Otel Kiralama Sözleşmesi

Otel kiralama sözleşmesi olarak adlandırılan sözleşme esasen Türk Borçlar Kanunu m.339 ve devamında düzenlenen Çatılı İşyeri Kira sözleşmeleri sınıfına girmektedir. Unutmamak gerekir ki TBK m.339 ve devam maddeleri 6 ay veya daha kısa süreli kiralama sözleşmelerinde uygulama alanı bulmaz. Otelinizi demirbaşlarıyla beraber kiralıyorsanız sözleşmenin şartlarına, vergisel yükümlülüklerinize çok dikkat etmek gerekmektedir. Aşağıda paylaştığımız kira sözleşmesi örnek niteliğinde olup, otel kiralama sözleşmelerinizde kiralayacağınız taşınmazın niteliği ve hukuki taleplerinize göre daha kapsamlı bir sözleşme yapılmasında fayda bulunmaktadır.

Otel Kiralama Sözleşmesi Örneği

OTEL KİRALAMA SÖZLEŞMESİ

Madde 1- Taraflar;

………. ……. ……../…….. adresinde ikamet eden…………………………………………ile ……… …….. ……/……. adresinde ikamet eden ………. ……. arasında aşağıdaki koşullarla bir otel vasfındaki işyeri kiralama sözleşmesi akdolunmuştur.

İşbu sözleşmede ;

…………………………………… TCKN :………………………………..”kiralayan”

……….. …………………. …. TCKN:………………………… “kiracı” olarak anılacaktır.

Madde 2- Konu;

İşbu sözleşmenin konusu, mülkiyeti kiralayana ait olan Balgat Mah. Ziyabey Cad.No:32/14 Çankaya Ankara adresinde kain binanın otel amacıyla kullanılmak üzere kiracı………………’a kiralanmasıdır.

Madde 3 – Sözleşmenin Süresi;

Kira sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren -1-(bir) yıldır.

Kira sözleşmesinin taraflarca feshedilmediği durumlarda kira sözleşmesi yenileme tarihinde aynı koşullarda 6098 s. Türk Borçlar Kanunu genel hükümleri uyarınca birer yıl uzayacaktır.

Tarafların 6098 s. TBK ve 2004 s. İİK uyarınca kira sözleşmesini feshetme hakları saklıdır.

Madde 4 – Kira Bedeli, KDV ve STOPAJ;

Kiralananın yıllık kira bedeli, kiralananın kiracıya tesliminden itibaren 1 yıl boyunca KDV ve STOPAJ hariç net 250.000 Türk Lirasıdır.

Stopaj ve KDV ödemesi kiracıya aittir. Kiracının bu ödemeleri yapmaması durumunda kiracı ihtara gerek kalmaksızın temerrüde düşecektir.

Kira bedeli her sene tarafların kira sözleşmesinin feshetmemesi durumunda TÜİK’in belirlediği 12 AYLIK TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ ORTALAMASI ORANINCA ARTIRILIR.

Madde 5 – Kiranın Ödenmesi;

Kira bedeli yıllık olarak kiralayan …………………………………………..’nun TR………………………………………………………………. IBAN Nolu ………… Bankası hesabına kira sözleşmesinin imzalandığı tarih olan 22.10.2024 tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde ödenecektir. Ödeme gününün tatil gününe denk gelmesi durumunda ödeme tatil gününü takip eden ilk iş günü saat 17.00’e kadar yapılacaktır. Aksi taktirde kiracı temerrüde düşecektir.

Kira sözleşmesinin taraflarca feshedilmediği durumlarda kira bedeli kira sözleşmesinin yenileme tarihinde 5 iş günü içerisinde yıllık peşin olarak ödenecektir. Ödeme gününün tatil gününe denk gelmesi durumunda ödeme tatil gününü takip eden ilk iş günü saat 17.00’e kadar yapılacaktır. Aksi taktirde kiracı temerrüde düşecektir.

Ödemeler kiralayanın göstereceği bir banka hesabına TL. olarak ödenecektir.

Kiracının hedeflediği geliri elde edememesi, işletme yılının zararla kapanması veya onarım kiracıya hiçbir şekilde kirayı ödememe veya kiradan indirim yapılması şeklinde talepte bulunma hakkını vermez.

Banka hesabının herhangi bir sebeple kapanması veya kapatılması halinde, kira bedeli yazılı olarak bildirilecek yeni banka hesabına yatırılacaktır. Yeni bir banka hesap numarası bildirilmeksizin hesabın kapanmış veya kapatılmış olması halinde kira bedeli, kiralayanın sözleşmede belirtilen adresine ikametgahta ödemeli posta havalesi ile gönderilecektir. Posta havalesi ile gönderme halinde kira parasının kiracı tarafından postaneye tevdi edilme tarihinde kiracı kirayı ödemiş sayılacaktır. Postada geçen süre, kiracıyı geç ödeme yapmış durumuna düşürmeyecek, ihtar yapılmış olsa bile kiracı temerrüt durumunda sayılmayacak ve haklı ihtar oluşturmayacaktır. Kiralayan bu halde gecikme faizi de talep edemez.

Kira bedeli peşin ödeneceğinden kiralanan taşınmazın 6098 s. ya da 2004 sayılı kanun kapsamında 1 yıllık süre dolmadan önce tahliye edilmesi durumunda tahliye tarihine kadar olan kullanım bedeli bir yıl 365 gün hesabı üzerinden hesaplanarak çıkan bedel mahsup edilerek geri kalan ödenen peşin bedel kiracıya tahliye tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde kiracının bildirdiği banka hesabına ödenecektir. Kiracının bu bedele ilişkin faiz talep etme hakkı bulunmamaktadır.

Madde 6 – Kiralananın İşletmesiyle İlgili Teknik Donanım, Döşeme ve Demirbaş Malzemeler;

6.1. Mobilya – Mefruşat ve Demirbaşlar

Bina müştemilatına yerleşmiş bulunan otel envanterinde nitelikleri, miktarı ve değeri gösterilmiş olan mobilya, mefruşat ve demirbaş eşyayı kapsamaktadır.

6.2. İşletme Malzemesi ve Teçhizatı

Tesisin işletilmesi için gerekli olan ve envanterde cinsi ve değeri gösterilen mutfak malzemesi, yatak takımları, elektronik eşya, porselen, cam ve seramik vb. malzemeleri kapsamaktadır.

6.3 Demirbaş Malzeme Listesi

İş yeri niteliğindeki taşınmazda 35 adet bağımsız bölümde,

  • 35 adet ……………….. marka mini buzdolabı,
  • 35 adet 32 inç ……………………. marka televizyon
  • 25 adet ……………………marka berjer
  • 11 adet çift kişilik baza ve 11 adet çift kişilik yatak
  • 25 adet tek kişilik baza ve 25 adet tek kişilik yatak
  • 28 adet tek kişilik yatak demirbaş malzeme bulunmaktadır.

İş yeri niteliğinde kiralanan taşınmazın en üst katı restaurant olarak kullanmakta olup bu kısımda,

  • 26 adet çift kişilik , özel yapım ahşap masa
  • 70 sandalye
  • 1 adet ……………….. marka ev tipi buzdolabı
  • ………………. marka endüstriyel 4 lü ocaklı fırın,
  • ………………… marka endüstriyel buzdolabı,
  • ………………..ve ………….. olmak üzere 55 inç 2 adet televizyon,
  • ………….. marka çift serpantinli 1000 lt lik boyler,
  • …….. marka 5 tonluk paslanmaz su deposu,
  • ………………………….. marka , UND 175 kodlu 175 kvatlık jeneratör demirbaş olarak bulunmaktadır.

Kiracı tüm bu demirbaşları eksiksiz, sağlam ve temiz olarak teslim aldığını işbu sözleşmeyi imzalayarak taahhüt etmektedir.

Madde 7 – Su ve Elektrik Gideri;

Kiracı sözleşme tarihinden itibaren 10 iş günü içerisinde otele ait elektrik ve su aboneliğini kendi üzerine geçirmek zorundadır. Belirtilen sürede işlemin tamamlanmaması halinde, kiralayanca su ve elektrik kestirilir.

Madde 8 – İş yerinin kiracıya Teslimi;

Kiracı ile kiralayan arasında yapılacak sözleşmenin imzalanması, sözleşmede öngörülen teminatların sözleşme eki olarak kiralayana verilmesi ve kiralayan ile kiracının yetkili elemanlarının birlikte yapacakları bir envanter tespitinden sonra otel, kiracıya teslim edilecektir. Sayım sonucu tespit ve teslim edilen, mobilya, mefruşat, tesisat, işletme malzeme ve teçhizatı ile her türlü yiyecek, içecek, temizlik malzemeleri ile diğer malzeme stokları ve benzeri malzemeye ait tutanaklar sözleşmenin ekini oluşturur. Arsanın, otelin ve müştemilatın halihazır dış durumunu gösterir fotoğraflar sözleşmenin eki niteliğindedir.

Kiracı, kiralayanın yazılı onayı ile otelin ismini değiştirebilir.

Madde 9 – Yenileme Harcamaları;

Kiracı kira sözleşmesinin feshi veya bitimi halinde, demirbaş malzeme envanteri ile teçhizat envanterinde kayıtlı demirbaş ve eşyanın tamamını kullanılacak şekilde kiralayana teslim etmekle yükümlüdür. Kira sözleşmesinin bitiminde kiralananda bulunan demirbaş ve eşyanın kullanılır durumda olup olmadığı, kiracının temsilcisinin de bulunduğu bir heyet tarafından tespit edilecektir. Kiralayanın envanterine nazaran ortaya çıkan noksanlıklar kiracı tarafından ayni olarak veya rayiç bedeli üzerinden tazmin edilecektir. Tazmin edilmeyen envanter noksanlıkları için, kiralayan hiçbir ihtara gerek kalmaksızın, teminatları nakde çevirebilir ve sözleşmeyi feshedebilir.

Madde 10 – Bakım, Onarım, Tadilat;

Yenileme programlarında yer almayan ve acil olarak yapılması gereken veya beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan durumlarda yapılacak bakım ve onarımlar, kiracı tarafından gerçekleştirilecektir. Bundan dolayı kiracı, kiralayandan herhangi bir bedel isteyemeyeceği gibi kiradan indirim de talep edemeyecektir. Ayrıca bu harcamaların yenileme programı ve keşif özeti gereği yapmakla yükümlü olunan harcama tutarından da mahsubu istenemez.

Madde 11 – Mevcut Otel, Bina ve Arsasına Ek Ünite Yapımı;

Kiracı, kiralanan kapsamında bulunan araziler içerisinde, yasal işlemleri yerine getirmek ve kiralayanın da yazılı onayını almak şartıyla yeni gelir getirici üniteler yapabilir. Yeni işletmeler için, kiralayanla ayrıca sözleşme yapılacaktır. Bu işlemler için kiralayanın yazılı muvafakati gerekmektedir.

Madde 12- Yangın, Diğer Tahribat ve Sigorta;

Kiracı, otel ve müştemilatın tamamını tüm risklere karşı, her yıl sigorta primleri ve diğer masraflar kendisine ait olmak üzere, sigorta ettirecektir. Sigorta poliçesinin lehtarı kiralayan olup alınacak tazminat kiracı tarafından zarara uğrayan yer veya eşyanın onarımında veya yenilenmesinde kullanılacak; onarım ve yenileme tutarlarını gösterir belgeler karşılığında kiracıya ödenecektir. Kiralayan, bu harcama belgelerini tetkik etmeye veya ettirmeye yetkilidir.

Kiracının herhangi bir sebeple sigorta yaptırmamış olması halinde, kiralananda meydana gelecek hasarı ve buna ait zararı kiracının tazmin etmesi zorunludur. Sigortanın süresinde ve kiralayan tarafından tespit edilen değerlerde yapılmaması sözleşmenin feshi nedenidir.

Kiracının kusur veya her ne suretle olursa olsun ihmali sonucu yangın veya diğer nedenlerle otelde ve müştemilatında meydana gelecek hasarın sigorta tazminatı ile karşılanmayan kısmını kiracı tazmin ile yükümlüdür.

Madde 13 – Otelin Fiziki Yapısında Meydana Gelebilecek Tahribat ve Mücbir Sebep;

Otelde işletme faaliyetlerinin sürdürülmesini aksatacak şekilde ortaya çıkan büyük çapta yangın veya deprem hasarı halinde, hasar sigorta tazminatı kapsamında onarılır ve otel işletme faaliyetine devam eder. Ancak, otelin işletme faaliyetlerinin tamamen durması ve otelin müşteri kabul edemez duruma gelmesi halinde; mücbir sebep ve neticeleri kiralayan ve kiracı yetkililerince konuşularak mücbir sebebin işin yapımını ne suretle etkileyeceği, ilave bir süreye ihtiyaç bulunup bulunmadığı karara bağlanacak ve gerekli görülürse sözleşmede değişiklik yapılacak veya sözleşme feshedebilecektir. Otelde meydana gelen zararlardan kiracı hukuki ve cezai anlamda kiralayana karşı tek başına sorumludur.

Madde 14 – Rezervasyonlar ve Anlaşmalar;

Otelin kiracıya tesliminden önce eski işletici tarafından yapılan rezervasyon ve fiyat anlaşmaları, işbu sözleşmenin imzalanması sırasında kiracıya yazılı olarak verilmiş olması şartıyla, kiracı tarafından aynen kabul edilecektir. Aksi takdirde, kiracının gerek rezervasyonlara gerekse fiyat anlaşmalarına uyma zorunluluğu yoktur. Bu halde doğabilecek anlaşmazlıklardan kaynaklanan hukuki sorumluluk kiralayana aittir.

Madde 15 – Devir ve Alt Kiralama Yasağı;

Kiracı, kiralayanın onayı olmadan, iş yerini kiralama hakkını kısmen veya tamamen başkasına devredemeyeceği gibi kiraya da veremeyecek ve iştigal konusunu değiştiremeyecek ve başkasının yararlanmasına terk edemeyecektir. İş yerinin asıl ünitelerini teşkil eden odalar, yiyecek, içecek, çamaşırhane, telefon, yüzme havuzu vb. gibi ünitelerine ait yerlerin işletme hakkı kiracıya ait olup, kiracı hiçbir suretle bu hakkını başka bir kiracıya vermeyecek ve devretmeyecektir.

Madde 16 – İşletme Şekli ve Denetim Hakkı;

Kiracı sözleşme süresi sonunda işletmeyi kiralayana devrederken kiralananın otel niteliğini bozmayacaktır.

Yetkili merciler tarafından yapılacak denetlemelerde görülen eksiklikler yazılı olarak işletmeye bildirilir. Bu eksiklikler en geç 10 gün içerisinde giderilmelidir. Bununla ilgili kiracı kiralayandan herhangi bir hak iddia edemez.

Madde 17 – Kiracının Sözleşme Süresi Sona Ermeden Oteli ve İşletmeyi Terk Etmesi;

Kiracının herhangi bir sebeple sözleşme süresini tamamlamadan oteli ve işletmeyi terk etmesi veya boşaltması halinde kiralayan, kiracının mevcut teminatlarına başvurarak bunları irat kaydedeceği gibi, ayrıca uğrayacağı zarar ve ziyanı da kiracıdan talep edecektir.

Madde 18 – Muhtelif Hükümler;

Kiracı oteli, müştemilatını, tesisatlarını ve hareketli malzemeleri ile kiralayan tarafından istenen teminatları üçüncü şahıslara karşı borç veya garanti karşılığı gösteremez, kefalet ve rehin veremez.

Kiracı, otelin iç ve dış temizliğine gereken hassasiyeti gösterecek, bu konuda gelebilecek uyarılardan sorumlu olacak ve verilecek cezaları ödeyecektir. Kiracı otelin personel ve giriş çıkışlarının güvenliğini sağlayacaktır.

Kiralayan’ın devrettiği otelin Google yorumlar hesabında 22.10.2024 tarihi itibariyle 664 yorum ve 4.2/5 puan bulunmaktadır.

Kiracı bu puanı yüksek tutmak için özenle iş görme yükümlülüğü altındadır.

Google yorumlara sahte puan, sahte yorum gibi işletmenin ticari kimliğine zarar verecek nitelikte yorumlar yapılmayacaktır. Kiracı buna karşı gerekli önlem ve tedbirleri alacaktır.

Google yorumlardaki puanların ciddi derecede düşmesi, müşterilerin memnuniyetsizliği, işletmenin Google’daki puan ortalamasının 4/5’in altına düşmesi genel hükümler uyarınca sözleşmeye aykırılık olarak değerlendirilecektir. Bu aykırılıkların 30 gün içerisinde düzeltilmemesi durumunda kiraya veren tarafından işbu sözleşme feshedilebilecektir.

Kiracı bu aykırılıkları düzeltmek için sahte kullanıcılardan sahte yorum alma yoluna başvuramayacaktır.

Kiracı, kendi kusuru veya çalışanlarının her ne surette olursa olsun kusurlu davranışları nedeniyle, otelde veya otele ait ünitelerde üçüncü şahısların zarar görmesi halinde, doğan zararı tazminle sorumludur. Kiracının kiralayana rücu hakkı bulunmamaktadır.

Kiralayan ve kiracı arasında doğabilecek herhangi bir borç ilişkisi sebep gösterilerek, kiracının kiralayana yapacağı ödemelerden hiçbir surette takas ve mahsup işlemi yapılamaz.

Madde 19 – Teminat;

Sözleşmenin feshi, sözleşmeden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi, ödenmeyen kiraların temin edilmesi ve kiralayanın alacak ve zararlarını karşılamak üzere ………………………… TL bedel kira sözleşmesinin imzalanmasının akabinde 5 iş günü içerisinde depozito olarak kiralayanın bildirdiği banka hesabına ödenecektir.

Madde 20 – Harç ve Masraflar;

Sözleşmenin ikmali için gereken her türlü vergi, resim, harç, fon, noter vb. masraflar kiracıya aittir.

Kiracı, kira stopajı, çevre temizlik vergisi vb. gibi kiracıya yüklenebilecek bilumum vergilerle, sonradan oluşacak bütün vergi ve diğer giderleri üstlenmek ve süresi içinde ilgili yerlere ödemek zorundadır.

Madde 21 – Tebligat Adresi;

Taraflar, bu sözleşmenin başlangıcında yazılı adresini yasal yerleşim yeri adresi olarak göstermişlerdir. Her türlü tebligat bu adreslere yapılacaktır. Noter aracılığı ile veya iadeli taahhütlü mektupla diğer tarafa bildirilmemiş olan adres değişiklikleri tebligatın geçerliliğini etkilemez.

Madde 22 – Sözleşmenin Yürürlüğü ve Sona Ermesi;

Bu sözleşme taraflarca imzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer. 6098 sayılı TBK ve 2004 sayılı İİK hükümlerindeki sebeplerin varlığı halinde sona erer.

Madde 23 – Uyuşmazlıkların Çözümünde Yetkili Mahkeme ve İcra Daireleri;

İş bu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.

Bu sözleşmede yer almayan hususlar hakkında 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.

İşbu sözleşmeden doğan damga vergisi, kiracıya ait olup, kiracı damga vergisini ödediğine dair dekontu / makbuzu en geç 10 gün içinde kiralayana ibraz edecektir.

23 (yirmi üç) maddeden oluşan işbu sözleşme iki nüsha olarak düzenlenmiş ve imzalanarak taraflarca teyit edilmiştir.  …/…/…

KİRALAYAN                                                 KİRACI

     Kaşe                                                               Kaşe

     İmza                                                               İmza        

OTEL KİRALAMA SÖZLEŞMESİ

Otel Kiralama Sözleşmesinde Stopaj Kime Aittir?

İşyeri kira sözleşmelerinde stopaj ödemesi kiracıya aittir.

Otel Kiralama Sözleşmesinde Tahliye Taahhütnamesi alabilir miyim?

İşyeri kira sözleşmelerinde kiralananı kolayca tahliye edebilmek için tahliye taahhütnamesi alabilirsiniz. Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartları için bu yazının üzerine tıklayarak ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

Otel Kiralama Sözleşmesi Noter Aracılığıyla mı Yapılmalı?

Noter aracılığıyla yapılmak zorunda değildir. Ancak kira sözleşmesinin ispat gücü açısından Noter vasıtasıyla yapılmasında fayda bulunmaktadır.

Yukarıda paylaştığımız kira sözleşmesi örnek niteliğinde olup, otel kiralama sözleşmelerinizde kiralayacağınız taşınmazın niteliği ve hukuki taleplerinize göre daha kapsamlı bir sözleşme yapılmasında fayda bulunmaktadır.

Yorum yapın