesine yerleşen hekimim. Şu an arşiv araştırmasının tamamlanmasını ve atamamı beklemekteyim ancak süreç herkese göre çok uzadı. Benim eşim 2019’da fetö olaylarından dolayı subaylıktan atıldı ancak mahkeme suçsuz buldu. Bu olay benim atamamın uzamasına veya arşiv araştırmasının olumsuz etkilemesine sebep olur mu?

    Yanıtla
    • Doktorlara güvenlik soruşturması olmadığı için sadece arşiv araştırması yapılır. Arşiv araştırmasında eşinizle alakalı bilgi gelmez. İstihbari veriler güvenlik soruşturmasında gelebilir, arşivde gelemez. Sorun olmaz.

      Yanıtla
  80. Merhaba avukat bey. İki sorum olacaktı birincisi üniversitede öğrenci işlerindeki personelin omzuma çarpması üzerine uyardığım için bana sözlü tacizde bulundu bende ona bağırdım sözlü kavga ettik oranın idari amiri kurumdan beni kovdu işlemimi yapmadı. Sonra okul bana disiplin cezası verdi. Bende okulu karakola şikayet ettim. Sonra karşı tarafa uzlaşma istedi dava kapandı. Disiplin cezama itiraz süresi geçmişti öylece kaldı. Çevremdeki herkes atamanda falan engel olmaz rahat ol diyorlar ama genede sorayım. Bu arada tıbbi sekreterlik ve paramedik mezunuyum sağlık sektörüne ataniyoruz bizler. İkinci konuda bu olaydaki haksızlık sebebiyle okul dönemi sinirden mecburen antidepresan kullandım. Psikiyatri doktorum sağlık sektörü olduğu için engel olmayacak atanmana diyor ama genede onuda sormak istiyorum. Cevap verirsiniz sevinirim avukat bey teşekkürler.

    Yanıtla
  81. Merhabalar avukat bey kykdan alkolden dolayi uyari cezasi almak memuriyete engel bir durummudur guvenlik sorusturmasi maddelerinde bir madde gordum bu konuyla alakali olarak ve icim icimi yiyor yardimci olursaniz cok sevinirim

    Yanıtla
  82. Merhaba avukat bey bundan 2.5 sene önce hırsızlık suçundan 3 ay 10 gün ceza aldım, bu da Hagb’ye çevrildi, bu durum sağlık bakanlığında tekniker olarak memur olmama engel midir?

    Yanıtla
    • Kanunen bir engeliniz yok ama değerlendirme komisyonu takdiren yüksek ihtimalle ret verir. Hırsızlık hagblere genelde ret veriyorlar. Tebliğden itibaren 60 gün içerisinde yürütme durdurma talepli idari dava açmanız gerekir.

      Yanıtla
  83. Merhabalar Talha bey kuzenim dhy ataması bekliyor 10 günü oldu okulu bitireli.Kuzenşm 7 yıl önce terör suçundan dolayı 2 yıl cezavinde kaldı daha sonra ise beraat aldı ve üzerinden 7 yıl geçti arşiv soruşturması ve atanma ile ilgili bir problem olur mu acaba teşşekürler.

    Yanıtla
    • Dosya içeriğine göre değerlendirme komisyonunun takdiri değişir ancak beraat olduğu için alehyte karar verilmemesi gerekiyor. Ret verirlerse idari dava yoluyla kuvvetle muhtemelen göreve iadesi olur.

      Yanıtla
  84. merhaba avukat bey, 118. dhy atamasıyla atanmış fakat yayınlanan tebligatlar olmasına rağmen henüz tebligatı gelmemiş yeni mezun bir pratisyen hekimim. herhangi bir adli sicil kaydım(bu soruyu sormadan önce de e-devletten adli sicil belgemi kontrol ettim), soruşturmam, davam bulunmamakta. sadece geçen hafta nişanlıma saatlerce ulaşamadığım için başına bir şey gelmiş olmasından endişelenip polisin nöbetçi savcılıktan aldığı onay ile evine girme izni çıkartmıştım. bir sorun olmadığı yönünde hem nişanlımdan hem benden imza alınarak durumu açıklayan bir tutanak tutuldu. bu haricinde daha öncesinde polis ile herhangi bir iletişimi olmamış biriyim. tebligatımın gelmesinin önünde engel olan durum bu tutanak olabilir mi?

    Yanıtla
    • Merhaba ben fetöden cvyo kararı aldım .Benim herhalde dhy atamam zor diye tahmin ediyorum .Eşim de doktor dhy atamasında benden ötürü sorun yaşayabilir mi?Onun normalde hiçbir sıkıntısı yok.

      Yanıtla
      • Doktorlara sadece arşiv araştırması var dolayısıyla doktor olan eşinize güvenlik soruşturması yapılamaz, sadece arşiv araştırması yapılabilir. Bu nedenle sizin hakkınızda bilgi gitmez. Eşinizin kendisinin dosyası yoksa sorun yaşamaz. Sizin sorun yaşama ihtimaliniz maalesef yüksek. Fetö HAGB, CVYO kararlarına hatta Fetö takipsizlik alanlara bile maalesef ret geliyor. Dava açmanız gerekiyor

        Yanıtla
  85. iyi günler dilerim çok özür dileyerek bir soru sormak istiyorum cevaplandırırsanız çok sevinirim Vesayet altına alınmış kişinin vesayeti kaldırılınca memur olabilir mi güvenilk soruşturması veya arşiv araştırmasına takılır mı

    Yanıtla
  86. murat
    ınternet ıp numaramı ele geçıren dolandırıcılar araba kıralma dolandırıcığı yapmışlardı karakola ifade verdım hakkımda takıpsızlık çıktı dhy başlamama engelmi

    Yanıtla
  87. Avukat bey selamlar
    118.dhy kurasıyla atandım fakat tebligat gelmedi hırsızlıktan hagbm vardı hagbler sorun teşkil etmiyor diye biliyordum ama sanırım arşiv araştırmasını etkileyecek değil mi

    Yanıtla
  88. Merhaba Talha Bey, benim 2020de taksirle iki kişinin yaralanmasına neden olma suçundan(trafik kazası) 2023 ocak ayında kesinleşen hagb kararım var. Alkol göründüğü için kamu davası ile birlikte görüldü sanırım. Dhy ile pratisyen dr olarak atandım. Kesinleşmiş ceza dosyam kapalı görünüyor. tazminat için hukuk davaları ve icra davası açık. Ceza dosyası olarak da sadece hukuk mahkemesi çin dosya istenildiği için açıkta dosya görünüyor sanırım. Arşiv araştırmasında her türlü komisyona kalır mıyım yoksa kapalı dosya olduğu için direkt onay verirler mi? Ya da komisyonda ret gelme ihtimalim var mı? Ve dosyamın nerede olduğu hakkında bilgi alma ya da işlemleri hızlandırma şansım var mı? Birlikte mezun olduğum arkadaşlarım 9unda başladılar çünkü. Şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
  89. İyi günler dilerim Avukat Bey, 118. dhy ile doktor olarak atandım ancak 1 promil üzerinde araç kullanma durumundan trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçundan dolayı kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilen bir dosyam var. Bu dosyadan dolayı komisyona kaldığım bilgisini aldım. Acaba bu durum memuriyetimin önünde bir engel teşkil eder mi? Bilgi alabilir miyim?

    Yanıtla
  90. Merhaba öncelikle kolay gelsin ben 18 yaşındayım üniversite sınavına gireceğim. Diş veya eczacılık düşünüyorum bu iki meslekte güvenlik soruşturması var mı? Kardeşimin sahtecilikten ceza ertelemesi var. Bi de bu güvenlik soruşturması evrağında kardeşe ait mahkumiyet var mı kısmını yok yazsam bi şey olur mu? Bir üniversitenin 2023te DUS (dişte uzmanlık) sonucu yerleşen kişilerden güvenlik soruşturması evrağı istediğini okudum. Cevap verirseniz çok sevinirim bu konu motivasyonumu çok düşürüyor.

    Yanıtla
    • Diş hekimliğinde ya da eczacı kadrolarında güvenlik soruşturması olmuyor. Arşiv araştırması oluyor. Arşiv araştırmasında kardeşiniz ile alakalı veriler gelmez. Sadece sizinle alakalı veriler gelir. Dolayısıyla sorun olmaz.

      Yanıtla
  91. Merhabalar Talha bey 118. Dhy doktor atamadını bekliyorum.Dosyam hala EGM den sağlık bakanlığına gelmedi totelde bir 40 kişi kaldık sanırım bu kadar gecikmesi olumsuz olmasımı acaba

    Yanıtla
  92. Avukat Bey merhaba.Verdiginiz tüm bilgiler ve cevaplar için teşekkür ediyorum.
    Benim 118 Dhy ile atamam oldu eylül ayında
    Lâkin 1 aydır tebligatim da gelmiyor.
    Temmuz ayında bir trafik kazası geçirdim
    Karşı taraf rapora göre asli kusurlu
    Karşılıklı taksirle yaralamadan şikayetçi olduk
    Ve olay yerinde darp ve sözlü hakaret oldu bana karşı.
    Bu durumdan da şikayetçi oldum.
    Uyap sisteminde dosyam hala gozukmemekte
    Dosyam da hala egm de şeklinde cevap alıyorum.
    Bu durumda bir ölümsüzlük yaşar miyim
    Veya komisyona kalma durumum olur mu
    Ekim ayı komisyonuna yetişmedi
    Ve 30 gün belirtilen arşiv araştırma süresini de geçti.
    Bir oluşması için yardımcı olursanız sevinirim.
    Iyi çalışmalar.

    Yanıtla
  93. Merhaba avukat bey, Mesajla atılarak işlenmiş cinsel taciz davasından hagb almış olmak arşiv araştirmasının red gelmesine neden olur mu? Dava açarsak kazanma şansımız var mıdır? İşyeri hekimliği için de böyle bir araştırma oluyor mu? Cevaplarsanız sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhabalar, cinsel taciz hagblere çoğu kurum ret veriyor. Davayı kazanma ihtimali tabiki var. Sitemizde cinsel taciz hagbden ataması yapılmayan doktor müvekkilimiz lehine aldığımız emsal yürütme durdurma ve iptal kararı bulunmaktadır. Onları okumanızda fayda var.

      Yanıtla
  94. Talha Bey merhabalar.
    Uzman doktorum bir kamu hastanesine girmeye hak kazandım. Ancak güvenlik soruşturması var dendi. Doğrumudur. Yoksa arşiv araştırmasımıdır. Hakaret davasından dolayı HAGB davam ve bunun paralelinde aynı dosyada iftira olduğunu kanuıtlayıp berat etmeme rağmen Bölge idari mahkemesince bozulan ve olumsuz karar verilen şu anda yargıtayda olan cinsel saldırı suçlamasından devam eden dosyam var. Burada okuduklarımdan dolayı kararın olumsuz olacağı gibi kanaate kapıldım. Ne olabilir. Kanaatiniz ve görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  95. merhabalar talha bey bende hekımım yorumlardan merak ettıgım dhy yukumlulugunu kaldırabılır ve ozelde calısabılırsınız dedınız atamalar yapılmazsa. Bunu baska yerde gormedıgım ıcın soruyorum dhy yukumlulugunu atama olunca oyle kolay kaldırılıyormu yada mahkeme fılanmı acıyoruz kaldırılması ıcın sız bu duruma hıc sahıt oldunuz mu bu surec nasıl ıslıyor.

    Yanıtla
    • 7315 sayılı kanun kapsamında atamanız uygun görülmezse DHY kaldırabilirsiniz. 1 günde kolay bir şekilde kaldırılıyor. Dava açmaya gerek yok. Davasını aldığım hekim müvekkillerimin talebi olması halinde DHY’lerini kaldırıyorum. Anayasa ile güvence altına alınan çalışma hakkı nedeniyle DHY kaldırılıyor, aksi halde arşiv araştırması ret gelenlerin özelde de hekimlik yapamayacağı anlamına gelir.

      Yanıtla
  96. Merhaba. Hekimlik yaparken sevgilim beni tehdit ettiği için şikayet etmiştim. Sevgilim de iftira diye ifade vermişti. Sonra bu kamu davasına dönüştü ve dava da sevgilim doğru söylediğimi kabul etti için beraat kararı verildi. 1 yıl önce kapandı dava. Simdi istifaliyim ve uzmanlık eğitimine başlayacağım. Arşiv arastirmasini uzatır mi bu ya da olumsuz sonuclandirir mi. Bir de daha once bir malpraktis sorusturmam var,valilik acmisti. Sorusturma yapilabilir diye. Ama hasta yakinlari dava acmadi. Bunun dışında adlı sicil kaydım temiz. Hakkımda bir soruşturma var mı bilmiyorum uyapta görünen başka davam yok

    Yanıtla
  97. Merhabalar Talha Bey.
    Diş hekimi olarak dusta arşiv araştırmasına tabi tutulacağım. 17 yaşımda suça sürüklenen çocuk olarak tck 247/1 den işlediğim suçlardan ötürü 2018 yılında ve 2022 yılında ayrı davalardan 3er yıl hagb aldım. Bu durum atamama engel olur mu, şehir bazlı komisyonlar farkediyor mu, mesela Adanalı olarak Adana-Mersin e mi atama istemeliyim. Cevap verirseniz çok sevinirim

    Yanıtla
    • 18 yaşından küçükken işlenen suçlar arşiv kaydında çıkmaz. 3 yıl hagb aldığınıza göre suç tarihlerinde dediğiniz gibi 18 yaşındaymışsınız. 18 yaşından büyüklerde HAGB denetim süresi 5 yıldır. Atamanızda hiçbir sorun olmaz. Şehir bazlı fark etmez, Bakanlık atamalarında arşiv araştırmalarının tamamı Bakanlıklar Ankara’da olduğu için Ankara’da yapılır. Bu nedenle davada görevli ve yetkili mahkeme Ankara İdare Mahkemeleridir.

      Yanıtla
  98. Merhabalar Talha Bey ben 119. DHY ile atandım. Tebligat bekliyorum.Hakkımda basit yaralamadan soruşturma var. Karşı tarafın aldığı btm ile giderilebilir doktor raporları var. Sağlık bakanlığı Hagb alma ihtimalim olduğundan dolayı ret verme ihtimali nedir

    Yanıtla

Yorum yapın