
Askerlik Sonrası İşe Alınmayan İşçinin Tazminat Hakkı
4857 sayılı İş Kanunu m.31 gereği askeri görev sebebiyle işinden ayrılmak zorunda kalan işçinin askerlik görevi bittikten sonra 2 ay içinde eski işine girebilmesi mümkündür. İşçinin askerden döndükten sonra işe girmek için başvuru yapması durumunda işveren işçiyi eski işi ya da benzer bir işe, benzeri bir iş yoksa boşalacak ilk işe almak zorundadır. İşveren böyle bir talep olması durumunda askerden dönen işçi yerine başka birini tercih edemez. Eğer işveren askerden dönen işçiyi işe almazsa işçiye 3 aylık ücret tutarında tazminat ödemek zorunda kalır.
4857 sayılı kanunun Askerlik ve kanundan doğan çalışma başlıklı düzenlemesi:
Madde 31 – Muvazzaf askerlik ödevi dışında manevra veya herhangi bir sebeple silah altına alınan veyahut herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi yüzünden işinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi işinden ayrıldığı günden başlayarak iki ay sonra işverence feshedilmiş sayılır.İşçinin bu haktan faydalanabilmesi için o işte en az bir yıl çalışmış olması şarttır. Bir yıldan çok çalışmaya karşılık her fazla yıl için, ayrıca iki gün eklenir. Şu kadar ki bu sürenin tamamı doksan günü geçemez.
İş sözleşmesinin feshedilmiş sayılabilmesi için beklenilmesi gereken süre içinde işçinin ücreti işlemez. Ancak özel kanunların bu husustaki hükümleri saklıdır. Bu süre içinde iş sözleşmesinin Kanundan doğan başka bir sebebe dayanılarak işveren veya işçi tarafından feshedildiği öteki tarafa bildirilmiş olsa bile, fesih için Kanunun gösterdiği süre bu sürenin bitiminden sonra işlemeye başlar. Ancak iş sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmış ve sözleşmeyukarıda yazılı süre içinde kendiliğinden sona eriyorsa bu madde hükümleri uygulanmaz.Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih
13 6/2/2014 tarihli ve 6518 sayılı Kanunun 58 inci maddesiyle bu fıkrada yer alan “yüzde ellisi” ibaresi “tamamı” şeklinde değiştirilmiştir.
ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.
Askerden Sonra İşe Alınmama Tazminatı Hesaplama
Askerden Sonra İşe Alınmama Tazminatı Hesaplama
Askerden Sonra İşe Alınmayan İşçi Tazminat Davası
Askerden sonra işe alınmayan işçinin işe iade davası açması mümkün değildir. İşçinin işe alınmaması durumunda sadece eda davası olarak tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.
Askerde Sonra İşe Alınmayan İşçi Emsal Karar
T.C. Yargıtay HG.HUKUK GENEL KURULU Esas:2015-1608 Karar:2018-448 Karar Tarihi:07.03.2018
Şu hâlde 4857 sayılı İş Kanunu’nun 31/4’üncü maddesi askeri veya kanuni bir ödev nedeni ile işten ayrılan işçiyi Kanunda öngörülen süre içinde başvurması hâlinde tekrar işe alması konusunda işverene bir yükümlülük getirmiş ise de, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi hâlinde işçiye işe alınması konusunda bir dava açma imkânı tanımayıp işverenin Kanunla getirilen yükümlülüğe uymamasının yaptırımı tazminat olarak belirlendiğine göre davacının işe iade istemi ile dava açması mümkün değildir.Kaldı ki mahkemenin 6100 sayılı HMK’nın 26’ncı maddesinde hükme bağlanan “taleple bağlılık” ilkesine aykırı biçimde işe iade istemi ile açılan davayı tespit davası olarak kabul edip davalı işverenin askerlik dönüşü davacı işçiyi işe başlatmamasının hukuka aykırı olduğunun tespitine karar vermesi de olanaklı değildir.
Bununla birlikte davalı işverence davacının tekrar işe alınması yönündeki talebi kabul edilmediğine göre, davacı işçinin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 31/4’üncü maddesi uyarınca ” üç aylık ücret tutarında tazminat” istemini içeren eda davası açması gerektiğinden, tespit kararı verilmesinde de hukuki yararı olduğundan söz edilemez.
Bedelli Askerlik Görevinden Döndükten Sonra Aynı İşe Girebilir Miyim?
Bedelli askerlik görevinden döndükten sonra 2 ay içerisinde eski işyerinize dönmeniz mümkündür. İşveren sizi aynı ya da benzeri pozisyonda işe almazsa en son aldığınız 3 aylık net maaşı tazminat olarak talep etme hakkınız bulunmaktadır.
Yedek Subaylık/ Yedek Astsubaylık Dönüşü Eski İşime Girebilir Miyim?
Muvazzaf subaylık harici yedek subay ya da yedek astsubaylık görevinden döndükten sonra da 2 ay içerisinde eski işyerinize dönmeniz mümkündür. İşveren sizi aynı ya da benzeri pozisyonda işe almazsa en son aldığınız 3 aylık net maaşı tazminat olarak talep etme hakkınız bulunmaktadır.