Geçmişe Yönelik Mükellefiyet Tesisi

Vergi daireleri özellikle son zamanlarda sosyal medya üzerinden gelir elde edenler başta olmak üzere beyanname vermeden gelir elde eden kişileri tespit ederek geçmişe yönelik mükellefiyet tesis etmektedir. Geçmişe yönelik olarak mükellefiyet tesis edildiği zaman ödenmeyen geçmiş Bağkur primleri mükelleflere toplu borç olarak yansıtılmaktadır. Ayrıca mükelleflere vergi ziyaı cezası da verilmektedir. Bu yazımızda benzeri durumu yaşayan kişilerin asgari düzeyde bilmesi gerekenleri kaleme aldık.

Geçmişe Yönelik Mükellefiyet Tesisi ve Bağkur Borcu Çıkarılmasına Örnek Olay

Örnekle açıklamak gerekirse 2022 yılından itibaren Youtube, Tiktok ya da benzeri sosyal medya üzerinden gelir elde ettiğiniz ve bu gelir üzerinden vergi vermediğiniz varsayımında bulunalım. Vergi Dairesi ise bu durumu 2024 yılında fark etti. Vergi dairesi bu aşamadan sonra sizi izaha davet eder ve izaha davetten sonra 2022 yılından itibaren vergi vermeniz gerektiği için mükellefiyetinizi 2022 yılından itibaren aktif hale getirir. 2022 yılı ve 2024 yılları arasındaki ödemeniz gereken ama ödemediğiniz Bağkur Primleri toplu borç olarak size yansıtılır. Ayrıca ödemeniz gereken vergiler açısından vergi ziyaı cezası verilir. 449 Numaralı VUK Tebliği gereğince ise vergi ziyaı cezasının dışında özel usulsüzlük cezası verilmesi uygulaması da kaldırılarak mükellefler lehine düzenleme sağlanmıştır.

449 Nolu VUK Genel Tebliği ve Önemli Detayları

449 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Uyarınca beyanname vermeyen mükelleflere geçmişe yönelik özel usulsüzlük cezası verilmeyeceği yayınlanmıştır. Diğer taraftan, beyanname verilmemesi nedeniyle söz konusu mükellefler hakkında geçmişe yönelik olarak verginin tarh edilmesine, süresinde tahakkuk etmeyen vergiler için vergi ziyaı cezası kesilmesine ve işe başlamanın süresinde bildirilmemesi nedeniyle Kanunun 352/I-7 maddesi hükmü uyarınca usulsüzlük cezası kesilmesine yönelik işlemlerin yapılmasına devam edileceği hususu da belirtilmiştir.

Geçmişe Yönelik Özel Usulsüzlük Cezası Kesilmesi Durumunda Ne Yapılması Gerekmektedir

449 numaralı VUK Genel Tebliği uyarınca geçmişe yönelik olarak beyanname vermeme sebebiyle özel usulsüzlük cezası verilmemesi gerektiğinden yukarıda bahsettik. Eğer vergi daireniz buna rağmen özel usulsüzlük cezası kestiyse iki seçeneğiniz bulunmaktadır.

  • İlgili işlemin tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Vergi Mahkemesinde iptal davası açabilirsiniz.
  • İlgili işlemin kaldırılması için vergi dairesine yazılı başvuruda bulunabilirsiniz.

Eğer yazılı başvuru yolunu seçtiyseniz yazılı başvurunun idari dava açma süresini durdurduğunu unutmayın. Özel Usulsüzlük Cezasına karşı açılacak olan iptal davası İYUK m.27/4 gereği verginin tahsil edilmesini dava sonuna kadar durdurur. Ayrıca yürütme durdurma kararı almanıza gerek yoktur.

Geçmişe Yönelik Mükellefiyet Tesisi

Geçmişe Yönelik Mükellefiyeti Tespit Edilenlerin Yapması Gerekenler

Geçmişe yönelik olarak mükellefiyet tesis edilen mükelleflerden beyannamelerini ve Form Ba ile Form Bs bildirimlerini elektronik ortamda göndermek zorunda olanlara, vergi dairesince; haklarında (vergi türleri de belirtilmek suretiyle) mükellefiyet tesis edildiği, 340 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve 15 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde yer alan esaslar çerçevesinde beyanname ve bildirimlerini elektronik ortamda vermelerini sağlayacak işlemleri yerine getirmeleri için kendilerine 15 günlük süre verildiği hususu bir yazı ile tebliğ edilir. Bu tebliğden itibaren mükellefler gerekli işlemleri yapmak zorundadır. Bir muhasebeciyle anlaşıp elektronik ortamda 15 gün içerisinde mükellefiyet tesis etmeniz gerekmektedir. Mükellefiyet tesis işlemlerinde 449 numaralı VUK Genel Tebliğinden faydalandığınızı ve özel usulsüzlük cezası kesilmemesi gerektiğini vergi dairesine bildirmenizde fayda bulunmaktadır.

Vergi Hukukuna ilişkin diğer yazılarımızı okumak için bu yazının üzerine tıklayabilirsiniz.

Yorum yapın