Avukat Kimdir

Avukat Kime Denir? Sıkça Sorulan Sorular?

Avukat Kime Denir? Avukat Olma Şartları nelerdir?

Avukat hukuk fakültesini başarı ile bitirmiş ve 1 yıllık avukatlık stajını tamamladıktan sonra baronun sözlü sınavını başarı ile geçen kişiye denir. Avukatlık unvanı alabilmek için toplamda en az 5 yıllık bir eğitim süreci gerekmektedir.  Avukat hukuki uyuşmazlığın olmasını engelleyici danışmanlıklar verir ve sizleri bilgilendirir, hukuki uyuşmazlık olması durumunda ise sizleri yargı organlarında temsil eder. 

Kamu Avukatı ile Serbest Avukat Farkı Nedir?

Kamu avukatı, kamu kurumları adına çalışan ve kamunun vekilliğini yani devlet mahkemelerinde ve kurumun hukuki işlerinde kurumun temsil yetkisini üstlenen kişidir. Devlet memuru olarak çalışır ve kuruma danışmanlık hizmeti verir. Serbest iş alamaz ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabidir. Baroya kayıt zorunluluğu yoktur.

Serbest avukat ise kendi adına iş alır, vergi levhası vardır ve sadece Baroya kayıtlıdır. Vatandaşların haklarını gerçek kişilere ve tüzel kişilere karşı korur, kendi ad ve hesabına çalışır. İstediği işi almakta özgürdür. Avukatlık Kanunu madde 1 gereği Avukatlık kamu hizmeti ve serbest meslektir.

Avukatın iş reddetme hakkı var mıdır?

Avukatlık kanunu gereği avukatın işi reddetme hakkı bulunmaktadır lakin uyuşmazlık konusu olayda müvekkilin süre bakımından hak kaybına uğrama ihtimali varsa kendisine danışılan avukat işi reddetse dahi bu durumu müvekkile bildirme yükümlülüğündedir.

Avukatımı azledebilir miyim?

Avukatı azledebilmenizin belirli şartları vardır. Eğer sözlü ya da yazılı avukatlık sözleşmesi yaparak avukatınıza bir hukuki konu danışmanlığında sizleri temsil için vekalet verdiyseniz avukatınızın herhangi bir mesleki kusuru yoksa bu bakımdan azletmeniz durumunda haksız azil söz konusudur ve avukatınız işin tamamlanmasında kazanacağı hakları peşinen kazanmış olur.

Avukatınızın eğer mesleki konuda kusuru olduğunu düşünüyorsanız avukatınızı azlederken iki kere düşünmeniz önerilir. 4 yıllık hukuk fakültesini bitirmiş, 1 yıllık avukatlık stajını yapmış ve baro sözlü sınavını başarıyla geçip baroya Avukat olarak kaydolan kişinin sizleri titizlikle temsil edeceği muhakkaktır. Davaların uzun sürmesi, yargının yavaş işlemesi, adaletin geç tecelli etmesi ya da etmemesi avukatın kusuru değildir.

Uyuşmazlık durumunda Avukatınızın kusuru olup olmadığına karar verecek makam ise Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Ceza Avukatı Kimdir? 

Ceza avukatı, ceza davalarınızı soruşturma ve kovuşturma aşamasında sizin adınıza takip eden ve olası hak kayıplarını önleyen kişidir. Delilleri toplar ve sizleri yargı organlarında temsil eder. 

Ankara Ceza Avukatı Talha YAYLA

Boşanma Avukatı Kimdir?

Boşanma avukatı sizleri boşanma, ayrılık, nafaka artırım, velayet davalarında temsil eder ve sizlere danışmanlık verir.

Ankara Boşanma Avukatı

İş Hukuku Avukatı Kimdir?

İş hukuk avukatı işçilik alacakları, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işe iade davalarında işçi ve işveren arasındaki hukuki uyuşmazlıklarda arabulucu veya yargı önünde sizleri temsil eder, bu uyuşmazlıkların çıkmaması için sizlere düzenli danışmanlık verir. 

Ankara İş Hukuku Avukatı

Vergi Avukatı Kimdir?

Vergi avukatı, konusu idari para cezası olan uyuşmazlıklarda Vergi mahkemelerinde, konusu suç olan sahte fatura kullanma, düzenleme, ticari defteri ibraz etmeme gibi konularda Asliye Ceza Mahkemelerinde davalarınızı takip eden bu konularda hukuki ve teknik bilgisi olan avukattır.

Ankara Vergi Avukatı 

İdare Avukatı Kimdir?

İdare avukatı, hukuka aykırı idari işlemin iptali, idari işlem ya da idari eylem nedeniyle meydana gelen maddi ve manevi tazminatın tazmini (tam yargı davaları) davalarında hukuki danışmanlık sunan, imar barışı, kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili davalarında hukuki takip yapan, kişiyi devlete ve kamu kurumlarına karşı savunan kişidir.

Ankara İdare Avukatı

Ağır Ceza Avukatı Kimdir?

Ağır Ceza Avukatı, konusu, hapis cezası miktarının alt ve üst sınırı gereği Ağır Cezada görülen davalarda sizleri temsil eden ve haklarınızı savunan ceza avukatıdır. Ciddiyeti itibariyle Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davalarınız için alanında uzman bir Ağır Ceza Avukatından destek almanız son derece önemlidir.

Ankara Ağır Ceza Avukatı

Önleyici hukuk hizmetimiz gereği uyuşmazlık çıkmaması için sizlere danışmanlık vermekteyiz. Hukuki öngörümüz çerçevesinde sözleşmelerinize ve her türlü hukuki işinizde danışmanlık vermek adına sizler için buradayız. Bizlere ulaşın. Ankara Avukat Talha YAYLA

Anahtar Kelimeler: 

Avukat Kimdir?

Ceza Avukatı Kimdir? 

Avukatımı azledebilir miyim?

Avukatın iş reddetme hakkı var mıdır?

Avukat Kime Denir? Avukat Olma Şartları nelerdir?

Kamu Avukatı ile Serbest Avukat Farkı Nedir?

Ankara Boşanma Avukatı

Ankara Ceza Avukatı

Ankara Ağır Ceza Avukatı

Ankara Avukat

Ankara İş Hukuku Avukatı

Ankara Vergi Avukatı

Ankara İdare Avukatı