Vergi Usul Kanununa Muhalefet Cezası ne kadardır?
15 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7394 sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanunu‘nun 359. maddesinde önemli birtakım değişiklikler yapılmıştır.
Kamuoyunda naylon fatura kullanma ve düzenleme, defter tahrif etme, belge gizleme suçları olarak da bilinen Vergi Usul Kanunu m.359’da düzenlenmiş olan vergi kaçakçılığı suçları ve cezası kanunda yapılan değişiklikle beraber yeniden düzenlenmiştir. Yapılan değişiklikleri özetlemek gerekirse;
Anayasa ve AİHS’de düzenlenen adil yargılanma ilkesini ve suçta ve cezada kanunilik ilkesini ihlal eden her takvim yılı için ayrı ceza tayini yapılan bu düzenlemeyle son bulmuştur. Yeni yapılan değişiklikle beraber vergi kaçakçılığı suçlarında artık her takvim yılı için ayrı ayrı ceza verilmeyecektir. Suçun birden fazla takvim yılı içinde işlenmesi durumunda TCK m.43 zincirleme suç hükümleri uygulanarak 1/4 ve 3/4 arasında ceza artırımı tek seferlik olacaktır. Ayrıca yapılan yeni düzenlemeyle Vuk m.359’da yer alan vergi kaçakçılığı suçlarına pişmanlık düzenlemesi getirilmiştir.
Vergi Kaçakçılığı suçlarında üst sınırı 3 yıl olan cezalar 5 yıla, 5 yıl olan cezalar ise 8 yıla çıkarılmıştır. Son değişiklikle beraber Vergi Usul Kanunu m.359/a ‘ya muhalefetin yaptırımı 18 aydan 5 yıla kadar hapis cezası, Vergi Usul Kanunu m.359/c’ye muhalefetin yaptırımı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası, Vergi Usul Kanunu m.359/b ve ç’ye muhalefetin yaptırımı ise 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası olarak değiştirilmiştir.
Vergi Usul Kanununa Muhalefet Suçunda Etkin Pişmanlık Var Mıdır?
Yapılan yeni düzenlemeyle Vergi Usul Kanununa Muhalefet suçlarında pişmanlıktan faydalanabilme imkanı getirilmiştir. Yeni düzenlemeye göre ceza indirim miktarları aşağıda tablo halinde detaylı anlatılmıştır. Vergi kaçakçılığı vergi ziyaına sebep olduysa, bu vergi, gecikme faizi, gecikme zammı ve vergi ziyaı cezasının yarısı soruşturma aşamasında ödenirse hapis cezası yarı oranında indirilecektir. Bu ödeme kovuşturma aşamasında hüküm verilinceye kadar yapılırsa ceza üçte bir oranında indirilecektir. Ortada vergi ziyaı ve cezası yoksa hapis cezası yarı oranında indirilecektir. Bu indirimden faydalanabilmek için vergi mahkemelerinde dava açmama, açılmışsa feragat etme, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuş ise vazgeçilmesi şartı aranmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesinin 2022/81 Esas ve 2023/153 Karar sayılı kararıyla feragat şartını içeren 4.madde iptal edilmiştir. Yani Anayasa mahkemesi kararı ile vergi suçlarında indirimden yararlanmak için artık vergi mahkemesinde açılan davalardan feragat etme şartı bulunmamaktadır. Unutmayın pişmanlıktan ve ceza indiriminden faydalanmak için basit anlatımla devletin uğradığı vergi zararının tamamı faizi ve gecikme zammıyla birlikte ödenmesi, kesilen cezaların ise yarısının ve cezaya ait gecikme zamlarının tamamının ödenmesi gerekmektedir. İlk şart budur. Bu şartın gerçekleştiği varsayımında;
- Verginin ziyaa uğratıldığının tespit edilmesine bağlı olarak tarh edilen verginin, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı ve buna isabet eden gecikme zammının tamamı ödenirse,
SAVCILIK SORUŞTURMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE ÖDENİRSE | SORUŞTURMA AÇILMAZ. |
SORUŞTURMA AŞAMASINDA ÖDENİRSE | Hapis cezasının yarısı (1/2) indirilir. |
KOVUŞTURMA AŞAMASINDA ÖDENİRSE (İDDİANAME KABUL EDİLDİKTEN SONRA DAVA AŞAMASINDA) | Hapis cezasının üçte biri (1/3) indirilir. |
Aynı şekilde kanuna eklenen geçici 34.cü maddeye göre ise hüküm verilen dosyalar hakkında sanık lehine hüküm tesis edilme durumu varsa Bölge Adliye ve Yargıtay’da bulunan dosyalar için bozma kararı verilip ilk derece mahkemesine gönderilecektir. Kesinleşip infaz aşamasında bulunan dosyalar içinse uyarlama yargılaması yoluna başvurularak yeniden yargılama talep edilebilir. İnfaz erteleme ya da infaza ara verme başvurusu yapılabilir.
Vergi Usul Kanununda Yapılan Değişiklikler Nelerdir?
15 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7394 sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde yapılan değişiklikler.
MADDE 3- 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasına “usul ve esasları belirlemeye” ibaresinden sonra gelmek üzere “, vergi dairesince bu Kanun ile diğer kanunlar kapsamında yapılan işlemlerde elektronik imza, mühür veya onay kullandırmaya, vergi daireleri tarafından düzenlenen ve vergi dairesince imzalanması gereken belgelerin Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik ortamda imzalanmasına, mühürlenmesine veya onaylanmasına izin vermeye, elektronik imza, mühür veya onayın kullanım usul ve esaslarını düzenlemeye” ibaresi ile fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Vergi daireleri tarafından düzenlenen ve imzalanması gereken belgelerin, Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik ortamda imzalanması, mühürlenmesi veya onaylanması durumunda belgeler vergi dairesi tarafından imzalanmış, mühürlenmiş veya onaylanmış sayılır.”
MADDE 4- 213 sayılı Kanunun 359 uncu maddesinin (a) fıkrasında yer alan “üç” ibaresi “beş” şeklinde, (b), (c) ve (ç) fıkralarında yer alan “beş” ibareleri “sekiz” şeklinde değiştirilmiş ve maddeye son fıkrasından önce gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“Bu maddede yazılı fiillerle verginin ziyaa uğratıldığının tespit edilmesine bağlı olarak tarh edilen verginin, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı ve buna isabet eden gecikme zammının; soruşturma evresinde ödenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında, kovuşturma evresinde hüküm verilinceye kadar ödenmesi halinde ise verilecek ceza üçte bir oranında indirilir.
Tarh edilen vergi ve vergi aslına bağlı olarak kesilen cezanın bulunmadığı durumlarda verilecek ceza yarı oranında indirilir.
Yukarıdaki fıkralarda belirtilen ceza indiriminden faydalanabilmek için vergi mahkemesinde dava açılmaması, açılmışsa feragat edilmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa vazgeçilmesi şarttır.
Bu maddede düzenlenen suçların birden fazla takvim yılı veya vergilendirme dönemi içinde aynı suç işleme kararının icrası kapsamında işlenmesi halinde, Türk Ceza Kanununun 43 üncü maddesi uygulanır.”
MADDE 5- 213 sayılı Kanunun 367 nci maddesine dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“359 uncu maddede yazılı suçlara ilişkin yürütülmekte olan soruşturma veya kovuşturmalarda mütalaaya konu fiilin, başka bir kişi tarafından veya başka bir kişiyle birlikte gerçekleştirildiğinin ortaya çıkması durumunda, bu kişi bakımından kamu davası açılması için rapor düzenlenmesi ve mütalaa verilmesi şartı aranmaz.”
MADDE 6- 213 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 34- Haklarında hüküm verilmiş olup da dosyası infaz aşamasında olanlar, 359 uncu maddede yazılı fiillerle verginin ziyaa uğratıldığının tespit edilmesine bağlı olarak tarh edilen verginin, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı ve buna isabet eden gecikme zammını, bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Hazineye ödedikleri takdirde 359 uncu maddede bu maddeyi ihdas eden Kanunla soruşturma evresi için yapılan etkin pişmanlık düzenlemesinden faydalanabilir. Bu fıkrada belirtilen ceza indiriminden faydalanabilmek için vergi mahkemesinde dava açılmaması, açılmışsa feragat edilmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa vazgeçilmesi şarttır.
Birinci fıkra hükümleri bu maddeyi ihdas eden Kanunun yayımı tarihinde soruşturma ve kovuşturma evresinde bulunan dosyalar hakkında da uygulanır. Bu takdirde, ödemenin hüküm verilinceye kadar yapılması şarttır.
Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yayımı tarihinde 359 uncu madde kapsamına giren suçlardan dolayı temyiz veya istinaf kanun yolu incelemesinde bulunan dosyalardan, 359 uncu maddede bu maddeyi ihdas eden Kanunla yapılan düzenlemeler nedeniyle lehe değerlendirme yapılması gereken dosyalar hakkında bozma kararı verilir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bulunan dosyalar gelişlerindeki usule uygun olarak ilk derece mahkemelerine gönderilir.
359 uncu maddede bu maddeyi ihdas eden Kanunla yapılan düzenlemelerde yer alan zincirleme suça ilişkin koşulların belirlenmesi, duruşma açılmak suretiyle yapılır.”
Vergi Usul Kanununa Muhalefet Suçunda Af Var Mıdır?
Vergi Usul Kanunu’na muhalefet suçunda af yoktur. Yapılan düzenlemeyle her takvim yılı için ayrı ayrı ceza verilmesi uygulamasından vazgeçilmiştir. Ayrıca vergi suçlarında pişmanlık düzenlemesi getirilmiştir.
Vergi Usul Kanununa Muhalefet Suçu Emsal Beraat Kararı
Vergi Usul Kanunu VUK m.359’a muhalefetten yargılanan müvekkil için aldığımız emsal karar aşağıdadır. Kişisel veriler kapatılmıştır.
Danıştay’ın Sahte Fatura Kullanan Şirket Kriterleri Nelerdir?
Kanuni yöneticisi olduğunuz şirketin Danıştay’ın sahte fatura kullanan şirketlerinin kriterlerine uymaması lehinize değerlendirilmelidir. Sahte belge kullanan şirketler genelde gerçek bir ticari faaliyet yürütmemekte ve gerçek bir ticari faaliyet göstermek için gerçekte çalışanları olmamasına rağmen çalışanları varmış gibi göstermektedir. Bu nedenle aşağıdaki şartlardan birini sağlıyorsanız savunmalarınızı bu hususta yapmanızda fayda bulunmaktadır.
- Şirketinizde çalışan varsa ya da geçmiş dönemlerde birini çalıştırdıysanız.
- Vergi dairesinin yoklamalarında şirketiniz faal olarak tutanak altına alındıysa.
- Her yıl az da olsa düzenli olarak vergi ödemesi yaptıysanız.
- Çalışanlarınız ya da komşu esnaflar gerçek bir ticari faaliyet yürüttüğünüze tanıklık yapabilecekse telaşlanmanıza gerek yok. Doğru bir danışmanlık almanız durumunda atılı suçlamalardan BERAAT etme ihtimaliniz artacaktır.
Danıştay’ın sahte fatura kullanan şirketlere ilişkin yaklaşımı aşağıdaki gibidir.
Sahte fatura düzenlemek üzere kurulduğu iddia edilen şirketin bilinen tüm adreslerinde bulunmaması, defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmemesi ve çok yüksek tutarlarla cirosu olduğu halde sembolik denilebilecek düzeyde kar elde etmiş olması, şirketin sahte fatura ticareti yapmak üzere kurulduğu kanaatini doğrulayıcı tespitler olarak göz önüne alınır
Danıştay 11. Dairesinin 24.02.1998 tarih ve E.1197/3868, K.1999/798 sayılı kararı
Vergi Usul Kanunu’na muhalefetten Vergi Mahkemelerinde ya da Asliye Ceza Mahkemelerinde görülen idari ve cezai davalarınız için alanında uzman bir vergi ceza avukatından danışmanlık almanız son derece önemlidir. Hukuk büromuzla iletişime geçerek vergi ve ceza avukatlarımızdan son derece profesyonel hukuki destek alabilirsiniz.
savcılıktan önce ödemişse de cezalar yarı oranında indirilir diye biliyorum galiba çizelgede yanlış yazılmış.
Merhaba Adem bey, yanlışlık yok. VUK m.371’deki pişmanlık şartlarına uygun olarak durumu ilgili makamlara bildirenler hakkında VUK m.359’dan ceza verilmez. Bu husus VUK m.359’da düzenlenmiştir. İlgili maddeyi okuyabilirsiniz. Soruşturmadan önce ceza yok, soruşturma aşamasında 1/2 indirim, kovuşturma aşamasında 1/3 indirim şeklindedir.
Vergi usulü kanununa muhalefet suçundan çıktığım mahkemede beraat aldım. Karşı taraf avukati yargıtaya gönderdi fakat tekrar beraat aldım ama vergi borcum çıkıyor 4 milyon TL kadar banka hesaplarıma bloke yapılıyor bu durumda ne yapa bilirim ?
Ceza mahkemesinden beraat almanız vergi borcunuzun sıfırlanacağı anlamına gelmiyor. İkisi ayrı süreçler. Vergi borcunu kaldırmak için yasal süresi içinde Vergi Mahkemesi’nde dava açmanız gerekiyor. Haciz varsa ve dava açma süresini kaçırdıysanız haczin kaldırılması için vergi dairesine dilekçe verilecek akabinde ret kararı üzerine vergi mahkemesinde dava açılacak.
Teknopark ofisinde kayıtlı şirketim vardı.
Muhasebe ye olan borcumdan dolayı evrak gösteremedim ve vergi ceza davası açıldı.
Defter gizleme suçundan dosyanız açılmış, tebligat usulsuz oldu mu olmadı mı ilk onu kontrol edin.