5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu m.3/1 Eşyayı Gümrük İşlemlerine Tabi Tutmadan Yurda Sokma Suçu
- Maddi Unsur
Suçun konusu, gümrük işlemlerine tabi tutulmaksızın ülkeye sokulan eşyadır. Maddedeki eşya tabirinden ne anlaşılması gerektiği 4458 sayılı Gümrük Kanunu madde 3/23’te düzenlenmiştir. Söz konusu yasaya göre, eşya deyimi, her türlü madde, ürün ve değeri ifade eder. Suçun faili, eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın getiren gerçek kişi ya da kişilerdir. İradi olarak hareket yeteceği sadece insanlara özgü olduğundan tüzel kişiler suçun faili olamazlar. Fiil, söz konusu eşyanın gümrük işlemlerine tabi tutulmaksızın ülkeye sokulmasıdır. Kaçak eşyaların bizzat sanık tarafından yurt dışından getirildiğine dair delil yoksa sanık m.3/1’den cezalandırılamaz,(Yargıtay 7.CD., 12.02.2019, 2015/12085 E., 2019/6348 K.) şartları varsa daha ileride değineceğim m.3/5 kapsamında sanık cezalandırılabilir. Söz konusu fıkranın devamında ise eşyanın gümrük kapıları dışından yurda sokulması durumunda ise suçun cezası artırılmıştır. Gümrük kapısı dışından eşyanın yurda sokulmasının kanun koyucu tarafından daha ağır bir ihlal olarak değerlendirildiği anlaşılmaktadır.
- Manevi Unsur
Manevi unsur kasttır. Fıkrada ticari amaç unsur olarak belirtilmemişse de Yargıtay’ın değişik kararlarında 1.fıkra için de ticari amacın bulunması suçun oluşumu için aranmıştır. Örneğin ticari miktarda olmayan sigarayı gümrük işlemlerine tabi tutmadan yurda sokma eylemi bu suçu oluşturmaz. Yani 1.fıkradaki suç uygulamaya göre özel amaçla işlenebilir. Amaç ticari olmalıdır. Kanunun lafzında ticari amaç aranmamasına rağmen uygulamada ticari amacın aranması şahsi kanaatime göre yerindedir zira kaçakçılık TDK’da kelime anlamı olarak, bir devletin yasalarına karşı gelerek yapılan ticaret anlamına gelmektedir. Uygulamada şahsi kullanımların da cezalandırılması kanunun amacına uymayacaktır. Bu nedenle Yargıtay’ın da uygulamalarındaki gibi ticari amaç yoksa tipiklik oluşmaz, fail şartları varsa Gümrük Kanunu’nda yer alan kabahat hükümlerine göre cezalandırılır.
- Hukuka Aykırılık Unsuru
Gümrük işlemleri kavramından ne anlaşılması gerektiğinin belirlenmesi için Gümrük Kanunu m.74 ile m.150 arasında yer alan sekiz tür rejimden birine göre gümrük işlemleri tanımlanmalıdır. Bu gümrük işlemlerine tabi tutulmaksızın eşyanın yurda sokulması suçun hukuka aykırılık unsurunu oluşturmaktadır.
- Özel Görünüş Biçimleri
İştirak
Fail gümrük memurlarına rüşvet vermek ya da başka bir kazanç sağlamak suretiyle gümrük memurunun göz yummasıyla eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmadan yurda sokabilir. Bu durumlarda gümrük memuru, kaçakçılık fiilini önlemek, izlemek ve araştırmakla görevli memur olması sebebiyle KMK m.4/6 uyarınca müşterek fail olarak söz konusu suçtan sorumlu tutulur. Suç özgü bir suç olmadığı için bu fiile müşterek fail, yardım eden ve azmettiren olarak iştirak edilebilmesi mümkündür.
Teşebbüs
Suç teşebbüse elverişlidir. Örneğin eşya sahibinin gümrük beyanı verdikten sonra geçici depolama yerinde beyan haricinde eşya bulundurduğu anlaşılırsa m.3/1’e teşebbüs olduğu söylenebilecektir. Suç teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi 5607 sayılı KMK m.21’e göre tamamlanmış gibi cezalandırılır.
İçtima
Bu fiilin 5237 sayılı TCK’da yer alan rüşvet suçuyla birlikte işlenebileceği düşünülebilir. Fail gümrük memurlarına ya da gümrük kapıları dışında sınırları muhafaza ve kaçakçılığı önlemekle yükümlü memurlara rüşvet vermek ya da başka bir kazanç sağlamak suretiyle eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmadan yurda sokabilir. Uygulamada nadiren de olsa rastlanan durumlardan biridir. Bu durumda fail hem 5237 sayılı TCK m.252 rüşvet hem de kaçakçılık suçundan cezalandırılır.
- Yaptırım
Söz konusu fiillerin işlenildiği durumlarda fail ya da failler için bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası öngörülmüştür.
Görülmekte olan ceza davalarınız için alanında uzman bir ceza avukatından danışmanlık almanız son derece önemlidir.
Ankara’daki avukatlık büromuzla iletişime geçerek ceza avukatlarımızdan son derece profesyonel hukuki destek alabilirsiniz.
Avukat TALHA YAYLA – Ankara Barosu