Bu makalemizde, malik hanesi boş bırakılan taşınmazların tapu kayıtları ile ilgili yapılması gereken iş ve işlemler hakkında genel bir bilgilendirme yapacağız. 766 sayılı Tapulama Kanunu 12 Mayıs 1966 tarihinde, 3402 sayılı kadastro Kanunu ise 09.10.1987 tarihinde yürürlüğe girmiştir.Aradan geçen uzun süreye rağmen hala 766 sayılı Tapulama Kanunu döneminde yapılan kadastro çalışmaları nedeniyle bazı hukuki uyuşmazlıklar ortaya çıkabilmektedir.
Tapu Kaydının Malik Hanesi Neden Boş Bırakılır?
Kadastro çalışmaları başlamadan önce Kadastro müdürü, mahalli hukuk mahkemesinde, bu alandaki taşınmaz mallar hakkında görülmekte olan kadastro ile ilgili davalarla hükme bağlanmış olup da henüz kesinleşmeyen davaların listesini alır ve bunu çalışma alanı ile ilgili tüm tapu, vergi, harita ve diğer belge örnekleri ile birlikte kadastro teknisyenliğine verir. (766 S.K. m.13, 3402 S.K. m.5)
Kadastro teknisyenleri, kadastro çalışmasını yaparken hukuk mahkemelerinde hakkında dava açılmış olan taşınmazların ada ve parsel numaralarını verip geometrik olarak sınırlarını belirledikten sonra davalı olması nedeniyle malik hanesini boş bırakarak kadastro tutanağını kadastro mahkemesine devreder.
Sonuç olarak hakkında mahalli hukuk mahkemelerinde dava bulunan ve kadastrosu yapılan taşınmazlarla ilgili kadastro tutanaklarının malik haneleri boş bırakılmaktadır.
Malik Hanesi Boş Bırakılan Taşınmazlarla İlgili Olarak Yapılacak İşlemler Nelerdir?
- Mahalli hukuk mahkemeleri, hakkında kadastro tutanağı düzenlenen taşınmazlarla ilgili ellerinde bulunan davaları görevsizlik kararı vererek kadastro mahkemesine devreder.
- Kadastro mahkemesi, kadastro tutanakları ve görevsizlikle kendisine devredilen dava dosyasını birleştirerek esasına kaydeder ve davanın taraflarına duruşma gününü tebliğ eder.
- Kadastro mahkemesi, taraflarca takip edilmese bile, malik hanesi boş bırakılan bu taşınmazlarla ilgili gerekli araştırmaları re’sen yaparak gerçek malikleri tespit etmekle yükümlüdür.

Hakkında Dava Olmamasına Rağmen Malik Hanesi Boş Bırakılan Taşınmazlar Hakkında Yapılacak İşlemler Nelerdir?
Nadiren de olsa hakkında dava olmamasına rağmen bazı davalı oldukları gerekçesiyle kadastro tutanaklarının malik hanelerinin boş bırakılarak kadastro mahkemesine devredildiği anlaşılmaktadır.
Kadastro tutanağı ve dava dosyası kendisine devredilen kadastro mahkemesi, mahallinde keşif yaparak kendisine devredilen kadastro tutanağına konu taşınmaz ile mahkemeden devredilen dava dosyasının aynı taşınmazla ilgili olup olmadığını tespit eder.
Kadastro mahkemesi, mahalli mahkemeden devredilen dava dosyası ile malik hanesi boş bırakılan kadastro tutanağı aynı taşınmazla ilgili ise yargılamaya devamla gerçek malikleri bularak tapu kaydını oluştur.
Şayet, mahkemeden devredilen dava dosyası ile malik hanesi boş bırakılan kadastro tutanağı aynı taşınmazla ilgili değilse, kadastro mahkemesi “kadastro işlemlerinin olağan usule göre tamamlanıp mülkiyet sütununun doldurulması” için kadastro tutanağını kadastro müdürlüğüne devreder.
Bu şekilde kadastro tutanağı kendisine gönderilen kadastro müdürlüğü taşınmazla ilgili olarak olağan usul ile kadastro işlemlerini yaparak mülkiyet sütununu doldurup askı ilana çıkar.
Malik Hanesi Boş Bırakılan Taşınmazlarla İlgili Davalar Hangi Mahkemede Açılmalıdır?
3402 sayılı Kadastro Kanununun 28. Maddesine göre mahalli mahkemelerde davalı olmaları nedeniyle malik hanesi boş bırakılan taşınmazlarla ilgili davalara bakma görevi Kadastro Mahkemesine aittir. Kanunun 30/2 maddesine göre, Kadastro mahkemesi kendisine devredilen taşınmazların maliklerini tespit ederek tapu sicillerini oluşturmak zorundadır. Davalı olduğu gerekçesi ile malik hanesi boş bırakılmasına rağmen, kadastro mahkemesine kadastro tutanağı devredilmeyen veya kadastro tutanağı kaybolan taşınmazlarla ilgili davaların da kadastro mahkemesinde açılması gerekmektedir.