Konkordato avukatı şirketlerin konkordato sürecinin takibi için Asliye Ticaret Mahkemesi’ndeki davayı açan ve takip eden Ticaret Hukuku uzmanı avukattır. Konkordato uzlaşma suretiyle borçların yeniden yapılandırılmasıdır.
Konkordato Başvurusu Nasıl Yapılır?
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.286’daki belgelerle birlikte Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuru yapılarak hasımsız dava açılır. Konkordato davası çekişmesiz yargı işidir. Mahkeme talebin TMK m.2 dürüstlük kuralıyla bağdaştığı ve İİK m.286’da sayılan belgelerin tam olduğunu tespit ettiği durumda geçici mühlet kararı verir ve şirketin faaliyetlerinin denetlenmesi için komiser atar. Mahkeme borçlunun konkordato talebinin samimi olmadığını tespit ederse talebin reddine karar verir.
Konkordato başvurusu için konkordato ön projesi hazırlanması gerekmektedir. Konkordato ön projesinde yer alması gereken belgeler İİK m.286’da düzenlenmiştir. Konkordato avukatı konkordato ön projesini hazırlayarak Asliye Ticaret Mahkemesine başvurur.
Konkordato Ön Projesinde Yer Alması Gereken Belgeler
- a) Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini, bu kapsamda alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını, ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını, borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli malî kaynağın sermaye artırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak sağlanacağını gösteren konkordato ön projesi.
- b) Borçlunun malvarlığının durumunu gösterir belgeler; borçlu defter tutmaya mecbur kişilerden ise Türk Ticaret Kanununa göre hazırlanan son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan ara bilançolar, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikleri ile elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri, borçlunun malî durumunu açıklayıcı diğer bilgi ve belgeler, maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ait olup defter değerlerini içeren listeler, tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler.
- c) Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste.
- d) Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo.
- e) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından Türkiye Denetim Standartlarına göre yapılacak denetim kapsamında hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları.
- Borçlu, konkordato sürecinde mahkeme veya komiser tarafından istenebilecek diğer belge ve kayıtları da ibraz etmek zorundadır.
- Birinci fıkranın (e) bendi kapsamında düzenlenecek raporlar ve bu raporlara dayanak olacak denetimlerde, denetim kuruluşlarının faaliyetleri, hak ve yükümlülükleri, raporların inceleme ve denetimleri, bu raporlar sebebiyle doğacak idari ve hukuki sorumluluk ile diğer hususlar hakkında 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uygulanır.
- Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir

Geçici Mühletin Hukuki Sonuçları
Geçici mühlet, kesin mühletin hukuki sonuçlarını doğurur. Geçici mühlet kararı, ticaret sicil gazetesinde ve Basın İlan kurumunun resmi ilan portalında ilan edilerek duyurulur. Bu husus ayrıca dergal tapu müdürlüklerine, ticaret sicil müdürlüklerine, vergi dairesine, gümrük ve posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birliği’ne Sermaye Piyasası Kuruluna, Ticaret Odalarına, Sanayi Odalarına bildirilir.
Geçici Mühletin Süresi Ne kadardır?
Geçici mühlet 3 aylık süreyle verilebilir. Süre dolmadan borçlu ya da komiser tarafından talepte bulunulması halinde 2 aylık ek süre de verilebilmektedir. Mahkeme re’sen geçici mühleti uzatamaz.
Geçici Mühlet Kararlarına Karşı Kanun Yolu
Geçici mühlet talebinin kabulü, geçici komiser görevlendirilmesi, geçici mühletin uzatılması ve tedbirlere ilişkin kararlara karşı kanun yoluna başvurulamaz.
Kesin Mühletin Hukuki Sonuçları
Kesin mühlet geçici mühlet süresi içerisinde verilmektedir. Kesin mühlet süresi içerisinde borçlu hakkında mühlet süresi boyunca istisnalar saklı kalmak kaydıyla takip yapılması, ihtiyati haciz yapılması, ihtiyati tedbir kararı alınması ve uygulanması yasaklanmıştır.
Kesin Mühletin Süresi Ne Kadardır?
Kesin mühlet kararı 1 yıl süreyle verilir. Bu süreden kısa ya da uzun mühlet kararı verilmesi usulen mümkün değildir. Gerekli görülmesi durumunda kesin mühlet süresi 6 ay daha uzatılabilir. Kanunda en fazla 6 ay uzatma verilebileceği düzenlendiği için 6 aydan kısa uzatma süresi verilebilmektedir. Ek süre alınabilmesi için komiser ya da borçlu tarafından talep olması gerekmektedir.
Ankara Çankaya Balgat’ta bulunan hukuk büromuz gerek konkordato ön projesinin hazırlanması gerekse de konkordato davasının açılması ve takibi sürecinde hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. Şirketler Hukukuna ilişkin yazmış olduğumuz diğer makaleleri okumak için bu yazının üzerine tıklayabilirsiniz.