Hagb Memuriyete Engel Mi?

Hagb mahkumiyet hükmü olmadığı için memuriyete engel değildir. Güvenlik soruşturmasında ve arşiv araştırmasında HAGB’nin memuriyete engel olarak değerlendirilmesi genellikle hukuka aykırıdır. Aşağıdaki içindekiler kısmından merak ettiğiniz kısımlara erişebilir ve emsal karara ulaşabilirsiniz.

Hagb Memuriyete Engel Midir?

HAGB Memuriyete engel midir?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı memuriyete engel değildir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 48/A(5) der ki; Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (…)(1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak. Bu madde devlet memuru olacak kişilerde aranacak özellikleri düzenlemektedir. Bu maddeden anlaşılacağı üzere maddenin son kısmında mahkum olmama şartı aranmaktadır. Hagb mahkumiyet değildir. Bu nedenle maddede sayılan ve herkes tarafından yüz kızartıcı suçlar olarak bilinen suçlar bakımından da olsa HAGB almak memuriyete engel değildir çünkü HAGB mahkumiyet değildir. Aslında HAGB CMK m.223’te sayılmadığı için hüküm bile değildir. Bu nedenle hem HAGB nedeniyle denetimli serbestlik süreci boyunca hem de denetimli serbestlik süresi kasten suç işlenmeden geçirilip bittikten sonra HAGB memuriyete engel değildir. Tabi bu durumun istisnaları da bulunmaktadır. Makalemizde bu hususlar detaylı bir şekilde incelenmiştir.

HAGB Güvenlik Soruşturmasını Etkiler mi?

Hagb adli sicil ve arşiv kaydında gözükmez. Ancak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında HAGB’ye ilişkin bilgiler EGM’den atandığınız kuruma iletilir. Kurum değerlendirme komisyonunda geçirmiş olduğunuz yargılamayı değerlendirerek bir karar verir. Genellikle kurumlar HAGB’yi güvenlik soruşturması açısından olumsuz olarak değerlendirse de bu durum hukuka aykırı olup aşağıdaki emsal kararlar okunduğunda mahkemelerin bu şekilde karar verdiği anlaşılacaktır.

Yüz Kızartıcı Suçlardan HAGB almak memuriyete engel midir?

Yukarıda açıkladığımız gibi yüz kızartıcı suçlar olarak bilinen suçlar bakımından HAGB almak memuriyete engel değildir çünkü HAGB mahkumiyet değildir. Aslında HAGB CMK m.223’te sayılmadığı için hüküm bile değildir. Bu nedenle hem HAGB nedeniyle denetimli serbestlik süreci boyunca hem de denetimli serbestlik süresi kasten suç işlenmeden geçirilip bittikten sonra HAGB memuriyete engel değildir. Kurumlar aleyhte karar verse de dosyanızın içeriğine göre bu karar idare mahkemesinde dava yoluyla çözülmektedir. Bu cevap genel nitelikle olup bazı kurumlar memuriyete alımlarla yönetmelikle HAGB’yi de memuriyete engel olarak düzenlemiştir. Buna ilişkin örnek yönetmelikler ve kurumlar yazımızın devamında yer almaktadır.

HAGB Düşme Kararı memuriyete engel mi?

CMK m.231/10 der ki: Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilir.

Yani denetim serbestlik süresi bittikten sonra düşme kararı verileceğinden, düşme kararı da mahkumiyet olmadığından 5 yıl sonra da kasten bir suç işlenmediği takdirde düşme kararı verilmesi memuriyete engel değildir.

KASTEN YARALAMA SUÇUNA İLİŞKİN HAGB GÜVENLİK SORUŞTURMASI EMSAL KARAR

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nin aşağıdaki kararından da anlaşılacağı üzere kasten yaralama suçunda hükmün açıklanmasının geriye bırakılması suçu bakımından mahkeme güvenlik soruşturmasının olumsuz olması işlemini iptal etmiştir.

İZMİR BÖLGE İDARE MAHKEMESİ İZMİR.2. İDARİ DAVA DAİRESİ  Esas:2018-4036 Karar:2018-3919 Karar Tarihi:12.09.2018

Dosyanın incelenmesinden; İzmir Yenifoça 7’nci Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığı’nda sözleşmeli Jandarma Uzman Erbaş olarak görev yapan davacının, hakkında yapılan arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığından bahisle sözleşmesinin feshedilerek, düzenlenen terhis belgesiyle ilişiğinin kesilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır. Davalı idarece, davacı hakkında yapılan arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması kapsamında “.. İlçe Emniyet Amirliği tarafından davacı hakkında kasten yaralama suçundan işlem yapıldığı, Savur Asliye Ceza Mahkemesince 6136 s. Kanuna muhalefet suçundan ve kasten yaralama suçundan adli işlem kaydının olduğu” şeklindeki olumsuz not nedeniyle güvenlik soruşturmasının olumsuz değerlendirildiği belirtilmektedir. Bakılan uyuşmazlıkta, dosyada bulunan Savur Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararında; davacının katılmış olduğu düğünde bulunan şahıslarla tartıştığı, tartışmanın kavgaya dönüştüğü, üzerinde bulunan bıçakla S.G. adlı şahsı hayati tehlike oluşturmayacak ancak basit tıbbi müdahaleyle giderilemeyecek şekilde kasığından yaraladığı, 6136 sayılı Yasaya muhalefetten 5 ay hapis ve 400 TL adli para cezası, yaralama suçu nedeniyle 1 yıl, 3 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına, her iki ceza hakkında da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği görülmektedir. Bu durumda, davacı hakkında yapılan yargılama sonucu hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olması, fiilin niteliğiyle olayın meydana geliş şekli dikkate alındığında, bu hususun güvenlik soruşturmasının olumsuz olarak değerlendirilmesini gerektirecek mahiyette olmadığı sonucuna varıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolunda verilen idare mahkemesi kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, davacının başvurusunun kabulüne, başvuruya konu İzmir 5. İdare Mahkemesinin kararın kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

FETÖ HAGB memuriyete engel midir?

Fetö/Pdy silahlı terör örgütüne üye olma iddiasıyla HAGB alınması durumunda bu husus genellikle güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında kurumların değerlendirme komisyonu tarafından olumsuz olarak değerlendirilmektedir. Ancak yukarıda belirttiğimiz şekilde her ne kadar Silahlı Terör Örgütü üyeliği suçundan mahkum olmak memuriyete engel olsa da HAGB mahkumiyet hükmü olmadığı için memuriyete engel değildir. Kurumlar olumsuz karar vermiş olsa da bu kararın iptalini dava yoluyla sağlamak mümkündür. İdare mahkemeleri Fetö Güvenlik Soruşturması davalarında genellikle ceza dosyasının içeriğine ve atanılan kurumun kritik bir kurum olup olmamasına bakmaktadır.

Örneğin Fetö üyeliğinden HAGB alan, benzeri delil durumuna sahip iki kişi düşünün. Biri Milli Savunma diğeri ise Sağlık Bakanlığı’na atanacak. İkisinin de güvenlik soruşturmasının olumsuz geldiğini ve açılan davanın aynı mahkemeye düştüğünü varsayın. Tüm şartlar aynı olmasına rağmen emsal kararlar incelendiğinde bu davalardan Sağlık Bakanlığı’na karşı olan davanın kazanılması ihtimali daha yüksektir. İdare mahkemeleri atanılan kurumun özelliklerine, atanacak personelin görevine ve suçlamaların ciddiyetini birlikte değerlendirerek karar vermektedir. Aşağıdaki karardan da anlaşılacağı şekilde değerlendirme bu şekilde yapılmaktadır.

 ANKARA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ ANKARA.2. İDARİ DAVA DAİRESİ  Esas:2018-1803 Karar:2019-851 Karar Tarihi:26.04.2019

“…atanılacak görevin, doğrudan ülkenin güvenliğinde, asayişin sağlanmasında önemli bir yere sahip olduğu ve davacı hakkında tespit edilen hususların niteliği ile davacının atanmak istediği Kurumun özelliği göz önünde bulundurulduğunda…”

FETÖ HAGB GÜVENLİK SORUŞTURMASI EMSAL KARAR

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi aşağıdaki esas sayılı kararı ile silahlı terör örgütüne üye olma suçlaması bakımından etkin pişmanlıktan faydalanıp hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı alan bir kişinin güvenlik soruşturmasının olumsuz gelmesi işlemini iptal etmiştir.

İSTANBUL BÖLGE İDARE MAHKEMESİ İSTANBUL.1. İDARİ DAVA DAİRESİ  Esas:2022-373 Karar:2022-1023 Karar Tarihi:30.06.2022 

“Uyuşmazlıkta, güvenlik soruşturmasının olumsuz olmasına neden olan olayın davacının Sivas ilinde “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan Sivas 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 11.02.2020 tarh ve E:2019/260, K:2020/52 Sayılı kararı ile yargılandığı ve 1 yıl 9 ay 12 gün hapis cezası ile cezalandırıldığı, CMK ‘nun 231. maddesi gereğince “Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılmasına ve sanığa herhangi bir yükümlülük yüklenmeksizin 5 yıl denetim süresi belirlenmesine” karar verildiği, kararın 18.02.2020 tarihinde kesinleşmesi üzerine dava konusu işlemin tesis edildiği görülmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararında masumiyet karinesi ilkesi bağlamında hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesesine ilişkin değerlendirmesi şu şekildedir; “Masumiyet karinesi, kural olarak hakkında bir suç isnadı bulunan ve henüz mahkumiyet kararı verilmemiş kişileri kapsayan bir ilkedir. Suç isnadı kesin hükümle mahkumiyete dönüşen kişiler açısından ise artık hakkında suç isnadı olan kişi statüsünde olmadıkları için masumiyet karinesi iddiasının geçerli bir dayanağı kalmamaktadır. Ancak ceza davası sonucunda kendisine isnat edilen suçu işlemediğinin sabit olduğu veya suçu işlediğine kesin olarak kanaat getirilemediği ve bu nedenle sanık hakkında beraat kararı verilen durumlarda ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi halinde kişi hakkında masumiyet karinesinin devam ettiğinin kabulü gerekir. Çünkü böyle durumlarda Anayasa’nın 38. maddesinin dördüncü ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesinin (2) numaralı fıkraları anlamında kişinin suçluluğu sabit olmamıştır ve bu nedenle kişi, suçlu sayılamaz. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen durumlarda sanığın suçlu olduğu konusunda ulaşılmış bir vicdani kanaat bulunmakta ve bu kanaat kasten yeni bir suç işlenmemesi şartına bağlı olarak hüküm ifade etmemektedir. Gerçekten hükmün açıklanmasının geri bırakılması, mahkumiyet konusunda vicdani kanaate ulaşmış mahkemenin buna ilişkin hükmü açıklamayı belirli bir süre ertelemesini, bu süre zarfında hükmün sanık hakkında bir hukuki sonuç doğurmamasını ve bu süre sonunda kişinin başka suç işlememesi halinde açıklanması geri bırakılan hükmün ortadan kaldırılarak davanın düşmesine karar verilmesini ifade eder. Bu çerçevede ceza davası dışında fakat ceza davasına konu olan eylemler nedeniyle devam eden idari uyuşmazlıklarda, açıklanması geri bırakılan mahkumiyet kararına dayanılması masumiyet karinesi ile çelişebilir.” (AYM, M. Acerce Başvurusu, B. No: 2015/19048, K.Tarihi:24/05/2018, paragraf 34 ve 36). Bu durumda davacının yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması neticesinde elde edilen bilgiler incelendiğinde, davacının hapis cezasıyla cezalandırıldığı ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verildiği, davacı hakkında yürütülen başka herhangi bir soruşturma ve kovuşturma bilgisinin olmadığı görülmektedir. Bu bakımdan yukarıda değinilen Anayasa Mahkemesi kararında da belirtildiği üzere, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi halinde kişi hakkında masumiyet karinesinin devam ettiğinin kabulü gerektiğinden, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gerekçe gösterilerek davacı hakkında yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlandığından bahisle atamasının yapılmamasında hukuka uyarlık görülmemiştir. Öte yandan, dava konusu işlemin hukuka aykırılığının saptanmış olması karşısında, bu işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle davalı idarece davacıya ödenmesi gerekmektedir.”

18 YAŞINDAN KÜÇÜKKEN İŞLENEN SUÇLAR BAKIMINDAN GÜVENLİK SORUŞTURMASI EMSAL KARAR

18 yaşından küçükken işlenen suçların güvenlik soruşturmasında ve arşiv araştırmasında veri olarak gönderilmemesi gerekmektedir. 18 yaşından küçüklerin işlemiş olduğu suçların güvenlik soruşturmasında veri olarak değerlendirilmesi hukuken mümkün değildir. Aşağıdaki Danıştay kararı ile bu durum karara bağlanmıştır.

 T.C. Danıştay 8.DAİRE Esas:2022-7074 Karar:2023-1666 Karar Tarihi:06.04.2023

“Devletin çocukların korunması ile ilgili bahsedilen pozitif yükümlülükleri kapsamında hukukumuzda bazı kanuni düzenlemelere yer verildiği görülmektedir. Bunlardan biri de çocukların işledikleri bir suç nedeniyle kamu görevlerinden sürekli olarak yasaklanamayacaklarını öngören kanunî düzenlemedir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesinde, kasten işlediği bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkum olmuş ve fiili işlediği sırada on sekiz yaşını doldurmamış olanların sürekli bir kamu görevini üstlenmekten mahrum bırakılamayacakları ifade edilmiştir. Aynı şekilde 5352 sayılı Kanun’un 10. maddesinin 3. fıkrasında, on sekiz yaşından küçüklerle ilgili adli sicil ve arşiv kayıtlarının, ancak soruşturma ve kovuşturma kapsamında değerlendirilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıkları, hakim veya mahkemelerce istenebileceği düzenlenmiştir. 5352 sayılı Kanun’un anılan hükmü 7315 sayılı Kanun hükümlerine göre on sekiz yaşından küçükler bakımından getirilmiş bir özel hüküm olup buna göre on sekiz yaşından küçükken işlenen suçlara ait kayıtların, idari makamlara bildirilmesi hukuken mümkün değildir.Bu açıklamalar ışığında; somut olay ele alındığında, davacının on sekiz yaşından küçükken işlediği suça ilişkin kaydın, 5352 sayılı Kanun’un 10. maddesinin 3. fıkrasında yer alan hükme aykırı şekilde idari makamlara verilmiş olduğu anlaşıldığından, anılan Kanun hükmüne aykırı şekilde elde edilen bilgi ve belgelere dayalı olarak yapılan güvenlik soruşturması üzerine tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

CİNSEL SALDIRI SUÇUNDAN HAGB ALMANIN MEMURİYETE ENGEL OLMADIĞINA DAİR GÜVENLİK SORUŞTURMASI EMSAL KARAR

Danıştay aşağıdaki emsal kararında aile hekimi olarak çalışan ve cinsel saldırı suçundan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı alan tıp hekimin görevine devam etmesinde bir engel görmemiştir.

 T.C. Danıştay 2.DAİRE Esas:2022-4352 Karar:2023-2234 Karar Tarihi:26.04.2023

“Dava Konusu İstem : Dava; İstanbul ili, Esenler ilçesi, … Aile Sağlığı Merkezinde aile hekimi olarak görev yapan davacı tarafından, 657 sayılı Kanun’un 48. maddesi uyarınca yapılan güvenlik soruşturması sonucunun olumsuz olduğundan bahisle aile hekimliği hizmet sözleşmesinin feshine ilişkin … günlü, … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır. İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiş olup; anılan karara karşı yapılan istinaf başvurusunun kabulü ile Mahkeme kararının kaldırılarak davanın reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararı, Danıştay İkinci Dairesinin 21/06/2022 günlü, E:2021/16235, K:2022/3794 sayılı kararı ile bozulmuştur.Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti : Bozma kararına uyulmak suretiyle verilen … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin temyize konu kararıyla; istinaf başvurusuna konu mahkeme kararının hukuka uygun bulunduğu ve başvuru dilekçesinde ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle istinaf başvurusunun reddine hükmedilmiştir.

1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,

2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,”

HAGB’YE DAİR ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Anayasa Mahkemesi’nin 24.05.2018 tarihli 2015/19048 Esas sayılı M. Acener başvurusu kararında HAGB kararı verilen dosyanın idare mahkemesi tarafından 43. Ankara 12. İdare Mahkemesinin disiplin cezasının hukuka uygun bulunduğu yönündeki gerekçesini, uyuşmazlık konusu disiplin cezasına esas olan olaylara ilişkin yeni bir değerlendirme yapmadan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına dayandırdığı ve başvurucuya isnat edilen suçun mahkeme kararı ile sabit olduğunu ifade ettiği anlaşılmaktadır.

Kararda kullanılan ifade ve değerlendirmeler dikkate alındığında Mahkemenin yalnızca ceza dosyası kapsamında verilen mahkûmiyet kararını esas aldığı, ceza yargılamasında toplanan delillere ve bu deliller sonucu ulaşılan tespite bağlı olarak olayın gerçekliğine kanaat getirdiği ve sonuca ulaştığı anlaşılmaktadır. Böylece Mahkemenin ceza yargılamasından bağımsız, kendi görüşünü ortaya koyacak herhangi bir delili kararında irdelemediği; olay ve olgular hakkında yeni bir değerlendirme yapmadığı görülmektedir. Kararda, münhasıran hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına dayanılmasının masumiyet karinesini ihlal edici mahiyette olduğu anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak kararda yapılan değerlendirme ve kullanılan ifadelerin masumiyet karinesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır.

HIRSIZLIK HAGB EMSAL GÖREVE İADE KARARIMIZ

Hırsızlık Hagb emsal göreve iade kararımız için bu yazının üzerine tıklayarak karara ulaşabilirsiniz.

CİNSEL TACİZ HAGB EMSAL GÖREVE İADE KARARIMIZ

Cinsel Taciz Hagb emsal göreve iade kararımız için bu yazının üzerine tıklayarak ilgili karar metnine ulaşabilirsiniz.

HAGB’NİN MEMURİYETE ENGEL OLDUĞU DURUMLAR VE İSTİSNALAR

HAGB’nin memuriyete engel olmadığı cevabı genel bir cevaptır. Bazı mesleklere kabulde özel kanunla şartlar düzenlenmiş ve açık olarak HAGB de alınsa bazı suçların özel kanunla ya da yönetmelikle şartları belirlenen mesleğe kabul de engel olduğu düzenlenmiştir. Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği’nin “Adaylarda aranılacak nitelikler” başlıklı 8. maddesinde;

Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; üst sınırı bir yıl veya daha fazla hapis cezası öngörülen kasten işlenmiş suçlar ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48/A-5 maddesinde sayılan suçlardan dolayı,

1-) Affa uğramış veya yasaklanmış haklar geri verilmiş olsa dahi mahkûmiyeti bulunmamak.

2-) Hükmün açıklamasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak. Şartı özel düzenlemeyle getirilmiştir. Ayrıca 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu madde 10/d de buna örnek olarak verilebilir.

Şunu da unutmamak gerekir ki HAGB özel bir sicilde tutulur, adli sicil ve arşiv kaydında gözükmez ama arşiv araştırmasında çıkar, değerlendirme komisyonu değerlendirir.

Ancak tüm açıklamalarımıza ek olarak şunu da belirtmemizde fayda var ki kurumlar genellikle HAGB’yi hukuka aykırı olarak memuriyete engel olarak değerlendirmektedir. Bazı vatandaşlar da bunun haklı bir uygulama olduğunu düşünerek dava dahi açmayı düşünmemektedir. Böyle bir durumda idari dava açarak ve kanuni gerekçeleri sunarak idari işlemin iptalini sağlamak sanıldığı kadar zor değildir.

Güvenlik soruşturmasını genel olarak ele aldığımız makaleyi incelemek için bu yazının üstüne tıklayarak makalemize erişebilirsiniz.

“Hagb Memuriyete Engel Mi?” üzerine 136 yorum

  1. Merhaba , hocam sizi bu alanda çok yetkin biri olarak gördüğüm için bir kaç soru sormak istiyorum olumsuz sonuç aldığımda ise zaten sizinle iletişime geçicem.
    2024 yılı KPSS sınavına girmek istiyorum bilgisayar mühedisiyim kendi alanımda yada eğer olursa farklı bir düz memurluğa atanmak istiyorum.
    Fakat eylül 2022 de hakaratten dolayı HAGB idari para cezası(direk para cezası) aldım bu durumda mülakat yada sonrasında arşiv soruşturması veya güvenlik soruşturmasında benim için bir sorun teşkil eder mi? Gerekli soruşturmalar mülakat yada merkezi atamadan sonra mı yapılır?
    Bir de sadece bir gün tek başıma günlük kiralık bir apart da kalmıştım sizce bu sıkıntı olur mu?
    Kurumlar başvuru alırken ‘Adayın arşiv kaydının bulunmaması’ gibi bir şart koyabilir mi?
    Eğer koysa bile biz bu kuruma başvuru yaparsak vede atanırsak bu şarta bağlı olarak memurluk hakkını iptal etse bile karşı dava açabilir miyiz?

    Eğer yukarıda belirttiğim durumlardan dolayı hak kaybına uğrarsam haklarımı geri alma ihtimalim dava yoluyla nedir? Bu sorular çalışma isteğimi çok fazla etkiliyor cevap verirseniz beni çok mutlu edersiniz. Dediğim gibi eğer olumsuz bir durumla karşılaşırsam mutlaka size başvurucam.
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim?

    Yanıtla
    • Merhabalar, atanacağınız kuruma göre değişmekle beraber hakaret hagbden dolayı çoğu kurumda sıkıntı yaşamazsınız. Memur olmaya engel değildir. Günlük kiralık apartta kalmanız da memuriyete engel değil. Bazı kurumların kendi özel memuriyete alım için yönetmelikleri oluyor, bu kurumlar hariç diğer tüm kurumlar sadece 657 sayılı devlet memurları kanunu’na ve güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanununa bağlıdır. Atandıktan sonra arşiv kaydın olursa memuriyetten ilişkini keseriz şeklinde bir uygulama yok, ancak 657 sayılı kanun madde 48’deki şartları atandıktan sonra kaybederseniz örneğin kasten işlenen bir suçtan 1 yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı ceza alırsanız memuriyetle ilişkiniz kesilir. Bu zaten genel bir kuraldır. Memuriyetten ihraç işlemleri olsun güvenlik soruşturmasının ret işlemleri olsun idari işlemlerin yargı yolu açıktır. Tebliğden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemesinde yürütme durdurma istemli iptal davası açma hakkınız bulunmaktadır. Hakaret hagbden ret geleceğini sanmıyorum ama ret gelirse de yüksek ihtimalle idari dava yoluyla memuriyete başlarsınız.

      Yanıtla
      • Merhaba avukat bey ben engelli kpssye girdim ama hakkım da 2 tane hagb var biri resmi evrakta sahtecilik öbürü kişisel bilgileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek yani bunlardan dolayı atamam da sıkıntı olur mu.

        Yanıtla
      • Merhaba askeri personel olma aşamasındayım ama 2021 de online oyun dolandiriciligindan hakkımda hagb verildi sicilim öncesinde sonrasında da temiz fakat bu güvenlik sorusturmamda bana olumsuz etki yaratirmi

        Yanıtla
        • Kaç yıllık ceza hagbye çevrildi ve yargılandığınız suçun tam olarak adı nedir? Bunun cevabına göre net cevap verebilirim. Asker ve polis adaylarının hagb alması diğer memur adaylarından farklı. Asker ve polis aday alımı mevzuatlarında bazı suçlardan hagb almak polis ve asker olmaya engel olduğuna dair özel düzenleme bulunmaktadır. Örneğin dolandırıcılıktan hagb almak asker olmaya engeldir. Eğer dolandırıcılıktan yargılandıysanız olumsuz olur

          Yanıtla
      • Selam talha bey ben sağlık bakanlığı açıktan atamaya başvuru yaptım. İlk başta başvurumu kabul etmediler cinayet dosyasından sabıkam olduğu için. Sonrasında itiraz ettim komisyona Memnu hakları iadesi kararını gönderdim kuraya girmeye izin verdiler. Atama sonucu gaziantep iline atandım. Evraklarımı gönderdim. Memnu haklar kararını bile. Yalnız benim sorum hakkımda HAGB kararı vardır. Karar tarihi 2013 tür. Ondan sonra suç işlemedim. Cinayet dosyası ondan önceydi. Cezaevinde 5 sene yattım. HAGB kararı güvenlik soruştutmasını engeller mi

        Yanıtla
        • Merhaba, yüksek ihtimalle olumsuz sonuçlandırırlar. Memnu hak iadesi de aldıysanız memuriyete engel olması ölçülü ve orantılı olmaz, hukuka aykırı olur. 60 gün içerisinde idari dava açın.

          Yanıtla
  2. Hocam merhabalar ;
    Ben öğretmenlik alanından atandım fakat soruşturmam hagbeden olumsuz geldi. İftiraya uğratıldım (hırsızlık) hagbem 2024 aralıkta bitiyor hocam.
    Yürütme durdurma aldım sonra MEB itiraz etti . Daha sonra esas beni haklı buldu tüm haklarımı iade etti.
    İki ay sonra istnaf olumsuz geldi. 657 kanun maddesini gerekçe göstermiş . Yargı yolu kapalıdır demiş .
    Bu durumda temyize itiraz dilekçesi versem bir dönüş alır mıyım .
    Anayasa mahkemesi hak ihlali verir mi . ?
    Anayasa kaç yıl sürer hocam.

    Yanıtla
    • Güvenlik soruşturması davaları temyiz yoluna kapalıdır. Bu nedenle anayasa mahkemesine bireysel başvuru yapmalısınız. Anayasa Mahkemesi süreci 1-2 yıl sürer. Hak ihlali çıkabilir başvurmanızı öneririm.

      Yanıtla
      • Başvuru yapacam hocam . Sizin gibi değerli avukatlar hak ihlali kesin var diyor . Hocam normalde hagbe engel değil neden öyle oldu acaba .

        Yanıtla
        • HAGB memuriyete engel değil, elenme sebebi yapılması da hukuki değil. Bazı kurumlar nedense HAGB’yi mahkumiyet olarak görüyor. HAGB’nin memuriyete engel olmadığını anlayabilmek için ceza muhakemesi ve idare hukukuna iyi hakim olmak gerektiğini ve masumiyet karinesine önem vermek gerektiğini düşünüyorum. Hukuku iyi bilen, okuyan, kendini geliştiren bir hakime denk geldiğiniz zaman karar iptal ediliyor, nitekim sizin de yerel mahkemede iptal edilmiş. Maalesef işin için de düştüğünüz düşeceğiniz mahkeme bakımından şans faktörü de devreye giriyor. Muhakkak AYM’ye başvurun, hakkınızı arayın.

          Yanıtla
      • Sizin hukuk alanındaki tüm notlarınızı okudum . Hagbe hakkındaki yazılarınızı da okudum . Hak ihalali çıkmama durumu var mı ?
        Sizi rahatsız ediyorum kusuruma bakmayın . 2018 den beri emek verdim . Atandım ama karşıma hagbe çıktı.
        Ne yapsam bilemiyorum . Çok etkilisiniz anladım kadarıyla . Teşekkür ederim Avukat bey .

        Yanıtla
  3. Sizin hukuk alanındaki tüm notlarınızı okudum . Hagbe hakkındaki yazılarınızı da okudum . Hak ihalali çıkmama durumu var mı ?
    Sizi rahatsız ediyorum kusuruma bakmayın . 2018 den beri emek verdim . Atandım ama karşıma hagbe çıktı.
    Ne yapsam bilemiyorum. 3-4 yıl sürer diyen de var anayasanın . Çok etkilisiniz anladım kadarıyla . Teşekkür ederim Avukat bey .

    Yanıtla
  4. Merhaba hocam 2021 yılında madde kullanımına bağlı olarak hagb aldım. 2024 yılında kpss sınavına girmeyi düşünüyorum. İsteğim pomem. Pomeme girmeme polis olmama engel bir durum olur mu şayet olursa ne yapabilirim ? Güvenlik soruşturmasından olumsuz sonuç gelirse ne yapabilirim?

    Yanıtla
    • Merhabalar, polislik mesleğine girişte özel şartlardan birisi de Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamaktır. Bu madde kapsamında başvurunuz reddedilecektir. Güvenlik soruşturmasından ret gelirse idari dava açabilirsiniz ama mümkünse başka bir mesleğe yönelmenizi tavsiye ederim. Uyuşturucudan yargılanmanız olması sebebiyle polis, asker olmanız biraz zor maalesef.

      Yanıtla
  5. Merhabalar 2013 yılında arkadaşların kurbanı olarak hırsızlıktan hagb aldım beş yıl hiçbir suç işlemedim hatta on yıl karayolları ( kgm) sürekli işçi kadrosunda birinci asil olarak çiktim güvenlik soruşturmasi olumsuz geldi ve avukatla görüştüm adliyeye gidip davanın düşmesini ve ankara adli sicil ve istatisk genel müdürlüğüne dilekçe yazarak adli ve arşiv kaydının silinmesi için dilekçe yazdık ( e devlette falan adli sicil arşiv kaydı yoktur yazmasina rağmen ) şimdi avukat tuttum idari yargı açildi sizce mahkemeyi kazanırmıyız cevabınıza çok ihtiyacım var şimdiden çok teşekkür ederim iyiki varsınız

    Yanıtla
    • Merhabalar, kimse işlediği bir fiilden dolayı ömür boyu kamu haklarından mahrum bırakılamaz. Hagb makalede açıkladığım sebeplerle mahkumiyet hükmü değildir. Bu nedenle düşme kararı alınsın alınmasın farketmeksizin, hagbnin memuriyete engel olmadığı düşüncesindeyim. Güvenlik soruşturmasınızda da 10 yıl önceki bir olay için kamu haklarından mahrum bırakılmanızda idarenin takdir yetkisini negatif yönde orantısız kullandığını düşünüyorum. Emsal kararlardan anlayacağımız benim gibi düşünen idari hakimler de var aksini düşünenler de. O yüzden kazanırsınız veya kazanamazsınız diyemem. İdare mahkemesi olayın niteliğine de bakıyor. Kaç yaşınızda oldu olay, suçun niteliği büyüklüğü nedir vs. İşin içinde çok etken var. Zaten avukatınız varmış. Bir dosyada birden fazla avukattan danışmanlık almanızı tavsiye etmem. Dosyayı kendi avukatınızla takip edip sadece kendi avukatınızdan danışmanlık alın.

      Yanıtla
      • Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra tus a girdim ve yüksek puanla ilk tercihimi kazandım. Arsiv araştırmam yapılırken ‘hırsızlık a teşebbüsten’ yargılandım ve hagb ile sonuçlandı. Bakanlık ’48 e haiz olmadığınız anlaşıldığından atamanız yapılamamıştır’ dedi. Yd talepli iptal davası açıldı. 24 mayista Yd red geldi. Şunu merak ediyorum. İdare mahkemesinde bu iptal davası olumlu sonuçlanır mı. O kadar emek verdim doktor olabilmek için ve yaklaşık 1 yıldır işsizim. Bina altında muhafaza altına alınan eşya hakkında hırsızlığa teşebbüs suçum.

        Yanıtla
        • Bakanlık yanlış gerekçeyle ret kararı vermiş. Hagb mahkumiyet olmadığından hagb için verilecek ret kararlarında “657 S. DMK m.48’e haiz olmadığınız” şeklinde verilen karar sebep unsuru bakımından hukuka aykırıdır. Bakanlık ret verecekse m.48’den değil güvenlik soruşturması kanunundan kaynaklı ret vermesi gerekirdi. Bu nedenle iyi bir savunmayla idari işleminiz sebep unsuru bakımından iptal olur, ancak bu iptal işleminden sonra davalı kurum güvenlik soruşturmasına dayanarak tekrar ret kararı verebilir. Tekrar dava açmak durumunda kalabilirsiniz. HAGB memuriyete engel mi değil mi sorusuna gelecek olursak hakimler, mahkemeler arasında da görüş farklılıkları var. AYM’nin ve Danıştay’ın engel olmadığına dair emsal kararları var. Kimse şu sonuç olur, bu sonuç çıkar diyemez. Sonuna kadar mücadele edin.

          Yanıtla
      • Merhabalar 15 yasinda kamu malina zarardan 3 yillik hagb aldim.uzerinden 11 yil gecti memuriyet icin engel teskil eder mi ?

        Yanıtla
  6. Merhabalar ben ilk sunum olarak üzerimde uyuşturucu madde ile polis ekiplerince yakalandım ve denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya basladı bana 2024 ocak ayından itibaren 1 sene denetimli serbestlik total 5 sene ise kamu davasının ertelenmesi kararı verildi hakkımda ben seneye memur olarak atanmak istiyorum adalet bakanlığında polis veya jandarma değil adalet bakanlığında memur olarak. Bu hakkımdaki bu karar devam ederken benim memur olmam mümkün mü acaba lütfen cevaplayın kpss calısma isteği bile kalmadı içimde

    Yanıtla
    • Merhabalar, sizinle benzer durumda olup sağlık bakanlığına atanan müvekkillerim oldu. Adalet bakanlığının güvenlik soruşturması çok uzun sürüyor ve genellikle en ufak pürüzde dahi ret veriyorlar. Dost acı söyler misali gerçekçi bir yorum istiyorsanız Adalet bakanlığı size kuvvetle muhtemel ret verir, kanunen memuriyete engel bir haliniz olmadığı için takdiren ret verilir, idari dava yoluyla göreve döndürebiliriz sizi ama uzun sürer. Bunu tavsiye etmem. Mümkünse başka bakanlık için çalışmanızı tavsiye ederim.

      Yanıtla
  7. Hocam Merhabalar ben 2016 yılında Zabıt katibi iken Fetöden dolayı ihraç edildim, 1 Yıl 6 ay ceza aldım, istinaf bu cezayı HAGB y çevirdi 5 yıllık denetim sürem Nisan 2024 de bitiyor ben nasıl bir yol izlemeliyim, Memuriyet geri dönebilirmiyim, yeniden yargılanma talep edebilirmiyim.

    Yanıtla
    • Merhabalar, ihraç işleminden sonra Ohal Komisyonuna başvuru yapıp idari dava açtıysanız dosya aleyhe kesinleştiyse aldığınız ceza mahkemesi kararıyla emsal kararları sunup yeniden yargılama talep edebilirsiniz. Yeniden yargılamada başvuru süresi ve sınırı yoktur. İstediğiniz kadar başvuruda bulunabilirsiniz. Sonuç alana kadar başvuru yapın.

      Yanıtla
  8. Avukat Bey Merhabalar
    Deprem zamanı yapmış olduğum bir sosyal medya paylaşımından dolayı TCK 216/1 Halkı kin ve nefrete tahrikten yargılanıyorum. Mahkeme 23 Mayıs 2024 tarihine mütalaa için ertelendi ve hagb çıkma olasılığı yüksek gibi duruyor. Bu suçtan alabilme ihtimalim olduğu hagb kararı ileride bana bir sıkıntı yaratır mı memuriyetime engel teşkil eder mi ? Bu suç katalog suçlar arasında yer alır mı şimdiden teşekkür ediyorum 🙏

    Yanıtla
  9. Merhabalar Avukat Bey, HAGB Ağustos 2024’te kalkıyor mu.İki avukat ile görüştüm birisi HAGB kalkmıyor HAGB’YE itiraz ve istinaf yolu açılıyor dedi diğeri ise Ağustos 2024’ten önceki suçlar için kalkmaz, sonrakiler için kalkar dedi.Sizin düşünceniz nedir?

    Yanıtla
    • Merhabalar, AYM kararı resmi gazetede yayınlandı. Kararın yürürlük tarihi ise 1 Ağustos 2024 tarihi. Bu tarihe kadar Hagb verilebilir. Bu tarihten sonra verilecek kararlarda ise hükümetin yeni düzenleme yapıp yapmayacağı merak konusu idi. 8. yargı paketiyle beraber hagb için itiraz yolu yerine istinaf kanun yolu düzenlemesi getirildi. İstinaf ile itiraz farklı hukuki müesseseler. İtiraz yolu zaten önceden de vardı ama istinaf yolu yoktu. AYM de birden farklı sebeplerle HAGB’nin hak ihlaline sebebiyet verdiğini düşünerek iptal etmişti. 1 Ağustos 2024’ten sonra HAGB kararları AYM kararında Anayasa Mahkemesi’nin de istediği gibi itiraza tabi değil istinafa tabi olarak verilecek. Sizin düşünceniz nedir diye sorduğunuz için söyleme gereğinde hissettim bu söylediklerim düşünce değil açık kanuni düzenlemedir. Bu şekilde olacaktır. (ÖZETLE HAGB KALKMIYOR, İTİRAZ YERİNE İSTİNAF KANUN YOLUNA TABİ)

      Yanıtla
      • HAGB almak için ne yapmalıyız ? Sadece hakimin takdir hakkına mı bağlı?Hakim ilk seçenek olarak HAGB şartları uyarsa HAGB veriyor mu yoksa suçun ağırlığına göre mi takdir ediyor?Kamu görevlisi olmasına ve meslekten atılma durumu olmasını hakim dikkate alır mı caba?

        Yanıtla
        • 1 Hazirandan önce hakim Hagb verirsek kabul ediyor musunuz diye sanığa soruyordu, HAGB’yi kabul etmeniz gerekiyordu, 1 Haziran 2024’ten itibaren hakim sormuyor, kendisi gerekli görürse kabule bağlı olmadan hagb verebiliyor. İki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası aldıysanız mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
          a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,
          b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz
          önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
          c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın; aynen iade, suçtan önceki hâle getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,
          gerekir. Hakim memur olup olmamanıza bakmaz, bu şartları sağlayıp sağlamadığınıza bakar. Sağlıyorsanız HAGB verir.

          Yanıtla
  10. Avukat bey merhabalar. Ben sağlık bakanlığına hemşire olarak atandım. 2017 yılında hırsızlık suçundan hagb kararım var ve arşiv soruşturması dan önce adliyeye başvurup düşme kararı aldım. Şu an değerlendirme sürecinde. Atanmamda sorun çıkarır mı

    Yanıtla
    • Merhabalar, kanunen sorun olmaması gerekiyor. Hagb özel sicilde tutuluyor, adli sicil ve arşiv kaydında çıkmaz. Düşme kararı alınmasa da sorun olmaması gerekiyor. Ama yakın zamanda sizinle benzer durumda olan bir müvekkilime düşme kararı alındıktan sonra da Sağlık Bakanlığı maalesef olumsuz karar verdi. O nedenle takdiren olumsuz olma ihtimali var. Dava açmak zorunda kalabilirsiniz. Bazı kurumlar maalesef hala hagb de olsa takdir hakkını olumsuz kullanıyor.

      Yanıtla
  11. Avukat bey meraba öğretmenlik için 18 de hırsızlık suçu işledim hagb aldım sıkıntı olur mu soruşturmada emsal karar dediniz de bulamadım

    Yanıtla
  12. Avukat Bey merhabalar Milli Eğitim Bakanığılnda çalışmaktayım.Kurumum gerçeğe aykırı belge düzenlemekten kademe ilerleme cezası verdi.Sınavda görevliydim, görevime başka birsebeple giremedim benim yerime sınavda görev yeterliliği olan başka bir arkadaşım sınav görevimi yaptı, ben gelince onun ve ve başkanın görüşünü alarak adayın başarılı olduğunu imzaladığım için Evrakta sahtecilik başlğından adli işlem başlatıldı.Başında olmadığım halde adayın başarılı olarak değerlendirmesini yaptığım iddiasıyla.Halbuki ben o sınavda yoktum benim yerime göreve bakan arkadışımın ve başkanın görüşü aday başarılı olması yönünde olduğu için ben de adayın başarılı olduğuna imza attım aslında gerçeğe aykırı bir durum yok. Aday zaten başarılı.HAGB almam mümkün müdür.HAGB isteğimizi avukatım Hakim ya da savcı ile görüşüp isteğimizi belirtsek bu yönde bir karar alma ihtimalimiz var mıdır?

    Yanıtla
    • Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cezada alt sınır 3 yıl, 1/6 iyi hal indirimi alsanız bile 2 yıl 6 ay olur. Hagb almanız için 2 yılın altında bir ceza almanız gerekir. İddianame sevk maddesine, mahkemenin yargılama yaptığı maddeye ve dosya içeriğine göre danışmanlık almanız daha sağlıklı olur. Hagb şartlarını sağlıyorsanız alırsınız, şartları sağlamıyorsanız hakim savcıyla görüşerek alabileceğiniz bir karar değil.

      Yanıtla
  13. Merhaba Avukat bey. Şuanda milli eğitim bakanlığında sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmaktayım. Öğretmen olmadan 3 yıl önce meydana gelen bir durum nedeniyle kamu davası açıldı. Dolandırıcılık veya güveni kötüye kullanma suçlarından hagb alırsam öğretmenlikten ihraç olur muyum? İdari soruşturma iki yıl geçtiği için zaman aşımına uğrar mı? Duruşmada öğretmen olduğumu söylemeli miyim? Cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    • Duruşmada öğretmen olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar. Disiplin soruşturmasıyla meslekten çıkaramazlar. Başka bir bahaneyle çıkarırlarsa da dava açarsınız

      Yanıtla
  14. hocam merhabalar hagb hırsızlık sucundan 16 yasında ceza aldım açıklanmadı hüküm üzerinden 17 yıl gecti memurluk için sorusturma da karsıma çıkarmı acaba bu kadar gayret boşuna gitmesin diye ugrasıyorum 18/ yaş altı önceliği var hagb ilgili ve dilekçe vs başvurabilecegim bir sistem varmı tşk ederim ilginiz için vakit ayırdıgınız için

    Yanıtla
  15. Avukat Bey merhaba . Buradaki sorulara cevap verdiğiniz için çok teşekkürler.
    Ben Maddi ve Manevi haklara tecavüzden 10 bin lira Adli Para cezası aldım . Hakim bu Adli Para Cezasını HAGB’ye çevirdi.
    Hapis Cezası almadım.
    Şimdi ben Memuriyeti kazandım . Sizce Güvenlik soruşturmam olumsuz mu olur? Güvenlik soruşturmam olumsuz olursa açacağım dava ne kadar sürer?

    Yanıtla
  16. Avukat bey merhabalar 1 sene önce kasten yaralama suçundan 1 sene 9 ay ceza aldım hagb verdi mahkeme bu benim astsubay olmama engel mi

    Yanıtla
    • Polis, asker gibi bazı mesleklerde kesin engel. Diğer memuriyetlerde kanunen engel değil takdiren kurumun değerlendirme komisyonunun inisiyatifine kalmış. Mahkemelerin de görüş farklılıkları oluyor. Aleyhte bir durum olursa dava açın.

      Yanıtla
  17. Selamun Aleyküm avukat bey
    Efendim ben 15 yaşında iken mahkeme tarafından 5 yıl hagb aldım. Şu anda süresi bitti.
    Sebebi de polis üzerimde muşta yakalamıştı, o da arkadaşımındı. Zaten arkadaşımda polise benim dedi. Şimdi jandarma uzman çavuşluk için sadece güvenlik soruşturmam kaldı. Sizce elerler mi? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
  18. Kişilerin Huzur ve Sükununu bozma suçundan 3 ay hagb var sağlık bakanlığı güvenlik kurasında asil çıktı adım acaba soruşturmada red alırmıyım ?

    Yanıtla
  19. Hocam merhaba eşimle 6 ay önce sanık ve müşteki olarak aile içi şiddet ten hgab aldık ikimizde . Basit yaralama suçundan. Milli savunma bakanliginda memuriyete engel teşkil eder mi acaba.tahdit tehdit kovusturmaya yer bulunmamaistir.

    Yanıtla
  20. İyi günler ben polis memuruyum yüz kızartıcı suçtan soruşturma geçiriyorum mahkeme sonunda hagp alırsam meslekten ihraç olur muyum buna dair kesin bir yasa var mı

    Yanıtla
      • Mrb avukat bey ben aktif olarak cte ikm olarak 12 yıldır görev yapıyorum sorum 2022 de uyuşturucu kullanmaktan hagb ve tedavi kararı verildi DSM sevk ettiği hastanede verdigim numuneler pozitif çıktı daha sonra DSM beni ileri tedavi için bir üst seviyedeki hastaneye sevk etti ancak gittiğim hastane bana 8 ay sonraya randevu verdi, muhtemel tedavi bitme süresi DSM sevk evragında 22.09.20024 yazıyordu, ve baba 05.02.2025 tarihinde randevu verildi ancak bunu DSM bildirmeme ve hastane DSM bilgi vermesine rağmen Hagb kararını kaldırıp yargılama usulüne geçilmiş şu an 05.11.2024 tarihinde mahkemem görülecek ne yapmalıyım, usule uygunmu bu lütfen yardımcı olun ne yapmalıyım saygılarımla

        Yanıtla
        • 2022’de size verilen karar HAGB değil KDAE’dir. Kamu davasının açılmasının ertelenmesi ile hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı farklı kararlar. Eğer denetime uymayıp numuneler pozitif çıktıysa yapılan işlem doğru. Detaylı ve sağlıklı bilgi için dosyanızın incelenmesi gerekiyor.

          Yanıtla
  21. Merhaba normal bir Vodofone bayiden telefon satın aldım ücreti eft yaptım açıklama kısmı boş fakat aynı gün telefonu geri iade ettim lakin bu şahıs yurt dışı kaçak telefonda satıyormuş teknik takipte iken bende polis noktasında çevirildim arama yapıldı herhangi birşey bulunmadı 3 ay sonra kom şubeye bilgi sahibi olarak ifade verdim ifademde ben ikinci el telefon satın aldım beğenmedim geri iade ettim bu durumda tanık olarak eklenmişiz dosyaya herhangi bir ceza alırmıyım alırsam kaçakçılık hukumlerı olurum hocam olursa hagb alsam işeme sıkıntı olurum infaz koruma memuruyum cezaevinde

    Yanıtla
  22. İyi günler hakkimda 1 ay önce alınmış iftira sebebiyle hagb para cezası var en alt seviyede cinsel tacizden dolayı
    Belediye ye bağlı şirketinde sözleşmeli mühendis olarak göreve baslayacagim
    Giriş islemimim güvenlik soruşturmasını beklediğini söylediler sizce olumsuz sonuç gelirmi

    Yanıtla
  23. Kolay gelsin avukat bey direkt konuya giriş yapayım ben kavgaya bulaştım ceza falan aldım hagb 5 yıl denetimli serbestlik jandarma uzman erbaş kazandım atamamı bekliyorum güvenlik soruşturmasında bir sorum yaşar mıyım lütfen cevaplar mısın teşekkürler

    Yanıtla
    • Hangi suçtan (yaralama,tehdit vs) kaç yıl cezaya mahkeme Hagb verdi? Bunları detaylı yazmanız gerekiyor ki net cevap vereyim. Uzman Erbaş Yönetmeliğinde hagb de alınsa bazı suçlar kesin olarak uzman erbaş olmaya engel. O yüzden detay vermeniz lazım

      Yanıtla
  24. Merhaba,
    2014 yılında icra müdürü iken hakkımda açılan zimmet davasından dolayı ihraç edildim. Ceza mahkemesi 9 yıl ceza verdi.İstinaf mahkemesi cezayı bozdu suç vasfı güveni kötüye kullanmaya döndü 6 yıl ceza aldım. Tekrar istinaf bozdu. Bu sefer ceza mahkemesi görevi kötüye kullanmadan 1 yıl 3 ay cezayı hagb ye çevirdi. Tekrar istinafa başvuracağım. Bu durumda görevi kötüye kullanmadan hagb almam memuriyete engel mi idare mahkemesinde dosyam bekliyor. Ceza davasından dolayı bekletici mesele saydı.

    Yanıtla
    • Bizzat yaptığınız görev ile alakalı suç işlendiyse idare mahkemeleri göreve iade etmiyor. Hagb çıksa da muhtemelen göreve iade olmaz. Beraat alırsanız olumlu sonuç çıkar diye düşünüyorum.

      Yanıtla
  25. Merhaba avukat bey öncelikle ilginiz ve alakanız için teşekkür ederim. 14 yaşındayken facebookta paylaştığım mizah amaçlı bir görseli facebook çocuk çıplaklığı olarak değerlendirdi. İtiraz ettiğimde ise hata yaptık diye görseli geri yükledi ama facebook bu gibi durumlarda direkt ncmec’e şikayet ediyor galiba. Sorum ise: Şuan diş hekimliği okuyorum bu problem yüzünden ileride hakkımda tck 226’dan bir dava açılıp hagb alırsam bunun sonucunda DUS(dişte uzmanlık sınavı) atamalarında veya devlette hekim olarak çalışmamda engel teşkil eder mi? Boşa mı okuyorum

    Yanıtla
  26. avukatım makale okumaktan bunalıma girdim. müstehcen içeriktrn dolayı şikayet var ama henüz bi iddianame düzenlenmedi ama 6 ay içinde beni ihraç ettiler. mahkeme sonunda hagb diyorlar. birincisi adli belli olmadan ihraç oldum ikincisi adli süreç netleşmeden ihraç hukuka aykırı diyor makaleler de ya da danıştayda üçüncüsü süreç bitti hagb alırsam memuriyete dönüşüm olur mu?

    Yanıtla
    • İhraç olduysanız idari davayı tebliğden itibaren 60 gün içinde açın, ceza mahkemesinin sonucunu beklemeyin. Cinsel suçlardan hagb alınmasının memuriyete engel olmadığına ilişkin daha yeni yürütme durdurma kararı aldık. Dönüş olabilir. Ama farklı düşünen hakimler de var, kimse bunun garantisini veremez. Davaları açıp süreci takip edin.

      Yanıtla
  27. Merhaba avukat bey,

    2yıl 1 ay ceza aldım, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak” tan. Yatar hesabında kafam karıştı, 2 yıl olsa belki gir çık olabilir diye düşündüm internette baktım 4ay 21gün diyor hangisine güvenmeliyim Kasım 2020 bir suçtan?. Şuan kamudayım, işten kendim çıkacağım. Tekrar memuriyete başvurabilmem için kaç yıl gerekir kaydın silinmesi için?

    Yanıtla
    • İnfaz tamamlandıktan sonra 3 yıl suç işlemeden iyi halli geçirirseniz 3 yıl sonra yasaklanmış hak iadesi alarak memur olma engelini kaldırırsınız ancak bu güvenlik soruşturmasında sorun olmayacağı anlamına gelmiyor. Yasaklanmış hak iadesi kararı da alsanız güvenlik soruşturmasında sorun çıkarabilirler.

      Yanıtla
  28. Merhaba ben sözleşmeli er lik yaparken izine gidip dönmedim tek taraflı fesh gerçekleşti. Davada 1 yıl hapis sonrasın da 6 ay sonra 5 ay sonra 5 yıl hagb verildi. Polislikte güvenlik soruşturmasında engelmidir veya normal memurlukta engelmidir?

    Yanıtla
    • Sivil Memur olmaya engel değildir. 1 yıllık hapis cezanız hagb’ye çevrilmiş anladığım kadarıyla, tam net anlaşılmıyor. Eğer 1 yıllık hapis cezası hagbye çevrildiyse kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası polis olmaya engeldir. Kanunen hagb alınsa bile engel olacağı düzenlenmiştir. O yüzden polis olamazsınız ancak diğer memuriyetleri deneyebilirsiniz.

      Yanıtla
  29. Hocam merhabalar ismim Berat. sorularım olucak. ağır ceza mahkemesinde silahla kasten yaralamadan hagb aldım 14 yaşımda iken (arkadaş ortamım yüzünden bıçakla yaralayan ben değildim fakat olayın içinde olduğum için böyle bir karar çıktı) hakime asker olabilecekmiyim diye sorduğumda bana 3 sene bi olaya bulaşma olabilirsin dedi. Korkum şu şekilde;
    Msü sınavı için çalışıyorum hagb sürem bitti mülakatlara başvurduğumda güvenlik soruşturmasında bir sıkıntı olurmu

    Yanıtla
    • 18 yaşından küçükken işlenen suçlar güvenlik soruşturmasında çıkmaz ama askeri ve polislik mülakatlarında mülakat aşamasında bu bilgiyi öğrenip sorduklarını daha önce gördüm. Hukuki değil. Güvenlik soruşturmasında sıkıntı cıkmaz ama mülakat aşamasında bu bilgiye hukuki olmadan erişip başka gerekçeyle sorun çıkarabilirler.

      Yanıtla
  30. Merhabalar. Ben 12 yıllık üniversitede memurum. Oturduğum sitenin deposundan malzeme çaldım ve hırsızlık suçu ile 22 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye oldum. Kovuşturmadan önce malzeme bedelini karşı tarafa ödeyip şikayetini geri aldırttık ve avukatımızda cezanın 3/2 sinin gittiğini söyledi. Şimdi önümde mahkeme var hagb alırsam 2 yıl ve daha az süreli hemen memurluğuma geri dönebilir miyim. Süreç nasıl işler neler yapmalıyım veya Üniversitede hagb rağmen işten atabilir mi. Atarsa nasıl bir yol izlemeliyim. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhabalar, teorik olarak hagb alırsanız üniversite disiplin soruşturması yürüterek memuriyetten çıkarabilir. Meslek içi bir suç olmadığı için disiplin soruşturması yürütüp yürütmeyeceği amirlerinizin inisiyatifine kalmıştır.Sorun olacağını sanmıyorum muhtemelen çalıştığınız yerin haberi dahi olmaz. Aksi bir durum olursa memuriyetten çıkarma işlemine karşı 60 gün içinde dava açmanız gerekiyor.

      Yanıtla
  31. MERHABA AVUKAT BEY BEN 18 YAŞINDAN KÜÇÜKEN BABAMIN RUHSATSIZ TABANCASINI YAKALATIM 6 AY 20 GÜN VERİLDİ VE DAHA SONRA 3 YILIK HAGB VERİLDİ BU MEMURYET ENGELMİDİR.

    Yanıtla
  32. Merhaba Ben Sözleşmeli er likten tek taraflı fesh ettiğim için hakkımda dava açıldı ilk başta 1 yıl hapis sonra düşürüldü vs hagb verildi.Bu esnada polislikte veya normal memurluğu kazandığımda sorun olurmu ikisini cevaplarsanız memnun olurum avukat bey.

    Yanıtla
  33. Merhabalar. Ben fetöden dolayı hagb aldım 5 yıllık süre 15 gün sonra bitiyor, kpss ye girip öğretmen olarak atanabilirmiyim. Yoksa bu engel mi. Güvenlik soruşturması ya da arşiv araştırması sorun olur mu. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Fetö hagblerde kurumlar maalesef takdir hakkını olumsuz yönde kullanıyor. Ret gelme ihtimali yüksek. Tek çözüm yolu yürütme durdurma istemli idari dava açmanız. Hukuki yola girmeyi gözünüz kestiriyorsa memuriyeti deneyin.
      Hukuken hakkınızda herhangi bir hüküm açıklanmadığı için bir hukukçu olarak masum olduğunuz düşüncesindeyim. HAGB verilmesi bir kişinin suçlu olduğu anlamına gelmez o nedenle hukuki olarak sonuna kadar elinizden ne geliyorsa yapın.

      Yanıtla
  34. merhabalar. ben daha önce 2011 yılında 5237 Sayılı TCK.nun 142/1-a. maddesi uyarınca 1 yıl 8 ay hapis cezası aldım. Cezam ertelendi süre doldu ekim 2023 de memnu hakların iadesi de yapıldı. Bu kapsam da soracağım şudur . Yüz kızartıcı suçtan ceza aldığım için her hangi bir devlet kurumunda memnu hakların iadesi yapılmış olsa dahi memur olabilme şansım var mı ? Yargılanmanın yenilenmesi istediğim takdirde mahkeme kabul etse ve hakkımda HAGB verse aynı ceza oranında denetimli serbestlik gibi bir süre beklermiyim, ne kadar süre sonra memur olabilirim?

    Yanıtla
    • Memnu hak iadesi aldığınız için yasaklanmış haklarınız geri verildi. Bu yasaklanmış haklarınız içinde memur olma hakkı da bulunmaktadır. Bu nedenle 657 s. kanun m.48 kapsamında memur olma şartlarına haizsiniz, engeliniz yoktur. Ancak atandığınız kurumun güvenlik soruşturmasında bu hususu değerlendirip takdiren ret verme hakları devam etmektedir. Ret olma durumunda ise idari dava açmanız gerekmektedir. Yargılanmanın yenilenmesinin kabulü kararı verilirse ve hagb verilirse zaten ortada açıklanan bir hüküm olmadığı için kanunen memuriyete engel bir haliniz olmaz ama güvenlik soruşturmasında kurumun takdir hakkı yine olur. Önemle tekrar belirtiyorum ki memuriyete kanunen engel olmaması güvenlik soruşturmasının olumlu olacağı anlamına gelmiyor. İkisi farklı hukuki durumlar.

      Yanıtla
  35. Merhaba. Ben fetöden dolayı 2019 da 1.sene 10 ay gibi bir ceza aldım hagb ye çevrildi. Bu yılın sonunda 5 yıllık süre doluyor, sınava girsem mülakattan kalma ya da güvenlik soruşturmasında falan kalma ihtimalı var mı. Ya da hiçbirşey olmamış gibi mi . Değerlendirme olacak. Cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Hagb’de düşme kararı verilmesi tabiki de lehinize değerlendirilmesi gereken bir husus. Ancak güvenlik soruşturmasında düşme kararı da alsanız bu husus emniyetten atandığınız kuruma bildiriliyor. Kurumun değerlendirme komisyonu da geçirmiş olduğunuz yargılamanızın atandığınız kurumda memuriyete engel olup olmadığı hususunu düşme kararını da göz önünde bulundurarak değerlendiriyor. Bu kararın aleyhte çıkma ihtimali olabilir. O risk her zaman var maalesef. Özellikle Fetö yargılaması geçirenlerde bu risk daha fazla oluyor. Olumsuz bir durum olursa 60 gün içerisinde idari işlemin iptali davası açmanız gerekiyor. Düşme kararı da olduğu için lehte AYM ve Bölge İdare Mahkemesi kararları da var, kazanma ihtimaliniz olabilir.

      Yanıtla
  36. Merhaba.Benim davam var ve büyük ihtimalle hakaret ve izinsiz fotoğraf çekmekten hagp alacağım.Aynı zamanda astsubaylık düşünüyorum.Engel olur mu bu duruma?

    Yanıtla
  37. Merhabalar kolaylıklar gelsin.
    Şantajdan 1 yıl ceza alıp mahkemenin bir daha suç islemeyecegine kanaat getirdiği için 10 aya düşüp hagb çevrildi. Jandarma uzman erbaş alımına başvuru yaptım. Güvenlik soruşturmasında sorun çıkar mı olumsuz gibi. Esenlikler dilerim kolay gelsinm.

    Yanıtla
    • Merhabalar,
      Yargılandığınız suç, 657 s. kanun m.48’deki ya da uzman erbaş yönetmeliğindeki hagb alınsa dahi uzman erbaş olmaya engel katalog suçlardan değil.
      Ama atanacağınız kurumun 7315 s. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanunu kapsamında takdir hakkı var. Bu tarz suçlarda Jandarma genellikle takdir hakkını ret yönünde kullanıyor.

      Yanıtla
  38. Merhabalar hocam. 2013 de 90 günlük hagb kararı aldım. ( Basit yaralama ve hakaret) . Çok da dikkat etmediydim, memuriyete engel değil diye.
    Kaymakamlık mülakatında karşıma çıktı komisyonda. Anladığım EGM de ki suçu görebiliyolar ama dosyaya ulaşmıyolar. Bende durumu anlatıp iki tarafı ayırırken yanlış anlaşılma oldu diye, neyse.
    Bu sene Ek kadar alıp düşürdüm.
    Adalet bak. Adli sicil müdürlüğünden. Sildirdim ve şu anda hiçbir arşiv kaydım görünmüyor.( Daha önce den böyle bir dosya görülüyordu)
    Sonra KİHİB dairesinden silinmesi için dilekçe ile başvurdum. Gelen yazıda hakkınızda hiçbir kayıt bulunamamıştır diye yazı geldi.
    Şimdi hem İdari hakimlik
    Hemde kaymakamlık sınavina hazirlanıyorum. Sizce Bir daha karşıma çıkar mı, tekrar komisyonda olduğu gibi. Yoksa kayatlar silindiği için hiçbir türlü ulaşamazlar mi:?

    Yanıtla
    • KİHBİ kayıtları silinse dahi güvenlik soruşturmasında ve arşiv araştırmasında kişilerin karşısına çıkabiliyor. Basit yaralama ve hakaret hagb ciddi suçlar değiller. Çoğu kurum sorun çıkartmaz ama hakim/savcılık/kaymakamlık gibi ciddi rekabetin yüksek olduğu ve kritik memuriyet alımlarında genelde idareler tercihini hiçbir sorunu olmayan aday yönünde tercihini kullanıyor. Bunu da mülakat aşamalarında yapabiliyorlar. O yüzden kesinlikle sorun yaşamak istemiyorum diyorsanız mümkünse diğer kurumlardaki memuriyetlere yönelmenizi tavsiye ederim.

      Yanıtla
      • Sayın hocam. KHİB DEN sildirdigimde 2. Sınıf emniyet müdürü artık göremezler dedi.
        Adli istatistik kurumunu da aradığımda hiçbir türlü arşiv kaydınız yok dedi.
        Mit üzerinden mi degerlendirme yapacaklar:?

        Yanıtla
  39. talha bey merhaba,
    fetö den hagb aldım.2025 de doluyor. işe iade davası danıştaydan red edildi. AYM ye bireysel başvuru yapmak istediğimizde avukat maliyeti çok fazla oluyor. Bu tarz karlar için AYM nin emsal kararı var mıdır bildiğiniz.
    olumlu olacağını düşünmediğim için başvurmak istemiyorum. düşünceniz ne olur
    teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar,
      Her dosyanın kendi dinamikleri vardır. Fetö hagb aldığınız dosyada hagb aldığınıza göre etkin pişmanlıktan faydalanmışsınız, faydalanmadıysanız bile mahkeme sizi faydalandırmış. İddialar nelerdi ona göre emsal karar koymak lazım. Ayrıca AYM bireysel başvurusunda idari yargılama sürecindeki tüm dilekçelerin okunup hak ihlallerinin tespit edilip, dosyanıza göre başvuru yapmak lazım. Maddi durumunuzu bilmiyorum, Allah yardımcınız olsun ama muhakkak şartları zorlayıp bir avukatla çalışın. AYM özellikle son dönemde HAGB alanların masumiyet karinesinin devam ettiğine dolayısıyla güvenlik soruşturmasında davalı idarelerin idari kararlarında kullandıkları itham edici savunmaların hagb alan kişilerin lekelenmeme hakkını ihlal ettiğine yönelik istikrarlı kararlar vermektedir.

      Yanıtla
  40. Avukat bey merhaba , 1 yıl 2 ay önce önce ilk defa uyustucu kullandım. Kullandıktan sonra fenalaşıp hastaneye gittim ve hakkımda denetimli serbestlik kararı verildi,Daha önce hiç suçum yoktu şuanda ise denetimimi sorunsuz bir şekilde bitirdim ve sözleşmeli er alımına başvuru yaptım . Hukuken önüme çıkarmı acaba? Lütfen cevaplayın şimdiden teşekkür ederim.🙏

    Yanıtla
  41. Merhaba benim basit yaralama boyunda tırnak izi ele karşı hagb kararı var para cezasını ödedim özel güvenlik sınav başarılı oldum ama güvenlik soruşturmasında bu bana engel olur mu ne yapmalıyım

    Yanıtla
  42. Avukat bey merhaba ben sağlık bakanlığında memurum bir doktora görevinden dolayı hakaret davam var hangi hapis cezası alırsam memuriyetime bi sıkıntı olur mu davalara bakımda 1 yıl 6 ay hapis alan bile olmuş

    Yanıtla
    • Hagb alırsınız. Hagb aldığınız zaman çalıştığınız kurumun 657 sayılı kanun kapsamında disiplin soruşturması yapma hakkı bulunur. Ama bu soruşturma yapılsa dahi devlet memuriyetinden çıkarma gibi bir cezayla karşılaşmazsınız.

      Yanıtla
  43. Hocam merhaba,

    2021 yılında olan bir olay sonucu bu sene hakkımda dolandırıcılıktan hagb verildi. Ama ne ondan öncesi ne de ondan sonrasında herhangi bir vukuatım yok. Yaşım 23 uzman erbaşlığa başvurdum, durumum ne olur personel olabilir miyim?

    Yanıtla
    • Merhabalar, uzman erbaş yönetmeliği madde 6 gereği dolandırıcılık suçundan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olması uzman erbaş olmaya engeldir. Eğer suç tarihi 18 yaşından önceyse sorun olmaz, 18 yaşından sonraysa yönetmelik gereği olamıyorsunuz. 5 yıllık denetim bittikten sonra düşme kararı alıp öyle başvuru yapın.

      Yanıtla
  44. Merhaba kardeşim 17 yaşında. Hırsızlıktan hagb aldı 3 yıl denetimli . Milli savunma Bakanlığı’nın işçi alımını başvurduk ama herkes elenirsiniz diyor hiç sansimiz yokmu malesef kardeşim bir işyerine staj için girdi 3. Gün bı tane sahtekarin oyununa geldi kendini işin içinde buldu

    Yanıtla
  45. Merhabalar 7 aylik basit yaralamadan hagb kararı var kardeşimin mebe atanmak istiyor 5 senelik süreyi doldurdu güvenlik soruşturmasında elenir mi acaba?

    Yanıtla
  46. merhaba avukat bey yazılarınızın tamamını neredeyse okudum bende 2016 yılında yaralamadan dolayı HAGB kararı verdiler 5 yıl kesinleşme tarihi 2018 yılı bende karayollarına şoför olarak atandım HAGB süresi dolduğu için başvuru yaptım silinmesi için ama büyük ihtimalle yetişmeyecek silinmesi sizce güvenlik araştırmasında olumsuz bir durum olur mu ?

    Yanıtla
  47. Merhaba avukat bey, casus yazılım geliştirmekten yargılandım ve hagb aldım, dava dosyamda sanırim “Bilişim sistemine izinsiz girme” yazıyordu, bu durum öğretmen olmama bir engel oluşturur mu güvenlik soruşturmasında? Eğer olumsuz olursa İptal davası açabilir miyim?

    Yanıtla
  48. Avukat bey merhaba. Dus sınavı sonrası araştırma görevlisi olarak işe başlayacağım. Bu ay itibariyle arşiv araştırmam yapılıyor. 17 yaşındayken içinde bulunduğum durumdan ötürü TCK245/1 den 2018 yılında 18 ay hapis HAGB ve 2022 yılında 10 ay hapis HAGB aldım. 2018 de aldığım hagb 3 yıl sonra sona erdi. 2022 yılındaki HAGB 2025 Nisan ayında sona erecek. Bu durum atamamda bir sorun yaratır mı? 18 yaş öncesi suçlarla ilgili yorumlarınızı okudum ancak sorun yaşayanlara dair birkaç yorum denk geldiği için merak etmekteyim

    Yanıtla
    • 18 yaş öncesi suçlar sorun oluşturmaz. Sorun oldu diyenler genelde MSB, JANDARMA, EGM’ye atananlar oluyor. Onlar da dava yoluyla geri dönüyor. 18 yaşından büyükken işlediğiniz suç sorun oluşturabilir.

      Yanıtla

Yorum yapın