Memurlara çalışma hayatında bazı hal ve koşullarda disiplin cezası verilebilmekte olup bu durum memurun çalışma hayatını ve kariyerini etkileyebilecek noktalara gelebilmektedir. Bu nedenle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca memurlara savunma hakkı tanınır ve savunma hakkı verilmeden disiplin cezası verilemez. Bu yazımızda Memurlara Verilen Disiplin Cezalarına İtiraz ve İptal Davası konusu ele alınacaktır.
Memurlar ve diğer kamu görevlileri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemez. (2709 S. K. m. 129; 657 S. K. m. 130)
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 125’te memurlara verilebilecek disiplin cezaları düzenlenmiştir. Bu maddeye göre memurlara verilebilecek disiplin cezaları şunlardır:
- Uyarma : Memurun görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazılı bir şekilde bildirilmesidir.
- Kınama : Memura davranışlarında ve görevleri yapmasında kusuru bulunduğunun yazılı bir şekilde bildirilmesidir.
- Aylıktan kesme : Memurun brüt aylığından 1/30 ve 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.
- Kademe İlerlemesinin durdurulması : Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 ve 3 yıl arası durdurulmasıdır.
- Devlet Memurluğundan Çıkarma : Bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarılmaktır.
Öğrenim durumları nedeniyle yükselebilecekleri kadroların son kademelerinde bulunan Devlet memurlarının, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilmesini gerektiren hallerde, brüt aylıklarının ¼’ü – ½’si kesilir ve tekerrüründe görevlerine son verilir.
Memurlara kanunla sayılan yukarıdaki disiplin cezaları dışında herhangi bir ceza verilmesi söz konusu değildir.
DİSİPLİN CEZASI SİCİLDEN SİLİNİR Mİ? DİSİPLİN CEZASININ SİCİLDEN SİLİNME SÜRESİ?
Aleyhinde disiplin cezası verilen devlet memuru bu cezanın silinip silinemeyeceğini, silinebilirse disiplin cezasının ne zaman silineceğini merak etmektedir. Disiplin cezası sicil dosyasından ne zaman silinir? Bu durum 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m.133’te düzenlenmiştir. Disiplin cezalarının bir süre sonra özlük dosyasından silinmesi başlıklı Madde 133’e göre; “Disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene, diğer cezaların uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir. Memurun, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse, isteğinin yerine getirilmesine karar verilerek bu karar özlük dosyasına işlenir. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının özlük dosyasından çıkarılmasında disiplin kurulunun mütalaası alındıktan sonra yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır. “
Bu kanun hükmünden anlayacağımız üzere uyarma ve kınama cezası 5 yıl, diğer disiplin cezaları ise 10 sene sonra sicil dosyasından silinebilir.
DİSİPLİN CEZALARINDA ZAMANAŞIMI VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 125‘te düzenlenen disiplin suçlarında fiil ve halleri işleyen memurlar hakkında bu fiillerin işlendiğinin öğrenilmesinden itibaren uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezalarının uygulanabilmesi için öğrenme tarihinden itibaren 1 ay içinde disiplin soruşturmasına başlanılmış olması gerekmektedir. Memurluktan çıkarma cezası için ise bu disiplin cezasının gerektirecek fiilin öğrenilmesinden itibaren 6 ay içinde disiplin kovuşturmasına başlanılmış olması gerekmektedir. Başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar. Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar. (567 sayılı DMK m.127)
HAKKINDA DİSİPLİN CEZASI VERİLEN MEMURUN İTİRAZ SÜRESİ
Hakkında disiplin cezası verilen memur uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı 7 gün içinde disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı ise 7 gün içerisinde Yüksek Disiplin Kuruluna itiraz edebilir. İtirazın reddedilmesi ya da itiraz edilmemesi durumunda karar kesinleşir. Kararın kesinleşmesinden sonra ilgililerin yetkili idare mahkemesinde İdari İşlemin-Disiplin Cezasının İptali Davası açma hakkı doğar. Bu dava kararın kesinleşmesinden itibaren 60 günlük süre içerisinde açılmalıdır.
DİSİPLİN CEZASININ İPTALİ DAVASI NEDİR? KAÇ GÜN İÇİNDE AÇILABİLİR?
Hakkında disiplin cezası verilen ve bu karara itiraz eden devlet memurları itirazın reddinin tebliğinden itibaren ya da 7 gün içinde itiraz etmeyip süreyi kaçıran devlet memurları 7.günün bitiminden itibaren 60 gün içinde yetkili idare mahkemelerinde Disiplin Cezasının İptali Davası açabilir.
Devlet memuriyetinden çıkarılma cezasına karşı itiraz hakkı bulunmamaktadır. Devlet memuriyetinden çıkarılma cezasına karşı memuriyetten çıkarılan kişi ivedilikle bu kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde yetkili idare mahkemesinde yürütme durdurma istemli disiplin cezasının iptali davası açmalıdır.
DİSİPLİN CEZASININ İPTALİ DAVASINDA YETKİLİ İDARE MAHKEMESİ NERESİDİR?
Kanunda aksi hüküm bulunmadıkça ilgili disiplin cezasının veren kurumun bulunduğu yer mahkemeleri yetkili mahkemedir. Disiplin cezasını veren kurumun bulunduğu ilde idare mahkemesi yoksa en yakın idare mahkemesi yetkili idare mahkemesidir. Ancak dikkat edilmesi gerekir ki 30 Temmuz 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan kanun değişikliğiyle beraber 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’na Askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıklar aleyhinde açılmış idari davalar için yetki yönünden özel düzenleme getirilmiştir. Askerî hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıklara ilişkin davalarda yetkili mahkemenin, ilgilinin görev yaptığı yerin idari yargı yetkisi yönünden bağlı olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi olduğu anlaşılmaktadır.
Müvekkillerimize disiplin cezasının iptali, uyarma cezasına itiraz, kınama cezasına itiraz, aylık kesme cezasına itiraz, kademe ilerlemesinin durdurulmasına itiraz, memurluktan çıkarılmanın iptali davası ve kesinleşen diğer disiplin cezasının iptal davası konularında son derece profesyonel bir şekilde hizmet vermekteyiz.
Hocam merhaba, bahsedeceğim mevzuda; hukuki durumumu, hakkımı anlayıp sizinle temasa geçebiilirim.20 Ekim 2023 günü, Eskişehir Valiliği il disiplin kurulu, bana ” 2 yıl kademe ilerlemesi durdurma” cezasını tebliğ edildi. 27 Ekim 2023’te Tarım Bakanlığı-Yüksek disiplin kuruluna itiraz ettim. İtirazımın red edildiğine dair karar ise 2 gün önce, 12.01.2024’te şahsıma tebliğ edildi. Cezaya, mahkeme yolu ile itiraz süreci için hangi süre zarfında, ne yapmalıyım ?
Merhabalar, 12.01.2024 tarihinden itibaren 60 gün içerisinde disiplin cezasının iptali için idari dava açmanız gerekmektedir. 12 Mart 2024 Salı gününe kadar dava açılması gerekiyor.
Merhabalar Avukat bey. Hakkımda verilen kınama kararına karşı itiraz dilekçesi sundum fakat sonra cezanın verilip verilmediğiyle ilgili bir tebliğde bulunulmadı. Okul müdürüne sordum bilmiyorum dedi. Bugün mebbise yeni eklenen ceza modülüne baktığımda 6.11.2023 tarihinde hakkında kınama cezası verildiğini gördüm. Eğer itirazımın kabul edilmediği ve ceza aldığım tarafıma tebliğ edilseydi cezanın iptali için hakkımı arayacaktım. Şu durumda ne yapmam gerekir? Cezanın kesinleştiğinin tarafıma tebliğ edilmesi gerekmez miydi?
Merhabalar tebliğ edilmediği için dava açma süreniz başlamaz. Tebliğ belgesi ve kınama kararını yazılı dilekçeyle kurumdan isteyip sonra idari dava açabilirsiniz.
merhabalar tarafıma 20.05.2024 tarihinde kınama cezası teblıği yapıldı. gelen yazıda tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde itiraz edebilirsiniz denilmiş. bu 7 günlük sürenin son günü 27.05.2024 mü baz alınır yoksa 28.05.2024 tarihi mi son gün oluyor
20.05.2024 tarihinde tebliğ edildiyse 7 günlük süre 27.05.2024 Pazartesi mesai bitimiyle biter.
Kınama disiplin cezası aldım yerel mahkeme usul yönünden bozdu
Ancak bakanlık karara itiraz edip istinafa başvurdu, istinaf mahkemesinin kararı beklenilmeden
Tarafıma 2. Kez kınama cezası verildi
Normalde bakanlık istinaf kararı sonucunu beklemesi gerekmiyormuydu
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
İdare mahkemesi kararları derhal uygulanır. Usul yönünden bozulan kararlar hakkında bakanlık tekrar usule uygun olarak işlem tesis edebilir. Hatalı bir durum yok.
Hocam bende ihraç oldum adlı ceza beklemeden ki savunmamizda bunu yazdım ama kurum ihraç etti ve bu süreçte hiç açığa alınmadım ve soruşturma 19 12 2023 te açıldı ve ihraç kararı 29 05 2024 te verildi açığa alınma ama bir garip zaten. Ve karar bana hala gelmedi teblig etmedim yani. Karar çıksın yd başvurusu yapacam ama burada Bi hata yokmu açığa alınmak gerekmiyor uydu telafisi imkansız snuc doğurmadı mi bu sizce şimdi
Kamudaki görevimi tam ve zamanında yapmadığım gerekçesiyle disiplin cezası aldım. Soruşturma sürecinde çeşitli görevlerim için sorular soruldu. Ben de kanıtlarıyla görevlerimi yerine getirdiğim konusunda cevaplar verdim. Ama bana tebliğ edilen belgede sadece aldığım disiplin cezası ve dayandırdıkları madde var. Açık ve net şekilde hangi görevimi ihmal ettiğim için ceza aldığım yazmıyor. Bu nedenle idari yargı bu cezayı iptal edebilir mi? Dava açmayı önerir misiniz?
Dava açtığınız durumda mahkeme kurumunuzdan hangi somut gerekçeyle hangi cezayı verdiğini talep eder. Kurumunuz somut gerekçelerle açıklama yapamazsa kuvvetle muhtemel cezanız iptal edilir. O yüzden dava açmanızı tavsiye ederim.
Uyarma cezası aldım bu ceza Usul yönünden hatalı bulunup yerel mahkeme tarafından bozulursa idare yeni bir ceza tahsis etme hakkı var mı yoksa dava istinafa mı gidecek? İşleyiş nasıl oluyor
Karar usulden bozulursa idare usule uygun bir şekilde tekrar disiplin cezası verebilir. Yeni verilecek disiplin cezasını da tebliğden itibaren 60 gün içerisinde idari dava konusu yapabilirsiniz.
Usulden iptal edilen ceza hakkında yeniden ceza verme durumu anayasa mahkemesi Mart 2024 te iptal etmedi mi ben mi yanlış biliyorum?