Ceza mahkumiyeti alan her kişinin aklına gelen ilk soru şudur: Kaç yıl yatarım var? Erken tahliye olma ihtimalim var mı? Bugünkü yazımızda bu konulara değineceğiz.
İnfaz Hukuku Nedir? İnfaz Nasıl Hesaplanır?
İnfaz hukuku, mahkeme hükmünün kesinleşmesinden cezanın infazının yani yatarının tamamlanmasına kadar geçen süredeki süreci düzenleyen hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı cezaların, adli para cezalarının ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesindeki usul ve esasları düzenler.
Ceza Muhakemesi hukuku, sanığın suç işleyip işlemediği hususunun nasıl belirleneceği hususunu düzenlerken İnfaz Hukuku ise verilen cezanın hangi usul ve yöntem izlenerek infaz edileceği hususunu düzenlemektedir. Bu nedenle İnfaz düzenlemesi 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkındaki yasada ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.
Ayrıca belirtmek gerekir ki sanığın cezasının infazı esnasında bazı durumlarda muhakeme yapılması mümkündür. Örneğin ceza kesinleştikten sonra kanun maddesinde sanığın lehine bir düzenleme yapıldığı durumlarda sanık eğer yeni kanuna göre daha az hapis yatması gerekiyorsa Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun m.98’de yer alan “Mahkûmiyet hükmünün yorumunda veya çektirilecek cezanın hesabında duraksama” başlıklı madde gereğince cezanın yorumlanması yönünde itiraz varsa hükmü veren mahkemeden, cezanın hesabı yönünde itiraz varsa infaz hakimliğinden duraksamanın giderilmesi veya yerine getirilecek cezanın belirlenmesi için karar istenebilir.
CGİK m.98 kapsamında yapılan başvurular cezanın infazını ertelemez. Ancak, mahkeme veya infaz hâkimliği olayın özelliğine göre infazın ertelenmesine veya durdurulmasına karar verebilir.
Yabancı ülkelerde verilen ceza mahkumiyeti Türkiye’de infaz edilebilir mi?
Yabancı ülke mahkeme kararları Türkiye’de doğrudan infaz edilemez. Yabancı devletlerde verilen mahkumiyet hükümlerinin Türkiye’de infaz edilebilmesi için 6706 sayılı CEZAÎ KONULARDA ULUSLARARASI ADLÎ İŞ BİRLİĞİ KANUNU gereğince tanıma muhakemesi yapılması gerekir. Bu kanun kapsamında yetkili kılınan mahkeme Ankara Ağır Ceza Mahkemesidir. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi on beş gün içerisinde yabancı devlet mahkemelerin vermiş olduğu mahkumiyet kararını Türk Kanunlarına uyarlar ve Türkiye’de verilecek olan cezayı tayin eder. Türkiye’de tanıma muhakemesi yoluyla verilen ceza yabancı devlet mahkemesinin verdiği ceza süresini geçemez.
İnfazının hesaplanıp sizlere ayrıntılı bir şekilde yollanması için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz. Görülmekte olan ceza davalarınız için alanında uzman bir ceza avukatından danışmanlık almanız son derece önemlidir. Ankara’daki avukatlık büromuzla iletişime geçerek Ankara ceza avukatı tavsiye listesinde bulunan ceza avukatlarımızdan son derece profesyonel hukuki destek alabilirsiniz.
Avukat TALHA YAYLA – Ankara Barosu